• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos – ne tik pavasario atgimimo šventė, bet ir laikas, kai stalai kupini gardžiausių patiekalų. Tačiau ar visi maisto deriniai, kuriuos taip mėgstame, yra saugūs mūsų sveikatai? Mitybos specialistas Mantas Liekis atskleidžia dažniausias mitybos klaidas per Velykas ir pataria, kaip jų išvengti.

Velykos – ne tik pavasario atgimimo šventė, bet ir laikas, kai stalai kupini gardžiausių patiekalų. Tačiau ar visi maisto deriniai, kuriuos taip mėgstame, yra saugūs mūsų sveikatai? Mitybos specialistas Mantas Liekis atskleidžia dažniausias mitybos klaidas per Velykas ir pataria, kaip jų išvengti.

REKLAMA

Velykų rytas prasideda nuo margučių daužymo, o dienos eigoje šventinis stalas prisipildo įvairiausių patiekalų – nuo rūkytos mėsos iki saldžiausių pyragų. Tačiau po sočių vaišių neretai pasijuntame apsunkę, o kartais net ir priversti ieškoti vaistų nuo skrandžio skausmo. 

Dažniausios klaidos prie Velykų stalo

Mitybos specialistas M. Liekis pastebi penkias dažniausias klaidas, kurias dažniausiai daro žmonės per Velykas:

  1. Persivalgymas riebiais ir sunkiai virškinamais patiekalais;
  2. Dažnas per greitas valgymas, maisto kimšimas, kankina emocinis valgymas;
  3. Prisivalgymas skirtingų ir sunkiai suderinamų produktų;
  4. Neretas per didelis saldumynų ir tuo pačiu metu alkoholio suvartojimas;
  5. Negeriama pakankamai skysčių.

Tačiau problema ne tik tame, kiek suvalgome, bet ir ką deriname vienoje lėkštėje. Šventiniu metu dažnai pamirštame saiką – valgome ne dėl alkio, o dėl to, kad viskas atrodo skanu ir norisi paragauti kiekvieno patiekalo. Toks chaotiškas valgymas gali sukelti ne tik sunkumo jausmą, bet ir pilvo pūtimą, rūgštingumą bei kitus nemalonius pojūčius.

„Dažniausiai tiesiogiai nuo tokių maisto derinių mes negalime apsinuodyti. Gali tik apsunkti virškinimas dėl to, kad vienu kartu suvalgome per daug maisto ir jis būna, tarkime, riebus, turi daug kalorijų, ir tai gali sukelti virškinimo sutrikimus, kaip pykinimą, sunkumo jausmą ar pilvo pūtimą. O pats apsinuodijimas dažniausiai kyla dėl tiesiog netinkamų produktų kokybės ar laikymo“, – teigia mitybos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingiausi produktų deriniai

Mitybos specialistas išskiria keletą nesuderinamų produktų, kuriuos dažnai valgome per Velykas. Vienas didžiausių pavojų – riebi mėsa ir kiaušiniai, prie kurių dažnai dar pridedamas majonezas ar kiti sunkūs padažai, sako M. Liekis:

REKLAMA

„Pavyzdžiui, žmonės maišo riebią mėsą su kiaušiniais – šaltieną, keptą jautieną ar kiaulieną, o ant viršaus dar pila daug majonezo ar kitų riebių padažų. Tada ant viršaus dar privalgo daug saldumynų, ypač tuos, kurie yra su kremu ar tortus, ir tada suvartoja daug alkoholio – tai taip pat gali pakenkti. 

Jeigu dar visus šiuos patiekalus maišo su raugintomis daržovėmis ir jų privalgo per daug, tada per didelė produktų visuma ir sukelia tuos nemalonius pojūčius skrandyje.“

Silkė, marinuoti agurkai ar rauginti kopūstai – populiarūs Velykų stalo akcentai, tačiau ne visada jie draugauja su mūsų virškinimu. 

REKLAMA
REKLAMA

„Įmanoma, kad šie produktai gali sukelti virškinimo problemas, jeigu jie yra valgomi su labai riebiu maistu – bulvėmis, dideliu duonos kiekiu, gazuotais gėrimais ar rūgščiais produktais“, – pasakoja M. Liekis. 

Tokie deriniai gali paskatinti rūgštingumo didėjimą ir sukelti refliuksą ar diskomfortą skrandyje. Kai kuriems žmonėms ypač sunku suvirškinti šaltieną ar rūkytą mėsą. Mitybos specialistas paaiškina, kodėl:

„Būna, kad kartais iš būtent šių produktų gaunama per daug riebalų dėl per didelio jų kiekio. Tada jie ganėtinai sunkiai virškinami, nes yra kaloringi ir juos sunku suvirškinti dėl priedų, įvairių prieskonių. Ypač jautriems žmonėms dėl didelio druskos kiekio kai kam sunku perdirbti būtent šiuos produktus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat būna, kad kažkuris žmogus tiesiogiai netoleruoja rūkytos mėsos ar šaltienos ar turi tulžies problemų, tai vėlgi apsunkina šių produktų virškinimą ir tada pagrindiniais simptomais būna pilvo pūtimas, pykinimas ar sunkumo jausmas.“

Kaip palengvinti virškinimą po šventinių vaišių ir atpažinti apsinuodijimą?

Po sunkesnių patiekalų verta imtis kelių paprastų priemonių, kad palengvintume virškinimą. Mitybos specialistas pataria, ką daryti.

„Gerkite daugiau vandens su citrina, išeikite pasivaikščioti ar pasportuoti. Taip pat padeda žolelių arbatos – ramunėlių, pipirmėčių ar pankolių. Geriau vengti gazuotų gėrimų ir valgyti fermentuotus produktus.

REKLAMA

Taip pat išgerkite probiotikų kapsulių ar valgykite natūralius bei gyvus probiotikus, esančius fermentuotuose maisto produktuose ir taip palengvinsite tą visą situaciją bei stenkitės nevalgyti kurį laiką“, – rekomenduoja M. Liekis.

Natūralūs produktai taip pat gali būti puikus sprendimas. „Galima pabandyti vartoti daugiau imbiero ar gerti imbiero arbatą. Tada vėlgi yra pipirmėčių, pankolio arbata, kurią taip pat galima įtraukti į savo Velykų maisto racioną, citriną su šiltu vandeniu. 

Galime šiek tiek prieš vaišių stalą išgerti vandens su šaukšteliu obuolių acto. Tada taip pat galima prie stalo, jeigu ten tikrai yra įvairiausių patiekalų, gerti kefyrą vietoj kažkokio kito gėrimo. Bei tada galima įdėti į patiekalus daugiau petražolių ar krapų, kurie tikėtina, kad gali sumažinti pilvo pūtimą“, – sako specialistas. 

REKLAMA

Nors dažniausiai Velykų valgiai sukelia tik laikiną diskomfortą, kai kada galima ir rimtai apsinuodyti. 

„Dažniausi apsinuodijimo požymiai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, karščiavimas ir silpnumas. Bet čia labiau yra nuo apsinuodijimo. Jeigu tiesiog sustoja skrandis dėl to, kad daug skirtingų privalgėme patiekalų, jaučiasi vangumas, nenoras kažką veikti ir pilvo pūtimas.

Reikėtų gerti daugiau skysčių, geriausia su elektrolitais, vengti maisto bent kelias valandas. Jeigu yra poreikis, galima išgerti ir angliuko. Ir jeigu tie simptomai trunka ilgiau negu 24 valandas, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – įspėja M. Liekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų