• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis savaitgalis tiesiog užprogramuotas malonumams. Ne tik lepins šilti orai, bet sekmadienį bus proga ir atsipūsti nuo pasninko – minėsime Pusiaugavėnį. Tradiciškai šią dieną lydi sotesni patiekalai, nebevengiama mėsos.

Šis savaitgalis tiesiog užprogramuotas malonumams. Ne tik lepins šilti orai, bet sekmadienį bus proga ir atsipūsti nuo pasninko – minėsime Pusiaugavėnį. Tradiciškai šią dieną lydi sotesni patiekalai, nebevengiama mėsos.

REKLAMA

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo kovą išlydėti ir balandį pasitikti su balandėliais – nuo seno daugelio mėgstamu nebrangiu patiekalu iš maltos mėsos. Tik šįkart juos paruoškite kitaip: sutaupysite laiko ir pinigų, o visi prašys antros porcijos, rašoma pranešime spaudai.

Ką rinktis – smulkintą mėsą ar faršą?

Pasak prekybos tinklo mėsos technologo Vitold Fedaravičiaus, nors lietuviai daug nusimano apie šviežią mėsą, vis dar sulaukiama klausimų parduotuvėse – kuo skiriasi smulkinta mėsa nuo faršo?

„Jeigu nesate tikri, visuomet galite pasiteirauti darbuotojo šviežios mėsos skyriuje. O skirtumas paprastas – prieduose. Smulkinta mėsa yra iškaulinta ir sumalta šviežia mėsa, kurioje gali būti tik šiek tiek druskos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu faršas yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, tačiau į jį gali būti įdėta tokių priedų kaip krakmolas, baltymai, soja, pipirai arba kitos aromatinės medžiagos“, – skirtumą įvardija V. Fedaravičius.

REKLAMA

Kad ir kurį variantą pasirinksite, patiekalo gamybos geriau neatidėlioti, primena mėsos technologas. Smulkinta mėsa, faršas yra jautrūs laikui, todėl iš jų geriausia gaminti dar tą pačią dieną parsinešus iš parduotuvės. Jeigu ketinate gaminti vėliau, tuomet verčiau rinktis fasuotą maltą mėsą, kuri ilgiau tinkama vartoti, o terminas nurodomas ant pakuotės.

Balandėliai kitaip – išbandykite greitesnį variantą, naują įdarą ar formą

Balandėliai neabejotinai yra lietuvių kulinarijos meno klasika, ypač mėgstama pasirodžius šviežio derliaus kopūstams. Nors šio patiekalo istorija prasidėjo ne Lietuvoje, mes mėgstame kiekvieną jo elementą – mėsą, kopūstų lapus ir tirštą padažą. Šį kartą  kulinarijos šefė E. Semaška kviečia šiek tiek nukrypti nuo tradicijos.

REKLAMA
REKLAMA

Balandėlių skonis su 15 min. darbo – kopūstų pjausniai su smulkinta mėsa

Porcijos: 6. Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. paruošti ir 45 min. kepti). Reikės: 0,5 kg smulkintos šviežios kiaulienos, 1 šviežio baltagūžio kopūsto, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 100-200 g tiršto pomidorų padažo, 1-2 šaukštelių Provanso žolelių, ½ šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, druskos, pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

  1. Susmulkintą svogūną sumaišykite su smulkinta mėsa, nedideliu kiekiu druskos ir pipirų, Provanso prieskoninėmis žolelėmis, saldžiąja paprika ir išspaustu česnaku.
  2. Kopūstą supjaustykite 5-7 mm storio apvaliais griežinėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pabarstykite druska ir pipirais. 
  3. Iš smulkintos mėsos formuokite nestorus (4-5 mm) paplotėlius ir dėkite ant kopūstų pjausnių. Pasistenkite, kad jų skersmuo būtų panašus kaip kopūstų griežinėlių. Mėsą aptepkite 1-2 valgomaisiais šaukštais tiršto pomidorų padažo. Viską dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 45 minutes.

Vietoj ryžių – balandėliai su smulkinta mėsa ir bulvėmis

Porcijos: 6. Gaminimo laikas. Reikės: 300 g smulkintos šviežios kiaulienos, 1 šviežio kopūsto, 1 kg bulvių, 2 šaukštų mairūno, 2 skiltelių česnako, 1 didelio svogūno, druskos, pipirų, kvapiųjų pipirų, 2 lauro lapų.

REKLAMA

Gaminame:

  1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite, palikite atvėsti.
  2. Nuskustas bulves smulkiai sutarkuokite, nuspauskite skysčio perteklių.
  3. Sumaišykite bulves su smulkinta mėsa, įdėkite išspaustą česnaką, keptus svogūnus, įberkite mairūno, druskos, pipirų. Viską kruopščiai sumaišykite.
  4. Įdarą vyniokite į apvirtus kopūstų lapus. Balandėlius apie 60 minučių virkite puode su kvapiaisiais pipirais, lauro lapais ir juodaisiais pipirais.

REKLAMA

Turkiški balandėliai – mažesni ir tinkantys net užkandžiui

Porcijos: 6. Gaminimo laikas: daugiau nei 60 min. (30 min. paruošti ir 30-60 min. kepti). Gaminimo laikas: 0,5 kg smulkintos šviežios mėsos, 1 šviežio baltagūžio kopūsto, 200 g baltųjų ryžių, 100 g bulguro, 4 šaukštų pomidorų pastos, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų sviesto, 1 saujos petražolių, 2 puodelių vandens, juodųjų pipirų, 0,5 šaukštelio maltos paprikos (galite įberti ir žiupsnelį aštriosios paprikos), druskos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminame:

  1. Į didelį puodą įdėkite kopūsto galvą, užpilkite vandeniu, įpilkite šlakelį aliejaus ir pavirkite, kol lapus galėsite atskirti nuo galvos. 
  2. Į maltą mėsą sudėkite išspaustą česnaką, smulkiai supjaustytą svogūną, pomidorų pastą, maltą papriką, virtą bulgurą ir ryžius. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Mėsą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, suberkite smulkintas petražoles ir supilkite ištirpintą sviestą. Visus ingredientus gerai išmaišykite.
  3. Įdarą nedideliais kiekiais vyniokite į kopūsto lapus. Jie turi būti mažesni nei mūsiškiai, cigaro formos. Ant puodo dugno padėkite 2-3 kopūstų lapus, ant jų vieną šalia kito sudėkite kopūstų suktinukus, ir užpilkite vandeniu, maždaug 2 puodeliais. Užvirkite ir virkite, kol kopūstai visiškai suminkštės, apie 1 valandą.
  4. Galite ne virti, o darbą patikėti orkaitei. Sudėkite balandėlius į orkaitės indą, užpilkite pomidorų tyre su druska, pipirais ir česnaku ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30-40 minučių.

 

Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų