• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saldi, aromatinga ir turinti daug probiotikų gira jau seniai tapusi žiemos gėrimu, o dabar ji grįžta į amatininkų alaus daryklas ir vis dažniau pasirodo tarp siūlomų „kombucha“ gėrimų. Šis lietuviškas, kitų jau pamirštas, gėrimas sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio – apie girą rašė BBC.

Saldi, aromatinga ir turinti daug probiotikų gira jau seniai tapusi žiemos gėrimu, o dabar ji grįžta į amatininkų alaus daryklas ir vis dažniau pasirodo tarp siūlomų „kombucha“ gėrimų. Šis lietuviškas, kitų jau pamirštas, gėrimas sulaukė užsienio žiniasklaidos dėmesio – apie girą rašė BBC.

REKLAMA

Kai Tadas Eidukevičius kūrė naujausią žiemos meniu restorane „Demoloftas“ Vilniuje, Lietuvoje, „Michelin“ žvaigždute apdovanotas šefas pasitelkė neįprastą pagrindinį produktą – ropę.

Vis tik užuot dekonstravęs šį paprastą ingredientą iki neatpažįstamo, Eidukevičius lėtai kepė ir lengvai rūkė šią šakniavaisinę daržovę, o paskui patiekė ją su gira – tradiciniu lietuvišku fermentuotu gėrimu, rašo BBC.

„Norėjau sukurti patiekalą, kuris lėkštėje išryškintų Lietuvos tradicijas, o naudojant giros glazūrą nebuvo pernelyg sudėtinga sujungti tiek daug skonių, – sako T. Eidukevičius. – Gira prideda rūgšties, saldumo ir malonaus prieskonio, o tai suteikia paprastoms daržovėms daugiau kompleksiškumo.“

REKLAMA
REKLAMA

Nors T. Eidukevičiaus kūrybiškas požiūris neabejotinai padėjo atkreipti „Michelin“ inspektorių dėmesį, gira vis dar praktiškai nėra aptinkama Lietuvos restoranuose. Vietoj to, natūraliai fermentuotas gėrimas yra laikomas pagrindiniu naminiu gėrimu, kurį vasarą galima gerti atšaldytą arba netgi kaip raminančią priemonę nuo gerklės skausmo.

REKLAMA

Kadaise gira buvo verdama namuose iš būtinybės, ypač sovietmečiu, kai visko trūko, o pastaraisiais metais dėl išaugusio populiarumo ji pradėta gaminti masiškai ir pardavinėti skardinėmis nealkoholinių gėrimų skyriuose prekybos centruose ir parduotuvėse visoje šalyje.

Giros tradicijos

Nuo seniausių laikų gira dažnai vadinama „kvasu“ Šiaurės Rytų Europoje, kur ji gali būti gaminama iš grūdų, vaisių ar daržovių, ir yra plačiai paplitusi Baltijos ir slavų šalyse, kur yra gilios fermentavimo tradicijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tradiciškai [Lietuvoje] tai buvo naminis gėrimas iš senos ruginės duonos, nes tai buvo protingas būdas panaudoti likučius“, – sako Tomas Josas, alaus istorikas ir 2023 m. Lietuvos alaus someljė čempionas, užaugęs gerdamas senelių naminę girą.

„Fermentacija ne tik išsaugojo maistines medžiagas, bet ir sumažino pH, taip sunaikindama kenksmingas bakterijas – tai reiškia, kad girą dažnai buvo saugiau gerti nei vandenį“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal tradicinį receptą karštame vandenyje mirkoma skrudinta arba išdžiūvusi ruginė duona, kad išgautų skonį. Atvėsus skysčiui buvo įmaišomos mielės ir galbūt cukrus razinų pavidalu, kad prasidėtų natūralus fermentacijos procesas.

Po to skystis atvėsinamas, perkošiamas ir išpilstomas į butelius, kad būtų suvartotas per 3-5 dienas. Rezultatas – šiek tiek rūgštus, švelniai putojantis gėrimas, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra iki 1,2 %, panašus į tradiciškai gaminamą kombučą, o jo sudėtyje yra sveikų probiotikų, naudingų žarnyno sveikatai ir imunitetui. Lietuvoje natūralistai šį gėrimą laiko toniku nuo peršalimo, nes jį galima gaminti su medumi, imbieru ir kitomis vaistažolėmis, stiprinančiomis imunitetą.

REKLAMA

„Kai buvau maža, močiutė gamindavo giros Velykoms ir Kalėdoms kaip šventinį gėrimą, bet taip pat prisimenu, kad gerdavau giros, kai sirgdavau – dažniau ją vartojau kaip natūralią gydymo priemonę“, – paaiškino Ieva Šidlaitė, kultūros istorikė, knygos „Natūralus rauginimas“ autorė, savo ūkyje už Vilniaus vedanti fermentacijos pamokas.

„XX amžiuje, kai cukrus tapo visiems prieinamas, ji tapo saldi, – pridūrė ji. – Iki tol gėrimas buvo visiškai fermentuotas ir rūgštus, be jokių burbuliukų. Jis dažniausiai buvo naudojamas maistui parūgštinti, sriuboms, taip pat padažams gaminti, nes mūsų kultūroje maiste vyrauja rūgštus skonis.“

REKLAMA

T. Josas sutinka. „Daugelis tikėjo, kad gira yra naudinga virškinimui ir imunitetui dėl joje esančių probiotikų. Mano proseneliai gamino tradicinę naminę girą, labai besiskiriančią nuo šiandieninių komercinių versijų [kurios yra saldesnės].

Ji turėjo smagų, aštrų skonį, kurį suteikdavo laktobakterijos, kaip ir rauginti kopūstai, tik skysto pavidalo. Vaikystėje nebuvau jos gerbėjas, nes joje trūko cukraus, bet kai pradėjau gaminti alų, išmokau pamėgti jos skonį“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Girą bandė nukonkuruoti limonadai

Aštuntojo dešimtmečio pradžią T. Josas vadina „giros aukso amžiumi“, kai vasarą girą pardavinėdavo ant kiekvieno kampo. Visgi Baltijos šalių rinką užplūdus pasaulinių prekės ženklų gaiviesiems gėrimams, tokiems kaip kokakola, gira sunkiai galėjo konkuruoti, prarado savo patrauklumą ir auditoriją.

Norėdami išlikti, gamintojai pradėjo masiškai gaminti gėrimą, naudodami cukrų, kad jis būtų patrauklus, ir pigų salyklo ekstraktą, kad pagreitintų procesą, ir taip jį priartino prie gazuotų gėrimų, o ne prie tradicinio gėrimo, išgaunamo fermentuojant.

REKLAMA

„Girai trūksta stipraus identiteto, aiškios gėrimo kultūros ar įvaizdžio, kuris patiktų jaunesnėms kartoms“, – sako T. Josas, pažymėdamas, kad nors gira pasižymi tomis pačiomis probiotinėmis savybėmis kaip ir kombuča, ji niekada nebuvo „išreklamuota“ kaip sveikuoliškas gėrimas.

Vis tik, pasak jo, padėtis keičiasi. Amatininkų gaminamos giros prekės ženklai atgaivina tradicinius metodus, pasinaudodami kombučos sėkme.

REKLAMA

Viena didžiausių alaus ir giros gamintojų Lietuvoje yra „Gubernijos“ alaus darykla šiaurės Lietuvoje, kuri, nepaisant didelio gamybos masto, girą vis dar gamina tradiciškai – su juoda duona. Tačiau 360 metų gyvuojanti alaus darykla taip pat prisitaiko prie šiuolaikinio skonio.

„Per pastaruosius kelerius metus, siekdami išplėsti savo auditoriją, sukūrėme įvairių rūšių giros“, – sako Jogailė Čojūtė, alaus daryklos eksporto specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, mūsų balta kvietinė gira skirta jaunesniems vartotojams, mėgstantiems madingus nealkoholinius gėrimus. Jos skonis daug švelnesnis. Kitas populiarus mūsų gaminys – tamsi ruginės duonos gira su kanapėmis ir laimo užuominomis – tai unikalus ir gaivus mūsų tradicinio recepto posūkis, įrodantis, kad gira tikrai gali atlaikyti laiko išbandymą“, – teigė ji.

„2024 m., palyginus su ankstesniais metais, pastebėjome 18 proc. didesnę nuosavų prekės ženklų giros pardavimo apimtį, – tęsia ji, – o eksporto pardavimo apimtis išaugo 47 proc.“

REKLAMA

Išlieka nealkoholinio gėrimo alternatyva

Visame pasaulyje auga susidomėjimas nealkoholiniais gėrimais ir gėrimais su nedideliu alkoholio kiekiu, o gira tampa vis populiaresnė. JAV alaus daryklos, kepyklos ir net restoranai su dideliu pasisekimu išleido savo giros versijas.

Danas Woodsas iš „Beaver Brewing Company“ Pensilvanijoje gamina girą savo nanobravore, o „Honey's“ restorane Niujorko Rytų Viljamsburge gira pilstoma iš krano. Iš skrudintos tamsios ruginės duonos gabalėlių, kurie buvo palikti fermentuotis, pagamintas šiek tiek rūgštokas gėrimas buvo pasaldintas trupučiu medaus ir taip pat patiekiamas kaip kokteilis.

REKLAMA

Australijoje nemažai kepyklų bendradarbiauja su vietos alaus daryklomis, kad pagamintų stipresnius alkoholinius variantus, pavyzdžiui, „Three Mills Bakery“ kepykla šalies sostinėje Kanberoje, o „Northern Monk“ kepykla Lydse, Jungtinėje Karalystėje, kiekvienais metais išleidžia sezoninę girą.

Nors kai kurios tarptautinės versijos viršija 4 proc. alk. tūrio, lietuviams tai tebėra kultūrinę reikšmę turintis gėrimas, kuris turėtų būti rauginamas ne daugiau kaip iki 1,2 proc. alk. tūrio. „Jis neturėtų būti laikomas tiesioginiu alaus pakaitalu“, – sako A. Čojūtė.

REKLAMA
REKLAMA

T. Eidukevičius sako, dėl savo grožio neįmantraus gėrimo saldus, rūgštus, aštrus ir net keistas skonis tinka bet kuriuo paros metu atsigaivinti.

„Gira, nepaisant visų jos gaivinančių savybių, gali būti šiek tiek neprognozuojamas gėrimas.

Lietuvių namuose sklando juokas apie „giros sprogimus“, nes ji fermentuojasi uždaruose induose, kur gali susidaryti didžiulis slėgis, kaip šampano butelyje. Nieko nėra geriau, nei įeiti į rūsį ir rasti girą, išpurkštą ant sienų ir lubų kaip kokį putojantį, rugine duona kvepiantį geizerį.

Tai liudija, koks gyvas šis gėrimas. Tai priminimas, kad dirbame su natūraliais procesais, kurie kartais turi savo protą“, – priduria T. Eidukevičius.

Taigi, jei esate Lietuvoje ir ieškote nealkoholinio gėrimo, apsvarstykite galimybę išgerti stiklinę giros.

„Gerti girą – tai ryšys su mūsų žeme ir tradicijomis, kurios formavo Lietuvos kultūrą, – sako T. Eidukevičius, – mano gražioje šalyje gira turi senas tradicijas, ji yra ne tik gėrimas, bet ir mūsų kultūrinio paveldo dalis ir ryšys su mūsų protėvių tradicijomis.“

Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų