Kaip laidoje pasakojo A. Unikauskas, žmonės yra pripratę, kad jei tik suskausta gerklę, iš karto puolame gerti arbatą. Ir geriame ją kiek įmanoma karštesnę.
Paradoksalu, bet kartais trumpalaikio gerklės skausmo malšinimui galima pasitelkti ne karštus, o kaip tik šaltus gėrimus.
„Šalti gėrimai gali veikti kaip anestetikas, kuris užšaldo ir nuramina gerklę ir tuo pačiu mažina gerklės skausmą. Gali būti geriami mažais gurkšniais ir tik trumpą laiką“, – teigė A. Unikauskas.
Jis pridėjo, kad neturi omenyje ledinio, iš šaldiklio ištraukto suledėjusio vandens.
„Vėsus. Iš šaldiklio nereikia. Užtenka iš čiaupo šalto vandens“, – ekspertą papildė vaistininkė J. Aleknienė.
Natūralios priemonės
Kaip teigė J. Aleknienė, karštų gėrimų patartina vengti, nes jie kenkia gleivinei. Tačiau ji rekomenduoja namuose pasigaminti skalavimo skystį, kuris puikiai dezinfekuotų gerklę.
Tai yra druskos tirpalas – šaukštelį natrio chlorido įdėti į virintą vėsų vandenį. Jeigu skalaujant graužia gerklę, galima įpilti daugiau vandens. Ir tokiu tirpalu gerklę skalauti 4–6 kartus per dieną.
Pasak A. Unikausko, druskos tirpalas padeda gydyti gerklės skausmą dėl susidarančio osmosinio slėgio.
„Druskos osmosinis slėgis yra didelis. Tai reiškia, kai mes skalaujame burną su didelio osmosinio slėgio skysčiu, ten esantys virusai ir bakterijos pajunta poveikį ir iš jų būna išlupamas vanduo. Vanduo keliauja ten, kur didesnis osmosinis slėgis ir mikrobai miršta“, – paaiškino A. Unikauskas.
Tinkamai gydant, gerklės skausmas turėtų praeiti per savaitę. Jeigu diskomfortą jaučiate ilgiau nei 10 dienų, tada rekomenduojama kreiptis į gydytoją.
Daugiau patarimų išgirskite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.
VISĄ LAIDĄ „Kviečiame daktarą“ ŽIŪRĖKITE ČIA:
Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Kviečiame daktarą“.