• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visos rudens dienos vilioja šilta rudens saule ir auksu nugeltusiais lapais išeiti pasivaikščioti į gamtą. kur kas dažniau žvarbus vėjas ar lietus verčia užsidaryti namie ir rudeninį snaudulį ginti šalin ne tik puodeliu kvapnios arbatos, bet ir saldžiu pyragaičiu ar taure vyno. Ar iš tiesų nuobodulį vydami maistu galime jaustis žvalūs ir energingi?

Liūdesys vejamas užkandžiaujant

Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, paklausta, kaip turėtų pasikeisti žmonių mityba krintant temperatūrai, kintant dienos trukmei ir šviežių vaisių bei daržovių pasiūlai, sakė: „Rudenį Lietuvoje šviežių vaisių ir daržovių pasiūla didžiulė, ji daug geresnė nei pavasarį, tad valgyti reikia tai, kas yra šviežia. Suprantama, lapinių daržovių šiuo metu mažiau, bet yra kopūstinių ir šakninių daržovių, obuolių, kriaušių, slyvų. Kalbant apie dienos trukmę, liūdėdami dėl mus paliekančios vasaros imame daugiau užkandžiauti.“

Pašnekovės teigimu, būtina nepamiršti, kad nėra blogo oro, bloga būna tik apranga. „Būtina išeiti pasivaikščioti į lauką. Kai žmogus nuolat sėdi, o rudenėjant vakarai taip pat ilgėja, pradedame neadekvačiai daug valgyti“, – teigia sveikos gyvensenos specialistė. Anot V. Kurpienės, priversti save daugiau judėti galima ir be didelių pastangų, tam užtenka paprastų gudrybių – pietauti eiti tolėliau nei įprastai ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Lauko kepsnių sezono pabaiga – atokvėpis skrandžiui

„Esu ne kartą girdėjusi, kad šaltesniu metų laiku žmonėms darosi sunkiau suvartoti pakankamai skysčių. Sakoma, kad vandens tuo metu nesinori, nes nuo jo ima krėsti šaltis. Patarimas būtų labai paprastas – gerti šiltą vandenį. Rekomenduotina 40–50 laipsnių šilumos. Ranka apglėbus puodelį ar stiklinę jaučiama maloni šiluma. Taip pat galima gerti įvairias prieskonių, žolelių arbatas, kurios puikiai stimuliuoja. Kartu jas vartodami nedidiname išgeriamo kavos kiekio“, – kalbėjo mitybos specialistė ir pridūrė, kad kava taip pat nereikėtų piktnaudžiauti –per dieną išgerti ne daugiau nei du puodelius šio gėrimo.

REKLAMA

V.Kurpienės teigimu, svarbu, kad būtų laikomasi tam tikro mitybos režimo: pusryčiai, pietūs, vakarienė ir keli užkandžiai. „Ruduo turi vieną didelį privalumą – šiuo metu baigiasi lauko kepsnių sezonas ir jau retėja vakarai, kai sėdime prie šašlykais ar dešrelėmis ir alkoholiniais gėrimais nukrautų stalų“, – juokavo pašnekovė.

Užburtas ratas: nuovargis, kava, saldainiai...

Pašnekovė teigė, kad rudenį apskritai mažėja žmonių fizinis aktyvus, tad nereikėtų vengti daugiau pavaikščioti ar palaipioti laptais, o turintiems augintinių, juos išleidus į lauką, ne stovėti prie laiptinės, o ilgiau su jais pavaikštinėti ar net pabėgioti. „Kai žmogus daugiau juda, jo raumenų tonusas gerėja ir nebereikia pašalinių stimuliatorių, – aiškino V. Kurpienė. – Noras daugiau valgyti kyla ne dėl metų laikų kaitos, juk seniai nebegyvename šaltose trobose ir nevalgome lašinių, kad turėtume energijos. Sumažėjus aktyvumui atsiranda noras save „paskatinti“ dideliu kiekiu kavos, saldumynų. Tai lyg užburtas ratas – kuo daugiau valgai, tuo labiau pavargęs jautiesi.“

REKLAMA
REKLAMA

Mitybos specialistė pabrėžė, kad jos mintys neturėtų būti suprastos kaip griežtas paliepimas tuojau pat pradėti sportuoti. Pasak jos, pradėti reiktų nuo paprastų kasdienių įpročių, kurie padės gyventi aktyviau.

Mitas, kad sveikai maitintis yra brangu

Apie atvejus, kai žmonės tikisi, jog nieko nevalgydami numes svorio, bet kartu kartkartėmis vis „nusikalsta“ persivalgydami, mitybos specialistė teigė girdėjusi ne kartą. Paklausta, ar toks „bado ir persivalgymo“ režimas bei organizmo erzinimas gali paveikti žmogaus darbingumą, pašnekovė sakė: „Žmonės dažnai mano, kad sveikai maitintis – tai kramsnoti morkas ar salotų lapus ir daugiau nieko. Tai netiesa. Žmonės, sužinoję daugiau apie sveiką mitybą, nustemba, kad galima valgyti sočiai ir skaniai, kartais „nusidėti“, o svoris vis tiek krinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat aktualu, kad pradėjus taisyklingai maitintis šeimos biudžete sutaupomos išlaidos maistui. Žinoma, kartais perkami kokybiškesni produktai, kurių kaina aukštesnė, bet jų vertė taip pat didesnė. Nusiperkama daug pigių, tačiau mitybai nereikalingų produktų, o per mėnesį susidaro didelė pinigų suma. Yra produktų, kuriuos žmonės įpratę pirkti pigesnius, bet per mėnesį gali būti suvartojamas toks jų kiekis, kad tai anaiptol nebus ekonomiška. Mitas, kad sveikai maitintis yra brangu.“

REKLAMA

Kodėl pirmadienį jau būname pavargę?

Kalbėdama apie gerą savijautą, pašnekovė akcentavo dar vieną svarbų momentą – neretai darbo savaitę pradedame ne šypsena, o sunkiu atodūsiu, mat savaitgalį, kai turėjome pailsėti, kažkodėl dar labiau pavargome. „Biurų darbuotojai dažnai savaitę pradeda jau būdami pavargę. Kodėl? Žmonės mėgsta save „paguosti“ maistu, linksmybėmis, kuriose netrūksta alkoholio. Tad kaip pirmadienį galime jaustis žvalūs, jei ištisas dvi dienas savo maistu ar alkoholiu dusinome savo organizmą?“ – klausė pašnekovė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų