Pakeisti druską savo mitybos racione galima įvairiais, aromatingais prieskonių ir žolelių mišiniais. Teigiama, kad sumažinus druskos vartojimą pagerėtų, ko gero, daugelio šiuolaikinių žmonių sveikata ir bendra savijauta
3 būdai gardinti patiekalus vietoje druskos
- Maisto trintuvu sutrinkite džiovintų česnakų miltelius, juoduosius pipirus, šalavijus, mairūnus, raudonas arba Kajeno paprikas, čiobrelius ir raudonėlius. Visus ingredientus dėkite po šaukštą. Šį maloniai kvepiantį prieskonių mišinį galima naudoti pagardinti praktiškai kiekvieną patiekalą.
- Į maisto trintuvą sudėkite migdolų, linų sėmenų ir saulėgrąžų sėklų lygiomis proporcijomis. Šį aromatingą pakaitalą druskai galima naudoti salotoms, košėms ir kitiems garnyrams gardinti.
- 3 šaukštus kalendrų, kuminų, kardamonų sėklų ir gvazdikėlių sumaišyti su šaukšteliu juodųjų pipirų ir malto cinamono. Viską sumalti prieskonių malūnėliu. Šis prieskonių mišinys suteiks karštiems patiekalams aitrumo, bet nebus pernelyg aštrus.
Prieskoniai, kurie gali pakeisti druską:
Petražolės. Petražolių prekybos vietose galima rasti visus metus. Jos suteikia gaivumo pojūtį viskam: nuo sriubos iki troškinių ir kiaušinių.
Imbieras. Turi unikalų (saldžiai aitrų) skonį. Galima gardinti daug baltymų turinčius produktus: žuvį, vištieną, kiaulieną, jautieną.
Bazilikai. Tinka su pomidorais, keptomis daržovėmis, ant grotelių kepta mėsa arba žuvimi.
Rozmarinai. Suteikia stiprų, miško skonį ir kvapą makaronų patiekalams ir troškiniams.
Kalendros. Regis, tai, ar patiks kalendros, priklauso nuo genų. Štai todėl vieni šį prieskonį dievina ir naudoja visur, o kiti negali pakęsti.
Mėtos. Tinka makaronų patiekalams, šaltoms kruopų salotoms.
Cinamonas. Gali pakeisti ne tik cukrų, bet ir druską. Tinka sultiniuose, kruopų košėse.
Raudonojo vyno actas. Natūraliai stiprina skonį, todėl nebėra būtinybės dar papildomai dėti druskos.
Citrinų sultys. Šiek tiek citrinų sulčių galima išspausti ant kiaušinių arba ant grotelių keptos mėsos.
Garstyčios. Tinka su daržovėmis. Prieš perkant būtina skaityti etiketes ir rinktis tik tokias garstyčias, kurios buvo pagamintos, nenaudojant druskos.
Aitriosios paprikos. Sustiprina skonį, suteikia malonų aromatą, todėl nebereikia papildomai dėti druskos.