Licencijuotos dietistės, maisto technologės, sveikataipalankus.lt įkūrėjos Ramintos Bogušienės teigimu, varškės sūreliai neturėtų tapti ir įprastos, kasdienės mitybos dalimi, nes tai – desertas.
Saldūs pieno produktai – uždegimų organizme sukėlėjai
R. Bogušienė priduria, kad diskusija apie varškės sūrelių sveikumą ir palankumą sveikatai yra bergždžia, mat nemažai sūrelių yra visiška cukraus bomba – 100 gramų aptinkama ir 20, ir dar daugiau gramų cukraus, nors desertuose jo turėtų būti iki 16 gramų.
„Kyla labai daug diskusijų, ar bendrai pieno produktai – sveika ar ne. Dažniausiai girdime informaciją, kad neturėtume vartoti pieno produktų, kad tai yra netinkamas pasirinkimas, bet svarbiausia yra tai, kokius juos vartojame.
Ar tiesiog geriame kefyrą, pasukas, valgome varškę, ar vartojame saldžius pieno produktus? Dažniausias pasirinkimas yra saldūs varškės ir kitų pieno produktų gaminiai ir čia kyla problema – valgant tokius produktus susidaro uždegiminis procesas organizme“, – aiškino dietistė.
Kaip pastebi pašnekovė, kai kurių varškės sūrelių sudėtyje ne tik itin mažai varškės bei daug cukraus, bet ir pilna kitų priedų.
„Dažniausiai sūreliai būna su glajumi, aplieti šokoladu ir labai dažnai juose sutinkame ne tik pieno riebalą, bet mes sutinkame ir hidrintus riebalus populiariuose sūreliuose, ir iš dalies hidrintų riebalų, kurie yra transriebalų šaltinis – tai yra patys blogiausi riebalai žmogaus organizmui“, – pridūrė R. Bogušienė.
Sūrelių sudėtis nedžiugina
Be to, lentynos lūžta ir nuo sūrelių su skambiais užrašais „proteinininis“, „su daugiau baltymų“, „su mažiau cukraus“ – tai maisto technologė vadina marketinginiais triukais, siekiančiais suvilioti pirkėjus ir nebūtinai tai bus sveikiau.
Neretai pirkėjai susivilioja ir varškės sūreliais be laktozės – pieno cukraus, pamačius šiuos žodžius ant pakuotės įvyksta automatinė reakcija, kad jei produktas yra be kažkurios sudedamosios dalies, jis jau yra sveikatai palankesnis pasirinkimas:
„Pirkėjai dažnai galvoja, kad jeigu be kažko – viskas, tai yra stebuklas ir geras pasirinkimas, bet kas ta laktozė, kas be jos įeina į sudėtį nežiūri. Bendrai laktozės netoleruoja tik apie 30 proc. populiacijos ir ne visiems gaminiai be laktozės yra būtinas pasirinkimas.
Mūsų neišgelbės produktas su daug baltymų ar be laktozės, jeigu jame bus daug cukraus, hidrintų riebalų ir mažai varškės, kuri pakeista kitais sveikatai nepalankiais priedais.“
Vis platesnis tampa ir veganiškų varškės sūrelių asortimentas, vėlgi, žodis „veganiškas“ ne vienam asocijuojasi su sveikesniu maistu, tačiau pažvelgus į sudėtį matyti, kad pirmu numeriu sąraše yra vanduo, daug augalinių riebalų.
„Jei jau renkamės sūrelį, svarbu suvokti, kad maistas turi būti ir skanus. Veganiškas varškės sūrelis savo sudėtimi tikrai neatrodo įspūdingai, ten vien augaliniai rafinuoti riebalai ir įvairiausi priedai, kartu ir skonine prasme jis neprilygsta įprastam sūreliui“, – kalbėjo sveikataipalankus.lt įkūrėja.
Patarė, kaip išsirinkti sveikesnius sūrelius
Negalintiems gyventi be varškės sūrelių, R. Bogušienė primena, kad jie turėtų būti desertas ir vartojami retomis progomis, nes iš sūrelių negauname nė skaidulinių, nė kitų vertingų maistinių medžiagų, o pasirinkę juos pusryčiams dieną pradedame nuo didelio kiekio cukraus, kuris nesuteiks nei sotumo, nei ilgalaikės energijos.
„Yra sukurtų tam tikrų produktų, kuriuose yra sąlyginai mažas cukrų kiekis, daug varškės, švari sudėtis be jokių papildomų nereikalingų priedų. Kartais tokie produktai gali atsidurti kaip desertai racione, bet ne kiekvieną dieną pusryčiams ir tuo labiau vaikams.
Jeigu jau galvojame apie varškės sūrelį kaip apie desertą, pažiūrėkime, kad varškės būtų daugiau negu 80 proc., kad būtų riebalai tik iš varškės, pieno produktų, nepridėta augalinių riebalų, hidrintų riebalų ir rinktis, kad cukrų būtų ne daugiau kaip 16 g / 100 g“, – patarė pašnekovė.
Geriausias pasirinkimas yra pasigaminti varškės sūrelių namuose – tai padaryti visai nesudėtinga, be to, gamindami juos patys, galime išgauti puikius skonius naudodami sveikatai palankesnes alternatyvas.
Patys gamindami sūrelius galėsime užtikrinti, kad pagrindinė sudedamoji dalis bus varškė, cukrų pakeisti agavų sirupu, medumi ar kitais natūraliais saldikliais, įpylę vanilės ekstrakto išgausime vanilės skonį, galima panaudoti riešutų sviestą ar šokolado glaistą padaryt su geru virš 70 proc. kakavos turinčiu juodu šokoladu ir t. t.
O jei gaminti sūrelių neturime laiko, R. Bogušienė pataria varškę sumaišyti su trintomis uogomis, bananais, jei norisi – užpilti šiek tiek agavų sirupo ar užberti cinamono, paskaninti namine granola.
„Variacijų yra labai daug – galima varškę sutrinti iki vienalytės konsistencijos įdėjus graikiško jogurto, įpilti šiek tiek vanilės ekstrakto ir gausime sveikatai palankesnį variantą, tačiau viskas priklauso nuo, ko mes norime iš produkto, kiek stipriai sugadinti mūsų skonio receptoriai.
Jei žmogus pripratęs prie stipriai saldžių produktų, jam toks maistas atrodys beskonis, bet jeigu žmogus valgo sveikai, automatiškai pakaks mažesnio cukrų kiekio, pakaks saldumo iš uogų ir vaisių bei natūralaus varškėje esančio pieno cukraus – laktozės“, – pastebėjo licencijuota dietistė.
R. Bogušienė, sveikataipalankus.lt įkūrėja, dalijasi naminių sūrelių receptu – išbandykite patys.
Riešutinis naminis varškės sūrelis
Reikės:
- 350 g varškės (9 proc.)
- 75 g natūralaus jogurto
- 75 g riešutų sviesto (žemės, migdolų ar kitų riešutų)
- 75 g skysto medaus arba agavų / klevų sirupo
- ½ šaukštelio vanilės
- 200 g juodojo šokolado (70 proc.) glaistui
Gaminimo eiga:
- Varškę su jogurtu, riešutų sviestu, kambario temperatūros medumi bei vanile dedame į indą ir sutriname elektriniu prietaisu iki vientisos masės.
- Paruoštą masę sukrečiame į silikonines keksiukų formeles ir dedame į šaldiklį 2–3 valandoms, kad sustingtų.
- Jei norime, galime ištirpinti šokoladą garų vonelėje, juo aplieti jau paruoštą sušalusią sūrelių masę ir tada dar kelioms valandoms dėti sustingti į šaldytuvą.
- Sūreliai, laikomi šaldytuve, bus tinkami vartoti 2–3 dienas. Laikomi šaldiklyje ir valgomi kaip ledai – galios ne vieną mėnesį.