• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau rytoj bus minima tradicija tapusi pyragų diena. Kad nepritruktų idėjų, kviečiame vienoje vietoje atrasti receptus, kurie jau užkariavo jūsų širdis.

Jau rytoj bus minima tradicija tapusi pyragų diena. Kad nepritruktų idėjų, kviečiame vienoje vietoje atrasti receptus, kurie jau užkariavo jūsų širdis.

REKLAMA

Obuolių pyragas, kurio norėsis daugiau

Reikės: 150 g sviesto; 150 g cukraus; 4 kiaušinių; vanilinio cukraus; 220 g miltų; 1 šaukštelio su kaupu kepimo miltelių; 1 kg obuolių; saujos razinų (nebūtinai). 

GAMINIMAS

Sviestą palaikyti išimtą iš šaldytuvo kad suminkštėtų, taip pat išimti iš šaldytuvo kiaušinius, kad nebūtų labai šalti. Obuolius nulupti, išpjauti sėklyną, supjaustyti skiltelėmis. Kai bus baigta su obuoliais, galima jau kurti orkaitę, nes su tešla daug gaišaties nebus.

Suberti cukrų į minkštą sviestą ir gerai išmaišyti. Mušti po vieną kiaušinį, suplakti su sviestu, po to mušti sekantį, suplakti, ir taip visus kiaušinius.

REKLAMA
REKLAMA

Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais. Suberti į tešlą, išmaišyti. Gaunasi tirštoka tešla. Suberti obuolius, galima ir razinas, išmaišyti. Atrodo kad čia vien tik obuoliai, šiek tiek apsivėlę tešla, bet nesijaudinkite, taip turi būti. Kepdama tešla pasipūs, o obuoliai sukris.

REKLAMA

Kepimo skardą (maždaug 28 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi, į ją suversti obuolius ir tešlą. Palyginti. Kepti 160 C apie 50 min.

Šeimos mėgstamiausias obuolių pyragas

Ingredientai: 1 stiklinė miltų; 1 stiklinė manų kruopų; 1 stiklinė cukraus; 2 a.š. kepimo miltelių; gabaliukas sviesto (50-100 g.); 1 kg. obuolių arba 1 kg. uogų

Glaistas: cukraus pudra; pienas; nutarkuota citrinos žievelė.

GAMINIMAS

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. su ventiliatoriumi arba 200 C. bet ventiliatoriaus. Išklokite 23 cm apvalią kepimo formą kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą pyragą kepiau su obuoliais. Obuolius nulupkite ir stambiai sutarkuokite arba susmulkinkite su virtuvės kombainu. Paimkite kepimo formą ir dėkite sluoksniais miltų mišinį ir obuolius - išeis 3 sluoksniai tešlos ir 2 sluoksniai obuolių. 

Sviestą labai plonai supjaustykite ir išdėliokite ant viršaus taip, kad padengtų beveik visą pyrago viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-55 min. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Glazūra:

Sumaišykite visus glazūros ingredientus iki vientisos mases. Aš nelabai mėgstu glazūros, o ir pyragas turi pakankamai cukraus, kad jį dar papildomai saldinti, todėl naudojau ją tik dėl grožio, simboliškai.

Ėmiau 2 v.š. su kaupu cukraus pudros ir 1 - 1,5 šaukštą pieno bei nutarkuotą 1 citrinos žievelę. Išimkite iš orkaitės pyragą ir iš karto palaistykite glazūra. Palikite 10 min. atvėsti formoje tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.

REKLAMA

Varškės pyragas, skanesnis už „Draugystę“

Tešlai reikės: 

500 gr. miltų, 200 gr.sviesto, 100 gr. cukraus, 2 kiaušinių, 2 v.š grietinės, 5 gr. sodos

Pertepimui:

600 gr. varškės,100 gr. cukraus, 3 kiaušinių, 1 a.š. vanilinio cukraus, 300 gr. uogienės ( t.b.tiršta, aš naudojau spanguolių )

P.s. dar reikės 2 kiaušinių trynių plokštainio viršui aptepti.

Gaminimo eiga:

Kambario temperatūros sviestą išsukau iki baltumo. Atskirai išplakiau kiaušinius su cukrumi ir sumaišiau su sviestu.

REKLAMA

Į kiaušinių ir sviesto masę įdėjau grietinę su soda. Išmaišiau. Subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą.

Trys ketvirtadalius tešlos iškočiojau ir įtiesiau į kepimo formą su kepimo popieriumi. Likusią tešlą padėjau į šaldytuvą. Į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę pašoviau kepti plokštainio padą 20 min. Po to išėmiau ir palikau atvėsti.

Kol kepė padas, ėmiausi varškės įdaro. Varškę su tryniais, sutryniau su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Gerai išmaišiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaušininių baltymus išplakiau iki standžių putų ir įmaišiau į varškės masę. Įdaras paruoštas. Atvėsusį padą aptepiau spanguolių uogiene ir ant viršaus sudėjau varškės masę.

Galiausiai iškočiojau likusią tešlos dalį ir tešlos lakštą perkėliau ant pyrago. Viršų sutepiau kiaušinio tryniu, padariau šakute dryžius ir pašoviau kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 30 min.

Viskas. Varškės plokštainis iškepė. Turėkite kantrybės ir leiskite jam pilnai atvėsti.

Ypač drėgnas ir purus cukinijų pyragas

REIKĖS: 400 g jaunų cukinijų; 300 g miltų; 200 g cukraus; 2 kiaušinių; 100 ml saulėgrąžų aliejaus; 50 g sviesto; 2 valg. š. aguonų; 2 valg. š. citrinos ar apelsino sulčių; 2 arb. š. smulkiai nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės; 1,5 arb. š. vanilės esencijos arba vanilinio cukraus; 1,5 arb. š. kepimo miltelių; 0,5 arb. š. kepimo sodos; 1 žiupsnio druskos.

REKLAMA

Šokoladiniam glaistui: 200 g juodojo šokolado; 50 g sviesto.

GAMINIMAS

Sviestą išlydome mikrobangėje, paliekame atvėsti. Cukinijas nulupame, sutarkuojame stambia tarka, sudedame į sietelį ir paliekame nusivarvėti. Po to gerai nuspaudžiame, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.

Orkaitę įkaitiname iki 170 C.

Viename inde išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, po to įmaišome sviestą ir aliejų. Sodą sumaišome su citrinų (ar apelsinų) sultimis ir sumaišome su kiaušinių mase.

REKLAMA

Viename inde miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Tada pamažu įmaišome į kiaušinių masę. Sudedame citrinos (ar apelsino) žievelę, suberiame aguonas, nusunktą cukiniją ir šaukštu išmaišome.

Formą, kurioje kepsite, gerai ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą.

Keksą kepame įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Kai praeis 50 minučių, mediniu dantų krapštuku patikriname ar keksas jau iškepęs, jei dar ne, tuomet kepame 5-10 minučių ilgiau (kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškepusį keksą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, po to atsargiai išimame iš kepimo formos.

Šokoladinis glaistas – į vieną indą sudedame šokoladą, sviestą ir ištirpiname mikrobangėje. Gerai išmaišome ir apliejame iškepusį keksą. Skanumėlis!

Šokolado ir karamelės bomba

Šokoladiniam pyragui reikės: 170 g juodojo šokolado; 170 g sviesto; 125 g miltų; 125 g smulkaus rudojo cukraus; 3 kiaušinių; 2 arb. š. vanilės ekstrakto; ¼ arb. š. kepimo sodos; 1 didesnio žiupsnio smulkios druskos.

REKLAMA

Karamelei: 125 g cukraus; 60 ml grietinėlės (35 % riebumo); 3 valg. š. vandens; 2 valg. š. sviesto; 1 arb. š. citrinos sulčių.

Šokoladiniams pabarstukams: 1 saujos juodojo šokolado pabarstukų; 1 saujos baltojo šokolado pabarstukų.

GAMINIMAS

Orkaitę įkaitiname iki 170 C. Kepimo formą patepame sviestu ir pabarstome miltais (aš naudojau stačiakampę, stiklinę kepimo formą (~13 cm x 23 cm).

Viename dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska.

Puode užverdame vandenį, ant jo uždedame dubenį su šokoladu ir sviestu. Vanduo turėtų būti kaitinamas ant silpnos ugnies. Šokoladą ištirpiname, išmaišome ir atidedame atvėsti. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu.

REKLAMA

Plakame tol, kol masė šiek tiek pabalsvėja. Tuomet supilame pravėsusį šokoladą, išplakame. Pamažu sudedame miltus ir išplakame.

Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~40-45 min. Ar pyragas iškepęs patikriname mediniu pagaliuku. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti.

Karamelė – grietinėlę pakaitiname mikrobangėje, kol pasidaro karšta. Į keptuvę suberiame cukrų, užpilame citrinos sultimis, vandeniu ir kaitiname ant vidutinės stipresnės ugnies, kol cukrus ištirpsta ir pasidaro gintarinės spalvos. Viso proceso metu cukraus nemaišome.

REKLAMA
REKLAMA

Po to karamelę nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę (atsargiai, kad neapsitaškytumėte, nes karamelė labai burbuliuos) ir išmaišome. Sudedame sviestą, išmaišome ir labai trumpai pakaitiname ant silpnos ugnies, vis maišant, kad gautume vientisą karamelę. Po to karamelę atidedame į šalį, kad šiek tiek pravėstų.

Ant pravėsusio torto užpilame karamelę, apibarstome šokolado pabarstukais ir dedame 5 minutėms į 170 C orkaitę (kad pabarstukai vos vos suminkštėtų). Tada ištraukiame iš orkaitės ir patiekiame. Pyragas skaniausias dar karštas su ledais!

Tobulai greita „Šakočio“ versija

Šakočio pyragui reikės: 1 a.š. vanilinio cukraus, 3 v.š. grietinės, 150 g krakmolo, 200 g miltų, 7 kiaušinių, 350 g cukraus, 350 g sviesto.

GAMINIMAS:

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Dėti po vieną trynį ir plakti, kol susidės visi. Miltus išsijoti kartu su krakmolu ir suberti į tešlą.

Baltymus išplakti iki standžių putų ir sudėti į tešlą, išmaišyti, sudėti grietinę. Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos.

26 cm. skersmens formą iškloti kepimo popieriumi.

Pilti kelis šaukštus tešlos, ją paskleisti plonu sluoksniu, kišti į orkaitę, įkaitintą iki 220°C (funkcija iš viršaus), kepti kol truputį paruduos.

REKLAMA

Kai apkeps pirmas sluoksnis išimti pilti kelis šaukštus tešlos ant viršaus sulyginti ir vėl kepti. Sluoksniuoti, kol neliks tešlos. Supjaustyti, kol šiltas.

Sluoksniuotas Ritos pyragas iš Prancūzijos

Reikės: 4 didelių obuolių, 2 didelių kriaušių

Tešlai: 2 kiaušinių, 90 ml pieno, 2 v.š. tirpinto sviesto, 70 g cukraus, 70 g miltų, 1 a.š. kepimo miltelių, 1 a.š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto, trupučio druskos.

Traškiam migdoliniam sluoksniui: 50 g migdolų miltų su luobelėmis, 50 g miltų, 50 g sviesto, 50 g cukraus, žiupsnelio druskos, pusės a.š. cinamono.

GAMINIMAS:

Tešlos gaminimas :

1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi.

3. Supilkite pravėsusį tirpintą sviestą,pieną,vanilinį cukrų ir išmaišykite.

4. Kiaušinių ir sviesto mases sujunkite ir sijokite miltus.Išmaišykite.Turi gautis skysta tešla.Tokio skystumo kaip lietiniams ar crepes.

5. Įjunkite orkaitę 180 * C .

6. Nulupkite obuolius ir kriaušes, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite kuo ploniau. Geriausiai tai padarysite su mandolina.

7. Pjaustant vaisius iš kart maišykite su tešla, kad nepajuoduotų. Obuolių ir kriaušių griežinėliai turi iš visų pusių apsivelti tešla.

8.Tešlą su vaisiais gerai išmaišykite ir supilkite į 20 cm skersmens kepimo formą.

Traškaus sluoksnio gaminimas:

1. Sumaišykite visus išvardintus ingredientus.

2. Sviestą sutarkuokite burokine tarka ir greitai viską išmaišykite rankomis.

3. Supilkite trupinius ant pyrago viršaus ir dėkite kepti apie 45 -50 min. Žiūrėkite kaip atrodo.

REKLAMA

Iškeptą pyragą būtina palaikyti šaldytuve per naktį. Nepjaustykite jo ką tik iškepto, nes sugadinsite.

Lietuviška snikerinio pyrago versija

Reikės: 100 g juodojo šokolado, 100 g pieniško šokolado, 1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi, 100 g riešutinio arba paprasto sviesto, 280 g sausainių ( tinka bet kokie šviesūs ir mažiau saldūs ), 50 g sūdytų žemės riešutų.

GAMINIMAS:

Kepimo indas 21 cm

1.Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

2.Sausainius sutrupinkite šiek tiek smulkiau,nei tinginiui.

3.Riešutus dedame į smulkintuvą ir šiek tiek pasmulkiname.

4.Riešutų ir sausainių mases sumaišome ir užpilame tirpintu sviestu.

5.Kepimo indą išklojame popieriumi ir dedame sausainių masę.Truputį paspaudžiame.

6.Ant sausainių supilame kondensuotą pieną ir jį lygiai paskirstome.

7.Toliau dedame trupintą šokoladą, barstome riešutų.

8.Dedame į orkaitę ir kepame. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės tipo. Pyragas turi paruduoti. Stebėkite,kad nesudegtų.

9.Pyragą pjaustome atvėsusį.

Naminis pyragas su vyšniomis

Jums reikės:

200g marcipano masės, 180g sviesto, 100g cukraus, 4 kiaušinių, 60ml pieno, 2ml vanilės aromos, 1ml migdolų aromos, 1v.š. medaus, 2a.š. apelsino žievelės, 180g  miltų, 1 žiupsnelio druskos, Konservuotų vyšnių

REKLAMA

Pašildytą sviestą ir pašildytą marcipaną sumaišome tarpusavyje ir įmaišome cukrų.

Po vieną įmaišome kiaušinius. Supilame pieną, medų, vanilės ir migdolų aromas, sudedame apelsinų žievelę ir įmaišome miltus bei druską.

Gautą masę supilame į paruoštą kepimo formą ir ant viršaus išdėliojame nusausintas konservuotas vyšnias.

Kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 1val.

Šokoladinis tortas su vyšniomis

Du ~18cm biskvitai: 

200 g miltų, 200 g sviesto, 225 g cukraus, 50 ml pieno, 20g tamsios kakavos, 2 kiaušinių, 1a.š. kepimo miltelių, 1/4a.š. sodos, 1a.š. vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos

Kremui:

4 kiaušinio baltymų, 200g cukraus, 300g sviesto, 120g juodojo šokolado, 1a.š tamsios kakavos, 1a.š. vanilinio cukraus, saujelę (~15vnt.) vyšnių

Vyšnių sirupo ar likerio biskvitams sulieti.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi iki purumo, berti miltus sumaišytus su kepimo milteliais, kakava ir druska, soda. Įmušti kiaušinius ir išmaišyti iki vientisumo. Pilti pieną bei vanilinį cukrų.

5 min pravėsinti skradelėje, tada perkelti ant grotelių kol pilnai atšals.

Kremui baltymus plakti su cukrumi ant verdančio vandens dubens (dugnas neturi liesti vandens), kol gausis spindžios, formą lengvai laikančios, putos.

Nukėlus dar kelias minutes paplakti. Po gabalėlį dėti minkštą sviestą vis plakant. Suberti vanilę.

REKLAMA

Iš vyšnių pašalinti kauliukus ir sumaišyti su 5 v.š. paruošto kremo. Padėti trumpam į šaldytuvą.

Likusį kremą sumaišyti su ištirpintu šokoladu ir kakava. Kremą tai pat palikti pusvalandžiui šaldytuve.

Atvėsusiems bisvitams pašalinti kepurėles ir sulieti sirupu ar likeriu.

Ant pirmojo biskvito dėti visą vyšnių kremą ir uždengti antruoju.

Išorę plonai aptepti šokoladiniu kremu(sunaudoti maždaug 1/5 viso kremo). Tortą palikti valandai šaltai.

Kai kremas sutvirtės likusiu kremu padekoruoti tortą ir palikti porai valandų ar per naktį šaltai. Papuoši ir pateikti.

Gaivus nekeptas želės tortas

Pagrindui: sausainiai: 400 gramų; sviestas: 100 gramų.

Kremui: varškė: 300 gramų; braškės: 300 gramų (tinka ir šaldytos); grietinė: 0,75 stiklinės; vanduo: 0,5 stiklinės; cukrus: trečdalio stiklinės; želatina: 25 gramų.

Viršui: saldintas kondensuotas pienas: 400 gramų; citrinų želė: ~77 gramų; braškių želė: ~69 gramų.

GAMINIMAS:

Iš pradžių sviestą ištirpiname, sausainius sutriname į trupinius bei sumaišome su sviestu. Torto formos dugną su atsegamais kraštais išklojame su kepimo popieriumi, sudedame trupinius bei gerai prispaudžiame prie dugno. Paliekame šaldytuve, kad sustingtų.

Tuomet varškę, grietinę, cukrų bei braškes (kelias jų paliekame papuošimui) sutriname elektriniu trintuvu. Želatiną užpilame vandeniu bei paliekame maždaug kelias minutes išbrinkti. Pakaitiname garų vonelėje, kad ištirptų bei paliekame atvėsti. Atvėsusią kruopščiai įmaišome į varškės masę.

REKLAMA

Tada paruoštą masę supilame ant sausainių pagrindo bei padedame tortą į šaldytuvą, kad sustingtų.

Po to pirmam žėlė sluoksniui 23 gramus braškių žėlė paruošiame taip, kaip nurodyta ant jų pakelio. Kai želė truputį atvės, užpilame ant torto bei paliekame šaldytuve, kad sustingtų. Paskui antram žėlė sluoksniui 23 gramus želė paruošiame, kaip nurodyta ant jų pakelio.

Pusę indelio kondensuoto pieno išplakame bei į jį supilame truputį pravėsusią želė. Viską užpilame ant torto bei vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.

Paskui trečią bei ketvirtą sluoksnį darome su citrinos žėlė, taip pat kaip su pirmais sluoksniais. Trečiam sluoksniui - tik želė, ketvirtam - želė su kondensuotu pienu.

Paruošiame likusius 23 gramus braškinės žėlė, paliekame atvėsti. Ant torto išdėliojame supjaustytas braškes bei užpilame želė. Paliekame šaldytuve, kad sustingtų. Mėgaujamės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų