Rekomenduotina dienos norma, valgant vaisius ir daržoves – ne mažiau kaip 400 g.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) atlikta anketinė apklausa internetu parodė, kad visi apklaustieji vartoja vaisius.
Dauguma (40 proc.) apklaustųjų žino sveikos mitybos piramidės principą, kad vaisius rekomenduojama vartoti kelis kartus per dieną.
Kiek mažiau (29 proc.) respondentų nurodė, kad šias gėrybes rekomenduojama valgyti daugiau nei kelis kartus per dieną, o 5 proc. apklaustųjų nuomone – vieną kartą per dieną.
26 proc. respondentų nežinojo kiek rekomenduojama per dieną suvartoti vaisių.
Į klausimą kur dažniausiai perka vaisius dauguma (61 proc.) respondentų nurodė prekybos centrą. Turguje dažniausiai perka vaisius 23 proc., o kitose vietose – 16 proc. respondentų.
78 proc. apklaustųjų pirkdami vaisius kreipia dėmesį į kilmės šalį. Dauguma (97 proc.) respondentų žino apie vaisių naudą sveikatai.
2007 metais atlikus suaugusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos tyrimą, nustatyta, kad Lietuvos gyventojai vidutiniškai per parą suvartoja 86 g vaisių. Kita atlikta studija parodė, kad respondentai vidutiniškai vaisius valgė 22 kartus per mėnesį. Bent kartą per dieną vaisius valgė 39,7 proc. vyrų ir 44,5 proc. moterų, o populiariausi vaisiai buvo obuoliai, citrusiniai vaisiai, braškės ir bananai.
Atliktos studijos byloja, kad lietuviai vaisių vartoja nepakankamai.
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje apie 1,7 milijonai mirties atvejų (2,8 proc.) yra susiję su nepakankamu vaisių ir daržovių vartojimu. Apskaičiuota, kad šis rizikos veiksnys sąlygoja 14 proc. mirčių nuo skrandžio bei žarnyno vėžio, 11 proc. mirčių nuo išeminės širdies ligos bei 9 proc. mirčių nuo insulto.
Skaidulinių medžiagų ir kai kurių vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiai vaisiuose
Daugiausiai skaidulinių medžiagų gramais (g) 100 g produkto turi šie vaisiai: citrinos - 3,6; kiviai - 3,0; kriaušės - 2,4; persikai - 2,3; apelsinai ir slyvos – 2,2; bananai – 2,1; greipfrutai – 2,0; abrikosai, mandarinai ir obuoliai – 1,9; mangai – 1,7 ir ananasai – 1,3.
Vitaminų ( A ir C ) pasiskirstymas 100 g produkto
A vitaminas (µg): mangai - 335; abrikosai – 254; mandarinai – 85; persikai – 69; slyvos – 48; kiviai – 34; bananai – 26; apelsinai – 19; obuoliai – 8; kriaušės – 7; greipfrutai – 3; citrinos ir ananasai – 2.
C vitaminas (mg): kiviai - 71,0; apelsinai – 51,3; citrinos – 48,7; greipfrutai - 42,0; mangai -38,7; mandarinai – 31,6; ananasai – 20,6; abrikosai – 10,5; bananai – 9,9; obuoliai – 8,0; slyvos – 4,7; kriaušės – 3,7; persikai – 3,6.
Mineralinių medžiagų (K ir Fe) pasiskirstymas 100 g produkto
K (mg) : bananai – 370; kiviai - 290; abrikosai – 268; mandarinai – 229; slyvos - 225; persikai – 224; apelsinai – 214; ananasai ir mangai – 190; greipfrutai – 180; citrinos – 179; obuoliai – 135; kriaušės – 127.
Fe (mg) : bananai – 1,1; apelsinai ir citrinos - 1,0; abrikosai – 0,9; kiviai – 0,8; ananasai ir slyvos– 0,7; obuoliai – 0,6; persikai ir kriaušės – 0,5; mangai – 0,4; mandarinai – 0,3; greipfrutai – 0,1.
Per parą rekomenduojama suvartoti: A vitamino – 800 µg, C vitamino – 80 mg, K – 2000 mg, Fe – 14 mg.
Kad Lietuvos vartotojai būtų apsaugoti nuo galimai nesaugaus maisto, NMVRVI nuolat atlieka maisto produktų, tame tarpe ir vaisių, laboratorinius tyrimus. 2010 m. NMVRVI laboratorijose buvo atliktas 70861 vaisių (šviežių, džiovintų, šaldytų ir kt.) cheminis tyrimas. Tirti pesticidų likučiai, sunkieji metalai, mikotoksinai, konservantai ir kt. Iš jų, 20 tyrimų rezultatų neatitiko teisės akų reikalavimų, daugiausia – pesticidų likučių atžvilgiu. Dauguma šių vaisių buvo imporuoti iš Indijos, Makedonijos (vynuogės), Turkijos (apelsinai) ir kitų šalių.
2011 m. sausio – liepos mėn. NMVRVI laboratorijose buvo atlikti 44292 vaisių cheminiai tyrimai. Iš jų, kaip pažymi instituto direktorius Gediminas Pridotkas, 4 tyrimų rezultatai neatitiko teisės aktų reikalavimų pesticidų likučių atžvilgiu. Vaisiai buvo įvežti iš Maroko (mandarinai), Turkijos (greipfrutai), Ispanijos ir Egipto (apelsinai).