Apie „E“ priedus kalbama daug, tačiau tikslių žinių dažnai nė nežinome. Pateikiame kai kuriuos faktus, kurie gali būti įdomūs sveika mityba besirūpinantiems žmonėms.
Auksiniai kiaušiniai
Laisvai lakstanti višta, galinti pati susirasti maisto, lesti įvairius visokio pigmento ir mineralų turinčius produktus, gali padėti kiaušinį, kurio trynys bus ryškios auksinės spalvos, o lukštas labai kietas. Ne tokie laimingi narve bendrai su kitais auginami paukščiai lesa tik tai, ką jiems duoda, todėl vištų kiaušinių spalva priklauso ir nuo riboto maisto. Tokiame maiste yra spalvą suteikiančių elementų karotenoidų, kurie vadinami ksantofilais (E161).
Vištų lesale ksantofilų kiekis nepastovus, jis greitai kinta lesalą sandėliuojant. Todėl kiaušinio trynio spalva būna ypač blanki žiemą. Dėl to lesalų tiekėjas prideda koncentruoto sintetinio ir natūralaus raudono ir geltono pigmento, kuris padeda išgauti reikiamą kiaušinio trynio spalvą.
Upėtakis ir lašiša
Didžiojoje Britanijoje upėtakiai auginami jau daugelį šimtmečių. Viduramžiais vienuolynuose buvo auginami upėtakiai, kuriuos valgydavo per penktadienio pasninką. Šiandien lašišų, upėtakių ir kitų žuvų auginimas – didelis verslas. Ar kada nors susimąstėte, kodėl skanaus rožinės spalvos upėtakio ir lašišos pasiūla smarkiai išaugo? Natūralioje aplinkoje gyvenančių žuvų mėsa įgauna rožinę spalvą, nes jos minta šviežiu maistu, t. y. vėžiagyviais, krevetėmis, omarais ir įvairiais dumbliais.
Fermose auginamas žuvis maitinti vėžiagyviais per brangu, todėl rožinio pigmento kantaksantino (E161g) arba astaksantino (nežymimo E raide) dedama į žuvų pašarą, kad jų mėsa įgautų rožinę spalvą. E161 ir kai kurie kiti pigmentai, tarp jų įvairūs karotenai ir vitaminas A, parduodami tabletėmis. Vartojančio šiuos pigmentus žmogaus oda gali tapti gelsva, tarsi būtume atostogavę ir įdegę Viduržemio jūros paplūdimyje. Įspėjame, kad toks odos atspalvis neapsaugo nuo nudegimo saulėje. Pigmentas gali nulemti tik išvaizdos pokyčius.
Kam dar naudojami pigmentai?
Neretai jūrų gėrybių tiekėjai piktnaudžiauja į produktus pridėdami dirbtinių dažiklių. Pavyzdžiui,
didžiosios krevetės ir rūkyti menkės ikrai parduodami jūrų gėrybių parduotuvėse nenurodant jų sudėties. Tačiau labai dažnai galima matyti, kad šie produktai kurį laiką buvo mirkomi didelės koncentracijos raudonos spalvos dažuose. Rūkyta žuvis – dar vienas painiavos pavyzdys. Žuvis gali būti vadinama „rūkyta“ net tada, kai buvo mirkoma rūkytos žuvies skonio skystyje ir vėliau dirbtinai nudažyta!
Valgydami rūkytą žuvį būkite atsargūs. Teisiškai leidžiama merkti žuvį į „skystų dūmų mirkalą“, kuris atkuria tikrą rūkytos žuvies skonį, paskui panaudoti dažiklius, atkuriančius natūraliai rūkytos žuvies spalvą. Tokia žuvis gali būti pavadinama „rūkyta“. Jei rūkyta ir konservuota žuvis, kaip ir kumpis, parduodama nesupakuota, apie šią žuvį užtenka pasakyti, jog jos sudėtyje yra „papildomų leistinų dažiklių“. Taip gamintojas gali išvengti įsipareigojimo pateikti visą informaciją apie produkto sudėtį.
Vengtini priedai
• E102 – tartrazinas, geltona spalva
Tartrazinas labiausiai reaguojantis iš visų azo dažų. Tartrazinas suaugusiems sukelia astmos priepuolius, ypač jei ligoniai jautrūs aspirinui, nors jo netoleruojantys nebūtinai netoleruoja tartrazino. Šis priedas pablogina savijautą 10–40 procentų pacientų, sergančių lėtine urtikarija (dilgėline), taip pat dėl jo sustiprėja alergiškų žmonių reakcija aspirinui. Šis dažiklis taip pat sukelia niežulį, nosies gleivinės uždegimą, neryškų matymą ir purpurinės spalvos bėrimus ant odos. Teigiama, kad tartrazinas vaisių skonio gaiviuosiuose gėrimuose gali sukelti nemigą. Nėra aiškaus mokslinio paaiškinimo, kodėl jis skatina jautrumą. Kai kurios reakcijos greitos net suvartojus mažą kiekį šio priedo, o tai rodo, kad žmogus – alergiškas.
Produktai, kuriuose būna šios medžiagos: vaisvandeniai ir gaivieji gėrimai, spalvoti putojantys gėrimai, greitai paruošiami pudingai, greitai paruošiamas maistas, tortų mišiniai, kremų milteliai, sriubos (pakeliai ir skardinės), padažai buteliuose, marinuotos daržovės, salotų padažai, ledai ir ledų lazdelės, saldumynai, kramtomoji guma, marcipanai, džemas, marmeladas, želė, rūkyta ir juodalopė menkė, garstyčios, jogurtas, medicininių kapsulių apvalkalas, glicerino, citrinos ir medaus produktai. Šią spalvą naudoti uždrausta Norvegijoje ir Austrijoje.
• E110 – saulėlydžio geltonasis FCF dažiklis
Geltona spalva ypač tinka fermentuojant maisto produktus, kurie turi būti termiškai apdoroti. Šis dažas kai kuriems žmonėms sukelia alerginę reakciją. Padidėjęs jautrumas gali pasireikšti tiems, kurie jautrūs aspirinui. Gali atsirasti urtikarija (dilgėlinė), angioedema (odos pabrinkimas), skrandžio sutrikimai ir vėmimas. Tai viena maisto spalvų, kurios, kaip rekomenduoja hiperaktyvių vaikų paramos grupė, neturėtų būti maiste, kurį valgo vaikai. Tyrimai su žiurkėmis, pelėmis, jūros kiaulytėmis, triušiais ir žmonėmis parodė, kad dažai minimaliai absorbuojami, tačiau per placentą gali patekti vaisiui.
Produktai, kuriuose būna šios medžiagos: karšto šokolado mišinys, sausos sriubos, saldumynai, jogurtas, šerbeto mišiniai pakeliuose, sausainiai su apelsino žele, malti duonos džiūvėsiai, sūrio padažo mišinys, apelsinų vaisvandeniai, marcipanai, šveicariškos bandelės, abrikosų džemas, citrusinis marmeladas, citrininė varškė, konservuotos krevetės, konservuotas obuolių padažas, marinuoti agurkai, ledai ir jų mišiniai. Šis priedas uždraustas Norvegijoje ir Suomijoje.
• E127 – eritrozinas, nuo vyšnios raudonumo iki rausvos
Buvo baiminamasi, kad dėl eritrozino gali padidėti skydlaiukės hormonų kiekis, nes daugiame yra daug jodido (577 mg/g), tad skydliaukė gali padidėti (tada skydliaukė veikia per daug aktyviai). Buvo atlikti eksperimentai su žiurkėmis siekiant išsiaiškinti, ar iš tiesų skydliaukė gali padidėti. Žiurkių patinų skydliaukės svoris labai smarkiai padidėjo. Atsirado navikų, nes patinai buvo maitinami maistu, kurio sudėtyje 4 procentai eritrozino.
Iš japonų atliktų eksperimentų matyti, kad žmonės ir žiurkės iš eritrozino įsisavina labai nedaug jodo. Tačiau išlieka tikimybė, kad vartojant daug šio priedo galima pakenkti skydliaukei. Vartojant nedidelius kiekius žala skydliaukei nedaroma. Vaikai, valgantys produktus, kuriuose yra daug eritrozino, gali pasisavinti per didelį kiekį šio priedo, galinčio jiems pakenkti.
Dėl ertitrozino pasireiškė minimalus vaikų smegenų veiklos sutrikimas. Šis priedas gali sukelti fototoksiškumą (jautrumą šviesai). Paprastas kambarines muses maitinant 0,25 ir 1procento koncentracijos eritrozinu, vėliau jas apšviečiant saulės šviesa, 100 procentų vabzdžių nugaišdavo per tris valandas. Šis priedas uždraustas Norvegijoje ir JAV.
Produktai, kuriuose būna eritrozino: cukruotos vyšnios, kokteilinės vyšnios, braškės ir rabarbarai skardinėse, škotiški kiaušiniai, saldžių patiekalų mišiniai pakeliuose, sausainiai, kimštos alyvuogės, šokoladas, krabų ir lašišos tepiniai ir paštetai, česnakinės dešrelės, daniškas saliamis.
• E132 – indigotinas, indigokaraminas, mėlyna spalva
Alergiški žmonės turėtų vengti šios spalvos. Ji gali sukelti pykinimą, vėmimą, dėl jos gali padidėti kraujo spaudimas, kartais pasireikšti alerginių reakcijų, pavyzdžiui, odos bėrimas, niežėjimas ir kvėpavimo sutrikimai.
Iš JAV atliktų trumpalaikių tyrimų su šunimis matyti, kad keturkojai kur kas jautriau reagavo į mirtinas virusines ligas, kai būdavo šeriami maistu, kuriame buvo šios spalvos. Toks priedas uždraustas naudoti Norvegijoje.
Produktai, kuriuose būna šios medžiagos: pudingas, sausainiai, saldumynai, pikantiški greitai paruošiami maisto mišiniai.
Tekstas paremtas „Obuolio“ leidyklos išleista Maurice Hanssen ir Jill Marsden knyga „E priedai. Išsamiausias pasaulyje E priedų žinynas, kuris pakeis Jūsų požiūrį į tai, ką valgote“.