Apie tai, kokių maisto produktų ir gėrimų reikėtų vengti per didžiuosius karščius, papasakojo Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova.
Šių produktų geriau vengti
Pradėjus kalbėtis su dietologe, ji papasakojo, kad iš tiesų yra kelios grupės maisto produktų, kurių karštomis dienomis rekomenduojama vartoti mažiau. Pasak jos, tai – sunkiai virškinami produktai arba tie, kurie skatina organizmo dehidrataciją (prarandama daugiau skysčių nei kūnas gauna):
- Per karščius reikėtų vengti sunkiai virškinamų, riebių patiekalų. Tai riebios mėsos, riebūs pieno produktai ir kepti patiekalai.
- Aštrių prieskonių ir pagardų, pvz.: aitrieji pipirai, garstyčios gali sukelti papildomą prakaitavimą ir dehidrataciją.
- Taip pat reiktų vengti sūrių produktų. Tai yra perdirbti mėsos gaminiai, visi konservuoti produktai, sūrūs užkandžiai, nes druska sulaiko organizme vandenį ir gali padidinti kraujospūdį.
- Reiktų vengti daug cukraus turinčių produktų: saldainių, pyragų, nes cukrus gali skatinti dehidrataciją.
Ji taip pat paaiškino, kokius gėrimus per karščius reiktų išbraukti iš savo meniu. Gydytoja kalbėjo, kad jie taip pat skatina dehidrataciją:
- Tai būtų alkoholiniai gėrimai. Alkoholis veikia kaip diuretikas, padidindamas skysčių netekimą.
- Taip pat reiktų vengti ir kofeino turinčių gėrimų, pavyzdžiui, stiprios kavos ar energinų gėrimų, nes jie turi diuretinį poveikį ir gali skatinti skysčių netekimą.
- Taip pat reiktų atsisakyti vaisvandenių, saldintų gazuotų gėrimų, nes juose gausu cukraus, o tai gali paskatinti dehidrataciją.
Sukelia dehidrataciją
E. Kliukaitė-Sidorova pokalbio metu pabrėžė, kad dehidratacija yra pagrindinis pavojus kūnui. Anot jos, skysčių nepakankamumo simptomai gali būti įvairūs.
Pavyzdžiui, sausos lūpos, liežuvis, oda, nuovargis, galvos skausmas, troškulys, patamsėjęs šlapimas.
Sunkesni dehidratacijos atvejai gali pasireikšti padažnėjusiu pulsu, kvėpavimu, žemu kraujo spaudimu, apalpimu.
„Per aštrus, per sūrus, per saldus maistas ir įvairūs alkoholiniai, energiniai ir gazuoti gėrimai gali sukelti dehidrataciją, skatindami skysčių praradimą“, – akcentavo ji.
Pasidalijo rekomendacijomis
Tam, kad būtų išvengta įvairių nemalonių pojūčių, gydytoja dietologė pokalbio pabaigoje pateikė kelias rekomendacijas, kurių reikėtų laikytis norint palaikyti gerą organizmo veiklą.
„Pagrindinės rekomendacijos yra gerti pakankamai vandens, gali būti natūralus mineralinis vanduo. Žinoma, skysčius rekomenduojama gerti reguliariai, per visą dieną, net ir nejaučiant troškulio.
Taip pat valgyti lengvai virškinamą maistą, tokį kaip šviežios daržovės, uogos, vaisiai, liesa mėsa, žuvis, pilno grūdo produktai.
Vaisiai ir daržovės taip pat gali padėti papildyti skysčių atsargas, nes, pavyzdžiui, agurkuose ir salotose yra nemažai vandens“, – vardijo E. Kliukaitė-Sidorova.
Ji pridėjo, kad svarbu ne tik tai, ką valgyti, bet ir kaip valgyti. Gydytojos teigimu, tai gali padėti išvengti virškinimo problemų:
„Žinoma, reiktų valgyti mažesnėmis porcijomis, bet dažniau. Tai padės išvengti virškinimo problemų, palaikyti energijos gavimą.
Reiktų vengti ir sunkaus maisto vakare. Vakarienė turėtų būti lengva, taip išvengiant virškinimo sutrikimų ir sulaukiant geresnio miego.
Svarbi ir maisto sauga. Nereiktų pamiršti, kad per karščius maistas tikrai greičiau genda ir reiktų vengti jį laikyti kambario temperatūroje.“
Galiausiai, gydytoja priminė apie mineralus, kurie yra prarandami tuomet, kai daug prakaituojama. Dėl to moteris įvardijo ir maisto produktus, kuriuose jų gausu:
„Reiktų prisiminti ir mineralus. Mes prakaituodami prarandame juos, tokius kaip natris, kalis ir magnis, taip pat kalcis ir chloras.
Tai reiktų prisiminti ir papildyti mitybą naudingais šiais mineralais produktais, pvz.: bananais, riešutais, sėklomis, lapinėmis daržovėmis ir kt.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!