„Kiaušinių klausimas išlieka aktualus“, – sako Linda Van Horn, Šiaurės Vakarų universiteto Frenbergo medicinos mokyklos Prevencinės medicinos departamento ir mitybos skyriaus vadovė.
Ji sako, kad tiems, kuriems gresia širdies ligos ir diabetas, „pasirinkimas, kiek kiaušinių suvalgyti, išlieka ypač svarbus“, rašo washingtonpost.com.
Visiems kyla įvairių ligų rizika, jei valgoma per daug kiaušinių, tačiau visiškai išbraukti jų iš savo mitybos raciono nereikėtų. Kiek jų galite suvalgyti, priklauso nuo jūsų sveikatos būklės.
Amerikos širdies asociacija daugumai žmonių rekomenduoja suvalgyti iki vieno kiaušinio per dieną, mažiau jų reikėtų vartoti žmonėms, kurių cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs, ypač sergantiems diabetu arba tiems, kuriems kyla didesnė širdies nepakankamumo rizika.
Vyresnio amžiaus asmenims, kurių cholesterolio kiekis kraujyje yra normalus ir kurie sveikai maitinasi, rekomenduojama suvalgyti iki dviejų kiaušinių per dieną.
Kai kurie yra susidarę klaidingą įspūdį, kad kiaušinius galima valgyti be saiko, nes ekspertai rečiau perspėja apie cholesterolio turinčių produktų, tokių kaip kiaušiniai, poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai.
Ypač dažnai atkreipiamas dėmesys į tuos produktus, kuriuose yra sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, raudoną mėsą, kurie išties kelia didesnę riziką, kad padidės cholesterolio kiekis kraujyje.
Nereiktų pamiršti saiko
Tačiau kalbant apie kiaušinius, nereikėtų pamiršti saiko. Reikia nepamiršti galimo neigiamo poveikio sveikatai.
„Septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose kiaušiniai buvo laikomi širdies priešu Nr. 1, nes mokslininkai buvo nustatę, kad didelis cholesterolio kiekis kraujyje didina širdies ligų riziką, o kiaušiniuose yra daug cholesterolio“, – sako Bonnie Liebman, mitybos specialistė.
Ji tęsė: „Tačiau sotieji riebalai, esantys tokiuose maisto produktuose kaip raudona mėsa, sviestas, sūris ir kiti neriebūs pieno produktai, daug labiau didina cholesterolio kiekį kraujyje, nei kiaušiniai. Kiaušiniams teko prisiimti didesnę kaltės dalį, nei jie nusipelnė.“
Svarbu suprasti skirtumą tarp cholesterolio, esančio maiste, kuris jau yra maisto produkte prieš jį suvalgant (pvz., krevetėse arba kiaušiniuose), ir cholesterolio kiekio kraujyje, kuris yra mažo tankio lipoproteinas, vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, kuris gaminamas organizme veikiant sočiosioms riebalų rūgštims.
„Tai yra skirtingi dalykai, kurių žmonės dažnai nesupranta, t. y., kad sotieji riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje labiau, nei su maistu gaunamas cholesterolis“, – sako Donaldas Hensrudas, „Mayo Clinic“ Medicinos koledžo ir prevencinės medicinos ir mitybos docentas.
Jis pridūrė: „Sotieji riebalai yra pagrindinė maistinė medžiaga, didinanti cholesterolio kiekį kraujo serume.“
Su juo sutinka ir L. Van Horn. „Sotieji riebalai dvigubai labiau didina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį nei su maistu gaunamas cholesterolis, tačiau abu kartu dar labiau didina riziką“, – sako ji.
Taigi, retkarčiais galite valgyti kiaušinius, kuriuose yra daug cholesterolio. Tačiau reikėtų atsisakyti šoninės, dešros ir skrebučių su sviestu, kuriuose dažnai būna daug sočiųjų riebalų. Jei valgysite juos kartu su kiaušiniais, rizika tik didės.
Svarbu nepainioti sočiųjų riebalų su transriebalais, kurie taip pat yra nesveiki ir didina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį. Transriebalai yra maisto pramonės gamybos proceso, kurio metu į augalinį aliejų pridedama vandenilio, produktas.
Transriebalų natūraliai pasitaiko daug riebalų turinčiuose mėsos ir pieno produktuose, kuriuose taip pat yra nemažai sočiųjų riebalų.