maisto kokybė
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „maisto kokybė“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „maisto kokybė“.
Pamačius, ką valgyti atnešė Kauno klinikose, negali tylėti: parodė visiems
Kauno klinikų neurologiniame skyriuje su vaiku gulėjusi moteris liko nepatenkinta klinikos maisto kokybe, dalinasi tinklaraštininkas „Riebus katinas“.
Tinklaraštyje pasidalinta klinikose gauto maisto nuotraukomis ir trumpu moters pasakojimu apie pateiktą meniu:
„Kauno klinikos. Vaikų neurologijos skyrius. Kas nevalgo morkų, sėdės alkani, morkos praktiškai visur, susidaro įspūdis, kad klinikos jas kaip labdarą gauna.
Sveiki ir kokybiški produktai – 4 paprasti patarimai padės neapsirikti
Lapkričio 8 d. yra Europos sveikos mitybos diena, o lapkričio 9 d. – Pasaulinė kokybės diena. Kalendoriuje jos viena šalia kitos atsidūrė ne veltui – maisto kokybė yra itin svarbi mūsų sveikatai. Kaip atskirti, kokie produktai yra kokybiški ir sveiki, pasakoja Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovas.
„Maisto kelias nuo lauko iki stalo turi įtakos ne tik jo skoniui ir išvaizdai, bet ir maistinei vertei bei poveikiui mūsų organizmui.
Pasibaisėjo „Maximoje“ parduodama mėsa – pataria visada patikrinti galiojimo laiką
Maisto kainos Lietuvoje auga itin sparčiai, o parduotuvėse mokėdami daug daugiau pirkėjai tikisi atitinkamos produktų kokybės. Tačiau net ir prekybos tinkluose, kurie vertina savo reputaciją, lentynose stovi produktai, kurių galiojimas seniausiai pasibaigęs. Prekybininkai apgailestauja ir atsiprašo pirkėjų.
Europos Sąjungos išvados: Lietuvoje – mažiausiai maisto kokybės pažeidimų iš visų Baltijos šalių
Norėdami pasilepinti po ilgos darbo dienos, dažnai užsukame į prekybos centrą, kur mūsų laukia didelis sveikų ir gardžių produktų pasirinkimas. Tačiau retai susimąstome, kokį kelią gamintojams ir produktų kokybę tikrinančioms įstaigoms tenka nueiti, kad mus pasiektų tik saugus maistas.
Lietuva reikalauja pasiaiškinti 5 gamintojus: kodėl čia vežate kitokios sudėties maistą?
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kreipėsi į 5 tarptautinius maisto produktų gamintojus, prašydama paaiškinti, dėl kokių priežasčių Lietuvos rinkai teikiamų maisto produktų sudėtis skiriasi nuo tų, kuriais prekiaujama kitose ES šalyse, rašoma pranešime spaudai.
„Lietuva yra viena iš tų valstybių, kuri aktyviai kelia klausimą dėl dvigubos kokybės prekių Europos Sąjungos šalyse.
Radinys „Lidl“ pirktuose ryžiuose sukėlė sąmyšį
Jungtinėje Karalystėje ryžius „Lidl“ parduotuvėje pirkęs Richardas Leechas liko apstulbęs, kai pakuotėje rado į negyvą pelę panašų vaizdą. Nepraplėštą „Golden Sun Microwaveable Pilau Rice“ ryžių pakuotę vyras įdėjo į mikrobangų krosnelę ir pagal instrukcijas pašildė, o šleikštulį keliantį vaizdą išvydo tik įšbėręs ryžius į lėkštę. Iš kart po to J. Leechas suskubo įspėti kitus pirkėjus ir įkėlė nuotrauka socialiniame tinkle „Twitter“, kur paminėjo ir „Lidl“ prekės ženklą.
Lietuviškas ligoninės maistas kelia šleikštulį: rado svetimkūnių
Net ir po šiemet praūžusio skandalo dalyje Lietuvos gydymo įstaigų teikiamo maisto kokybė nepagerėjo. Kaip rodo Santaros klinikų buvusios pacientės daryti maisto kadrai – apetito nekelia ne tik patiekalų išvaizda, juose galima rasti ir medžio bei metalo „pagardų“. Į portalą tv3.lt kreipėsi Santaros klinikų Neurologijos skyriuje savaitę šiemet gulėjusi pacientė Simona (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), susidūrusi su gydymo įstaigoje patiektu nekokybišku maistu.
Užteks švaistyti maistą: sužinokite, kada produktas tikrai nebetinkamas vartoti
Dažnai produktų galiojimo datos pagrįstos apytikriais skaičiavimais. Jos pasako, kada jūsų pirkti kiaušiniai ar kepsnys veikiausiai bus nebetinkami vartoti. Tačiau kartais produktai dar būna tinkami valgyti, net jei galiojimo data sako kitaip, rašo portalas iflscience.com. Štai kaip pasakyti, kad produktai jūsų šaldytuve tikrai nebetinkami vartoti: Supuvęs kiaušinis plūduriuoja Kiaušinių lukštai šiek tiek poringi, o kiaušiniams senstant tarp lukšto sienelės ir kiaušinio turinio atsiranda oro.
Maisto kokybės problemų imsis trijų ministrų sudaryta darbo grupė
Valdžia imasi dar vieno tyrimo, ar į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos (ES) šalis tiekiamų to paties prekės ženklo maisto produktų sudėtis ir kokybė skiriasi.
Situaciją turėtų aiškintis teisingumo, sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrų iš įvairių institucijų specialistų sudaryta darbo grupė.
Seime – teisių gynėjų pasiteisinimai, kodėl netirta maisto produktų kokybė
Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai bei Žemės ūkio ministerijai paviešinus tyrimą, kuris parodė, kad Lietuvoje toje pačioj pakuotėje pardavinėti prastesnės kokybės maisto produktai, Seime sudaryta komisija aiškinasi, kodėlgi niekas anksčiau apie tai neprabilo. Seimo laikinoji tyrimo komisija šiandien kalbėjosi su Teisingumo ministerijos bei jai pavaldžios Vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VTAT) atstovais.
REKLAMA
REKLAMA
Premjeras – už tyrimą, kodėl į Lietuvą patenka prastesni maisto produktai
Premjeras Saulius Skvernelis remia parlamentarų siekį išsiaiškinti, kodėl į Lietuvą patenka prastesnės kokybės maisto produktai. „Seimas turi reaguoti į visus mums rūpimus klausimus. Jeigu mes matome, kad yra galima diskriminacija pagal maisto produktų kokybę, ir valstybės (ES) narės skirstomos į tas, kurios gali vienokią kokybę turėti, o kitas, privalo į tai reaguoti. Manau, kad labai teisingai, kad domisi“, - Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.
Iš Italijos grįžusi lietuvė pasišlykštėjo maisto kokybe ir kainomis
„Gyvenau užsienyje keturis metus ir grįžusi į Lietuvą bijau net į parduotuvę nueiti, nes kiekvieną kartą išeina 30 eurų, o pirkinių krepšelis - pustuštis. Kainos Lietuvoje yra siaubingos“, - taip laidoje „TV pagalba“ teigė Italijoje keturis metus gyvenusi ir dviejuose universitetuose studijavusi Lina.
Europos Komisija žengia žingsnį kovoje su pardavinėjamais skirtingos kokybės produktais
Antradienį Europos Komisija paskelbė gaires dėl ES maisto ir vartotojų apsaugos teisės aktų taikymo dvejopos kokybės produktų atveju, kaip buvo pranešta Komisijos Pirmininko J.-C. Junckerio šių metų kalboje apie Sąjungos padėtį. Šios gairės nacionalinės valdžios institucijoms padės nustatyti, ar įmonė, skirtingose šalyse parduodama dvejopos kokybės produktus, pažeidžia ES teisės aktus.
Gero maisto – į „Ūkininkų turgelį“
Šiauliečiai, kurie itin didelį dėmesį skiria maisto kokybei, vis dažniau užsuka į centrinėje turgavietėje įsikūrusį „Ūkininkų turgelį“ (Turgaus a. 11) – čia tikrai nusipirksi tik Lietuvos augintojų ir gamintojų produkcijos, kuriai keliami itin aukšti reikalavimai. Į lentynas – tik lietuviški produktai iš lietuviškų žaliavų. „Kelią į mūsų ryškiai žalią „Ūkininkų turgelio“ pastatą, kuris centrinėje turgavietėje yra netoli išėjimo į Aušros al.
Tyrimas: Lietuva pagal maisto kokybę ir prieinamumą smarkiai atsilieka nuo kaimynių
Tarptautinės organizacijos „Oxfam International“, teikiančios humanitarinę pagalbą daugiau nei 90 pasaulio šalių, ekspertų atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuva pagal maisto produktų kainas, maisto kokybę ir naudingumą sveikatai atsidūrė toje pačioje 125 valstybių reitingo vietoje kaip ir Jordanija, Tunisas, Rumunija, Urugvajus ir Peru.
Išskirtinės kokybės produktų gamintojai dar gali teikti paraiškas
Žemės ūkio produktų gamintojai iki šių metų gruodžio 31 dienos dar gali teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos I krypties („Žemės, maisto ūkio ir miškininkystės sektoriaus konkurencingumo didinimas“) priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Paramos gali kreiptis fiziniai ir juridiniai asmenys, įsiregistravę Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre žemės ūkio valdos valdytojais arba jungtinės veiklos partneriais.
Kaip saugiai laikyti maisto produktus?
Japonų mokslininkai nustatė, kad išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės suvalgo apie 50 proc. daugiau maisto, negu jo reikia gyvybinei energijai palaikyti. Dėl prekybininkų rinkodaros gudrybių, akcijų, nuolaidų ir šventinio išpardavimo vartotojai dažnai nusiperka daugiau maisto, negu jiems reikia.
Druska kelia pavojų sveikatai?
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną. Tai mažiau nei 1 arbatinis šaukštelis. Į šį kiekį įeina visa druska, kurią suvalgome teik gamindami maistą namuose, tiek valgydami jau pagamintus maisto produktus. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena – didžiąją dalį suvartojamos druskos (kai kurių šaltinių duomenimis iki 90 proc.
Pinklės pirkėjams: natūralus nebūtinai yra ekologiškas
Ant produktų etikečių dažnai randame parašyta „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuota“, bet tai dar nereiškia, kad produktas yra ekologiškas. Pažiūrėję arba paragavę negalime nustatyti, ar produktas tikrai toks yra. Tik sertifikuotas gamintojas turi teisę realizuoti savo pagamintą produkciją kaip ekologišką. Tad kuo skiriasi natūralus nuo ekologiško?
Spalva, kvapas, skonis.
Ylos maiše ilgai slėpti nepavyks
Ant vartotojų stalo turi patekti tik saugūs, kokybiški maisto produktai. Vis dėlto maisto gamintojus, vežėjus, pardavėjus kontroliuojantiems inspektoriams nuolat tenka išaiškinti ir bausti maisto saugos reikalavimų pažeidėjus.
Vos prasidėjęs pavasaris Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyriaus inspektoriams pažėrė visą šūsnį netikėtų, itin retai pasitaikančių pažeidimų.
„Ryanair“ policijai įdavė maisto kokybe pasiskundusį keleivį
Iš Berlyno į Rygge (Norvegija) skridusiame „Rynair“ lėktuve keleivis užsisakė tai, ką manė esant „šviežiai pagamintu“ sumuštiniu. Deja, jo skonis vyrą nuvylė, todėl jis lėktuvo įgulai pasiskundė, jog sumuštinis yra „guminis“, - rašo „Aviation Herald“.
Po vyro skundo įgula priėmė sprendimą sulaikyti keleivį pasiekus Rygge. Lėktuvas nusileido saugiai, o vyrą oro uoste išsivežė policija.
Diskusijų ugnyje – maisto sauga ir kokybė
Pastaruoju metu nuolat didėja visuomenės poreikis sveikam, natūraliam ir šviežiam maistui. Kita vertus, įsižiebiančių viešų diskusijų apie maisto saugą ir kokybę dalyviams dažnai trūksta elementarių žinių. Ypač didelį nerimą visuomenei kelia maisto priedų įtaka žmonių sveikatai.
Taikomi griežti reikalavimai
Vartotojų baimė dėl to, kas keliauja ant jų stalo, gali būti išsklaidyta vieninteliu teisingu būdu – šviečiant ir informuojant, suteikiant kuo daugiau moksliškai pagrįstų žinių.
Specialistai: švytinti mėsa pavojaus nekelia
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas išanalizavo mėsos spindėjimo priežastis. Specialistų nuomone, mėsos „švytėjimą“ sukeliančios bakterijos pavojaus sveikatai nekelia.
Pasak instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės, bakterijos Photobacterium phosphoreum (Vibrio phosphoreum) gali būti išskiriamos iš jūros vandens, jūrinių žuvų ar vėžiagyvių.
Sukėlusiai salmoneliozės protrūkį bendrovei skirta bauda
Net šešiasdešimt dviems šią vasarą Klaipėdoje vykusios Jūros šventės dalyviams iš įvairių Lietuvos regionų, pasivaišinusiems UAB „Bernelių smuklė“ lauko kavinėje pardavinėtais žirniais su spirgučiais, teko kreiptis į medikus – jiems buvo diagnozuoti susirgimai ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Iš jų 38 nuo salmoneliozės buvo gydomi ligoninėse.