• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ant vartotojų stalo turi patekti tik saugūs, kokybiški maisto produktai. Vis dėlto maisto gamintojus, vežėjus, pardavėjus kontroliuojantiems inspektoriams nuolat tenka išaiškinti ir bausti maisto saugos reikalavimų pažeidėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Vos prasidėjęs pavasaris Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyriaus inspektoriams pažėrė visą šūsnį netikėtų, itin retai pasitaikančių pažeidimų.

REKLAMA

Kartu su pirkėjais

„Be reikalo pažeidinėtojai viliasi, jog inspektoriai neateis, nepamatys, nenubaus. Taip nebūna. Yla visada iš maišo išlenda. Jeigu inspektoriai patys nepatikrina, tai vartotojai jiems praneša apie pažeidimus. Saugos kontrolėje dalyvauja ir pirkėjas“, – sako Maisto priežiūros skyriaus vedėja Violeta Krivickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Skundus dėl nekokybiškų, nesaugių produktų, nešvaros, netvarkos prekybos ar maisto produktų laikymo vietose Maisto priežiūros skyrius gauna kiekvieną mėnesį po keletą ar net keliolika.

Žmonės išmoko skaityti etiketes, domisi produkto galiojimo data, sudėtimi, stebi, kaip laikomi, sandėliuojami, vežami produktai. Supratę, jog maisto saugos taisyklės pažeistos, žmonės apie tai praneša Maisto ir veterinarijos tarnybai, net atveža parodyti įtartinus produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumanė ir atidarė

Alaus mėgėjų skundas atvedė inspektorius į J. Basanavičiaus gatvėje 55-ajame name, esančią aludę. V. Krivickienė sako: žmonės pasiskundė, jog aludėje netvarkinga, nešvaru, nėra net tualeto.

„Tuoj pat nuvažiavome patikrinti ir likome apstulbinti. Paaiškėjo, jog aludė nelegali, tai yra dirba be leidimo. Tokio netikėtumo seniai nebuvo pasitaikę. Žmonės, dirbantys šiame versle, puikiai žino, jog be mūsų leidimo negali atidaryti aludės, baro ar parduotuvės, ir nerizikuoja“, – sakė skyriaus vedėja.

REKLAMA

Aludės savininkai licenciją turėjo nuo seno, tačiau nebedirbo nuo 2009 metų, buvo išbraukti iš dirbančių įmonių sąrašų.

„Jie puikiai žinojo, jog neturi teisės dirbti, kad už aludės atidarymą be leidimo bus nubausti. Teisinosi, kad norėjo tik pažiūrėti, kaip seksis, ar verta tęsti verslą, ir tik tuomet būtų prašę leidimo. Tokių bandymų negali būti“, – sakė V. Krivickienė.

REKLAMA

Be reikalo rizikavo ir dviejų maisto produktus vežiojančių įmonių vadovai. Po patikrinimo jiems teks mokėti baudą už tai, kad vežiojo duonos ir pyrago gaminius neturėdami maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo.

Rado netikėtai

V. Krivickienė sako, kad įmonės jau rengėsi sutvarkyti reikiamus dokumentus. Ir su dezinfekuojančia įmone sutartis buvo sudariusios, tačiau leidimų išsiimti neskubėjo. Baudą teks mokėti ne tik vežėjų įmonėms, bet ir duonos kepėjams, patikėjusiems savo gaminius vežioti reikalingų pažymėjimų neturintiems vežėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi žino, kad tokia tvarka, kad jos privaloma laikytis, bet vis atidėlioja, nesitvarko, matyt, vildamiesi, kad niekas nepastebės, nesužinos“, – sako Maisto priežiūros skyriaus vedėja.

Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimai reikalingi visiems maisto produktus gabenantiems vežėjams, nesvarbu, kokius maisto produktus jie vežioja. Tokie pažymėjimai ir leidimai išduodami Maisto ir veterinarijos tarnyboje, apžiūrėjus automobilius, įvertinus jų būklę, taip pat reikia pateikti ir kitus reikalingus dokumentus.

REKLAMA

Reikalavimų nepaisę vežėjai nustatyti netikėtai, atliekant auditą duoną kepančioje įmonėje. Iš šios įmonės duoną veža trijų įmonių vežėjai. Viena įmonė, pasak V. Krivickienės, buvo sutvarkiusi visus reikalingus dokumentus, leidimus, o kitos dvi delsė.

REKLAMA

Baudė du kartus iš eilės

O štai vieną pagal verslo liudijimą dirbančią duonos ir jos gaminių prekiautoją, dirbančią turgavietėje Dariaus ir Girėno gatvėje 2, inspektoriams teko bausti net du kartus iš eilės. Taip irgi retai pasitaiko.

„Atlikome patikrinimą balandžio 19 dieną ir pas tą pardavėją radome pasenusių duonos gaminių. Už taisyklių pažeidimus pardavėjai skirta 200 litų bauda. Ir staiga po dešimties dienų gauname skundą, jog toje pačioje turgavietėje ta pati pardavėja pardavinėja supelijusią duoną, bandeles. Balandžio 29-ąją nuvykome patikrinti ir tikrai radome krūvą pasenusių, apipelijusių įvairių pavadinimų duonos, pyrago gaminių. Jie buvo siūlomi pirkėjams“, – sako V. Krivickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelio duonos gaminių realizavimo laikas buvo pasibaigęs prieš tris, penkias, šešias dienas, o varškės bandelės turėjo būti paimtos nuo prekystalio dar balandžio 21 dieną.

„Matyt, pardavėja manė: ką tik tikrino, tai niekas neateis, nebetikrins, galiu pirkėjams brukti senus gaminius. Už tokį poelgį verslininkei skyrėme pakartotiną – 500 litų – baudą“, – sakė Maisto priežiūros skyriaus vedėja.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų