Citrininis plokštainis
- Ingredientai
Aliejus (papločiui) 1 valgomasis šaukštas
Citrinos žievelė, tarkuota (įdarui) nuo 1 citrinos
Cukrus (įdarui) 150 g
Cukrus (papločiui) 1 valgomasis šaukštas
Druska (papločiui) žiupsnelis
Kiaušiniai (įdarui) 2 vnt.
Kiaušinių tryniai (įdarui) 2 vnt.
Miltai (papločiui) 150 g.
Sviestas, supjaustytas gabalėliais (įdarui) 90 g.
Sviestas, suplaustytas gabaleliais (papločiui) 90 g.
Šviežiai išspaustos citrinų sultys (įdarui) 125 ml
Vanduo (papločiui) 3 valgomieji šaukštai
- Gaminimas
-
Trapios tešlos paplotis
1. Orkaitę įkaitinti iki 210˚C.
2. Į karščiui atsparų dubenį sudėti sviestą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską ir įstatyti dubenį į orkaitę 15 min., kol sviestas aplink dubens kraštelius lengvai paruduos.
3. Išėmus dubenį iš orkaitės, dėti miltus ir gerai išmaišyti, kol pasidarys vientisa tešla. Tešlą krėsti į 23 cm skersmas apvalią skardą išsiimančiu dugnu. Atskirti vyšnios dydžio tešlos gabalėlį ir padėti jį į šoną, o likusią tešlą tolygiai paskirstyti po visą skardos dugną ir kraštus, gražiai ją išplojant ir išlyginant su pirštais.
4. Tešlą subadyti šakute (apie 10 kartų) ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 15 min., kol paplotis gražiai paruduos.
5. Išėmus paplotį iš orkaitės, užtaisyti visus atsiradusius įtrūkimus – užklijuoti juos mažais lopeliais iš paliktos nekeptos tešlos. Galima sulopytą paplotį pašauti kokiom 2-3 min. į dar karštą orkaitę, bet nebūtina – lopeliai nuo iškepusio papločio karščio patys apdžius.
6. Iškeptą paplotį atvėsinti skardoje.Citrininis įdaras
1. Orkaitę įkaitinti iki 180˚C.
2. Rugštims atspariame vidutinio dydžio puode pakaitinti citrinų sultis, tarkuotą citrinų žievelę, cukrų ir sviestą, kol sviestas ištirps.
3. Kiaušinius ir trynius išplakti, kol gerai susimaišys.
4. Į išplaktus kiaušinius, juos vis dar energingai plakant, plona srovele pilti šiltą citrinų sulčių, cukraus ir sviesto mišinį. Visą supylus, dar kelis kartus gerai paplakti, kad viskas gerai susimaišytų. Pilti visą mišinį atgal į tą patį puodą, kuirame kaitintos sultys ir sviestas.
5. Ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kaitinti, kol mišinys sutirštės ir pradės kilti pirmieji burbuliukai. Iškart nukelti nuo ugnies, perkošti įdarą per tankų sietelį tiesiai ant jau iškepto ir atvėsusio papločio; jeigu sietelis per tankus, įdarą galima lengvai paspausti su lopetėle ar mediniu šaukštu.
6. Išlyginti įdaro paviršių ir pašauti plokštainį į orkaitę 5-7 min, kol įdaras šiek tiek sustandės.
7. Išėmus iš orkaitės, paplotį atvėsinti skardoje. Atvėsusį paplotį išimti iš skardos: atsargiai jį prilaikyti už išsiimančio dugno ir perkelti ant lėkštės ar padėklo.Skanaus!
Gairės: pyragas, citrinos, kiaušiniai, citrinų sultys, kiaušinių tryniai.
Receptą atsiuntė: Kepėjas
|
|
Sluoksniuotos tešlos pyragas su obuoliais
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, susmulkinti ir dėti į puodą, įpilti vandens, sudėti cukrų, cinamoną... |
Sūrio pyragas
Mėsmale sumalame sūrį, kiaušinių trynius suplakame su cukrumi, ištirpiname sviesta, viską sudedame ir... |
Vyniotinis su obuoliais ir spanguolėm
Atsildyti tešlą. Gana plonai iskočiokite ją. Įdarui skirtus obuolius nulupkite, išimkite seklalizdžius... |
Pyragas su pudingu ir persikais
Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų išplakite kartu, sudėkite sviestą (jį pirmiau išlydome),... |
Obuolių pyragas
Sviestą išsukti su cukrumi ir tryniu. Po truputį beriant miltus, užminkyti vientisą tešlą. Iš... |
Keksas šakočio skonio
Dubenyje gerai išsukame sviestą. Įmaišome po 1 trynį, šaukštą miltų, cukraus. Masei... |
Pikantiškas pyragas
Džiovintus greifruktus supjaustome smulkiais gabaliukais ir užpilame likeriu arba sirupu. Paliekame pastovėti... |
Mielinis pyragas su varške
Užminkome minkštą mielinę tešlą ir pakildiname du kartus. Kepimo indą patepame aliejumi ir plonai... |
Močiutės mielinis pyragas su obuoliais
Miltus persijoti. Mieles sudėti į šiltą pieną .Po truputį į pieną pilti miltus, druską, žiupsnelį cukraus.... |
Šventinis šokoladinis tortas
Atskirai iškepame biskvitus. Ruošiame kremą: grietinėlę išplakame ir pamažu sumaišome su... |
Varškės apkepas kitaip
Pirma paruošime varškę: ją sudedame į dubenį, įmušame kiaušinius, cukrų, aguonas,... |
Obuolių pyragas
Obuolius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite plonomis skiltelėmis ir... |
Netikras šokoladinis pyragas
Suplakti kiaušinius su pienu, cukrumi, aliejumi. Virtus burokėlius sutarkuoti smulkia trintuve. Miltus... |
Šokoladinis tortas
Elektriniu mikseriu išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Kiekvienoje kefyro stiklinėje... |