Britų narkologai ir chemikai tyrė kelių rūšių alkoholinių gėrimų kaloringumą, poveikį žmogaus organizmui bei kenksmingų medžiagų kiekį juose. Taip pat sudarė gėrimų reitingą pagal tai, kokio sunkumo pagirias jie sukelia.
Kadangi degtinėje nėra cukraus ir kitų angliavandenių šaltinių, kalorijas jai “suteikia” spiritas (maždaug 7 kcal/g).
Degtinė yra dažniausia alkoholinių apsinuodijimų kaltininkė. Kadangi ji, galima sakyti, yra beskonė, dažnai maišoma su sultimis ar kokteiliuose su kitais alkoholiniais gėrimais, galimybė jos padauginti yra maksimali.
Pagirių sunkumas: 3 balai iš 10.
Alus
Nors alus ir nėra labai kaloringas gėrimas, tačiau geriasi lengviau nei, tarkim, viskis, tad ir kalorijų “susirenka” daugiau. Purinai - medžiagos, kurių yra alaus sudėtyje, didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje. Dėl to padidėja podagros rizika, organizme kaupiasi druskos.
Pagirių sunkumas: 4 balai iš 10.
Baltasis vynas
175 ml taurėje šio gėrimo yra maždaug 130 kcal. Kuo vynas saldesnis, tuo kalorijų daugiau. Baltajame vyne per tam tikrą laiką susiformuoja sulfitų, o kartais norėdami išsaugoti pirmapradę vyno spalvą jų į gėrimą deda gamintojai. Pasak mokslininkų, būtent sulfitai kalti dėl sunkių pagirių. Be to, jie gali sukelti alerginių reakcijų, migrenos ir astmos priepuolius, kenkia dantų emaliui.
Pagirių sunkumas: 6 balai iš 10.
Raudonasis vynas
Taurėje šio gėrimo - 120 kcal. Raudonajame vyne paprastai būna mažiau cukraus nei baltajame. Raudonojo vyno sudėtyje yra dviejų rūšių spirito - etanolio ir metanolio. Mūsų kepenys juos perdirba paeiliui. Kaip teigia britų chemikai, metanolis perdirbamas paskutinis, todėl ilgai “užsibūna” kraujyje. Jis ir kaltas dėl sunkių pagirių.
Pagirių sunkumas: 7 balai iš 10.
Šampanas
Šampano taurėje - 130 kcal. Nuo šampano apgirstama labai greitai, nes, kaip žinia, burbuliukų padedamas alkoholis greičiau patenka į kraują. Vartodami jo, kaip, beje, ir kitų alkoholinių gėrimų, gausiai tampame emocingesni, daugiau kalbame, įsijaudriname, tačiau laimingesni netampame.
Pagirių sunkumas: 7 balai iš 10.
Kalorijų tiek pat kaip ir viskyje (35 ml - 80 kcal). Tačiau pagirios padauginus brendžio būna sunkiausios. Pasak Britų nacionalinio neurologijos ir neurochirurgijos centro tyrėjų, kuo ilgiau išlaikytas brendis, tuo daugiau jame kenksmingų medžiagų. Iš vienos pusės jos lemia brendžio skonį ir spalvą, iš kitos - sunkius apsinuodijimo simptomus. Tas pats pasakytina apie romą, džiną ir viskį.
Pagirių sunkumas: 9 balai iš 10.
lsveikata.lt info.