• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smagia ir įtraukiančia šeštadienio ryto tradicija tapusi TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“, kurioje kas kartą pristatoma vis kita Lietuvos apskritis ir geriausi jos kulinariniai kampeliai, įsibėgėjo. Žiūrovai jau išvydo ekspedicijas į Kauno, Alytaus, Tauragės, Telšių ir Klaipėdos apskritis. Šį šeštadienį laukia kelionė po šiaurės rytų Lietuvoje esančią Utenos apskritį.

64

Smagia ir įtraukiančia šeštadienio ryto tradicija tapusi TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“, kurioje kas kartą pristatoma vis kita Lietuvos apskritis ir geriausi jos kulinariniai kampeliai, įsibėgėjo. Žiūrovai jau išvydo ekspedicijas į Kauno, Alytaus, Tauragės, Telšių ir Klaipėdos apskritis. Šį šeštadienį laukia kelionė po šiaurės rytų Lietuvoje esančią Utenos apskritį.

REKLAMA

Kiekvieną šeštadienio rytą trys maisto ekspertai – kulinarė, TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė, šefas iš Šri Lankos Dilan Dampella Gamage bei legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas budina žiūrovus ir kviečia į kelionę per visas dešimt Lietuvos apskričių, kur ragina aplankyti geriausius kulinarinius objektus, išbandyti autentiškus regionų patiekalus, atrasti visiškai naujus skonius bei supažindinti su ilgaamžėmis lietuviško maisto tradicijomis.

 

Nors kulinarinių atradimų laida žiūrovus džiugins iki pat rugsėjo, laidos prodiuserė Vaida Skaisgirė atskleidžia, kad kelionės po Lietuvą jau baigtos – visos laidos jau nufilmuotos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai turėjome paskutinę filmavimo pamainą, ir džiaugėmės, ir liūdėjome. Mūsų kelionėje buvo labai daug įsimintinų atradimų, neeilinių skonių ir gražiausių šalies vietovių. O kiek gero laiko kartu praleista, kiek būta juoko ir smagių pokalbių... Komandai pažadėjau, kad tai pirmas, bet tikrai ne paskutinis sezonas. Nors Lietuva maža, bet labai graži, tad lankytinų vietų dar užtektų keliems sezonams į priekį“, – šypsosi V. Skaisgirė.

REKLAMA

Moteris atskleidžia, kad nuo pirmos filmavimo dienos sumanė žymėtis, kiek kilometrų nukeliaujama filmuojant. Suskaičiavus visus per filmavimų dienas įveiktus kilometrus, skaičius atėmė žada – kone mėnesį trukusioje kelionėje po Lietuvą viso įveikta net 5209 kilometrai!

„Ir patys nustebome suskaičiavę, kiek privažinėjome. Džiugu, kad turėjome komfortiškas, ekonomiškas, saugias, ilgiems keliams pritaikytas mašinas.

REKLAMA
REKLAMA

Laidos komanda – tikrai nemaža, tad į kelią leisdavomės net trimis ekipažais“, – pasakoja laidos prodiuserė ir atskleidžia, kad po Lietuvą keliavo su naujutėlaičiais „Ford“ markės automobiliais.

„Mus iš karto suintrigavo šio projekto formatas, apimantis visus Lietuvos regionus, stulbinančiai žavias vietas ir jų dvasingus šeimininkus. Džiaugiamės dalyvaudami šiame projekte su puikia komanda. Įsitikinome, kad mūsų „Ford EcoSport“ ir „Ford Mondeo“ automobiliai puikiai tiko kūrybinei grupei visuose iššūkiuose. Visą Lietuvą išraižę automobiliai retai užsuko į degalines ir be vargo įveikė visus kelius“, – kelionei po Lietuvą pasibaigus pasakoja UAB „Inchcape Motors“ Kaunas atstovybės vadovas Darius Armonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas ne ką mažiau įspūdingas faktas – aplankytų objektų skaičius: „Žiūrovai išvydo kone pusę mūsų aplankytų gražiausių šalies objektų ir kulinarinių taškų, dar maždaug tiek pat jiems liko pamatyti likusiose laidose. Viso žiūrovus būsime supažindinę su 43 įspūdingais Lietuvos kampeliais“, – pasakoja V. Skaisgirė.

„Maisto kelias“ kūrybinė komanda lankėsi Bistrampolio, Burbiškio, Dzūkijos, Raudondvario, Zyplių, Oginskių, Radailių, Paežerių dvaruose, restoranuose „5 taškai“, „Kuchmistrai“, „Šiluvos karūna“, „Romnesa Druskininkai“, „Žvejų užeiga“, „Meridianas“, „Floros simfonija“, „Alaus kelias“, Norviliškių pilyje, Šeduvos malūne, Jonavos krašto muziejuje, sodyboje „Po ąžuolais“, Nemėžio totorių bendruomenės kultūros centre, Halės turguje, Mociškių palivarke. Komanda taip pat neaplenkė ir itin svarbių maisto pramonės verslų, tokių kaip „Mantinga“, „Rūta“, „Amberry“, „Klaipėdos duona“, „Vilkyškių pieninė“, „CoffeeLoft“, „Lašų duona“ ir daugybės kitų gražiausių šalies kampelių.

REKLAMA

„Pamatėme ir sužinojome be galo daug. Ši kelionė davė ne tik daug naujų žinių, leido atrasti puokštę naujų skonių bei praturtino istorijos žinias, bet dar kartą leido įsitikinti, kad mūsų Lietuva – be galo graži, o jos žmonės – šilti, nuoširdūs ir labai svetingi. Kone kiekvienam lankytam objekte pasijautėme tarsi ilgai laukti svečiai, kurių gerovė – svarbiau už viską“, – šypsosi V. Skaisgirė.

REKLAMA

Atradimai Utenos apskrityje

Jau rytoj eteryje pasirodysiančioje laidoje TV3 žiūrovų laukia neeilinė kulinarinė ekspedicija. Savo kelionę po Utenos apskritį laidos komanda pradės mažame, jaukiame, pačioje Anykščių širdyje esančiame itališkame restoranėlyje „5 taškai“.

„Atvykote į mūsų mažąją Italiją Anykščiuose. Įkvėpkite sustojusio laiko, tikimės, kiekviena čia praleista akimirka liks jūsų širdyje“, – itin šiltai ir svetingai laidos vedėjus Iloną, Bilą ir Dilaną pasitiks restoranėlio savininkai Giedrė ir Erikas Leitonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešnagės metu savo širdis restoranėliui atidavę jo šeimininkai atskleis netikėtą restoranėlio įkūrimo istoriją – pasirodo, sutuoktiniai dėl svajonės turėti savo restoraną atsisakė lig tol turėtų svarbių pareigų ir įprasto gyvenimo sostinėje.

Šiltus pokalbius itin jaukioje restorano aplinkoje vainikavo neeiliniai „5 taškų“ šeimininko, virtuvės šefo Eriko Leitono ruošti autentiški itališki valgiai – ravioliai su ėriena, ravioliai su rikotos sūriu, pasta su grybų padažu bei gnočiai su pesto padažu. Vyšnaite ant torto tapo burnoje tirpstantis naminis tiramisas.

REKLAMA

Viskas – nuo makaronų iki tiramiso deserto – restoranėlyje yra rankų darbo ir gaminama tik iš šviežių, kokybiškų produktų. „Būkite tikri, aš čia dar tikrai sugrįšiu“, – išvykdamas iš itin gerą įspūdį palikusio restoranėlio žadėjo Bilas.

„Maisto kelio“ komanda neaplenkė ir įspūdingo Anykščių perlo – Burbiškio dvaro. Kelionę į jį lydėjo kuriozai – mat Lietuvoje yra net 3 Burbiškio dvarai, tad vienas laidos komandos ekipažų į mašinos navigacijos sistemą įvedė visai kito dvaro koordinates ir nuvyko ne į tą dvarą. Vienas Burbiškio dvaras yra Radviliškyje, kitas – Rokiškyje, o XIX amžiaus architektūros paminklas, neoklasicizmo epochos perlas – Burbiškio dvaras – yra Anykščių rajone.

REKLAMA

„Tikiuosi, po šios laidos žmonės mažiau painiosis ir įsimins, kaip mus rasti“, – galiausiai sulaukusi visos kūrybinės komandos šypsosis dvaro valdytoja arba smagiai save dvaro fėja vadinanti Rūta Marija Malinauskienė.

Laiko ir istorijos viražuose pakilimus ir nuopuolius išgyvenusio, dar XVII amžių menančio Burbiškio dvaro teritorijoje 1853 metais Lietuvos ir Lenkijos didikų Venslovaičių giminės užsakymu, pagal žymaus to meto architekto Pivilo Gižicko projektą, buvo pastatytas naujas, ištaigingas dvaras. Būtent pagal šios epochos duomenis – planus, brėžinius, aprašymus bei nuotraukas – dvaras buvo restauruotas ir šiais laikais. Atrestauruotas dvaras Anykščių rajone oficialiai savo duris atvėrė 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasivaikščiojus po išpuoselėtą dvaro teritoriją komanda patraukė į dvare įsikūrusį restoraną, kur jų laukė tikra didikiška puota. Komanda vaišinosi marinuotomis alyvuogėmis, paštetu, keptu kaimišku varškės sūriu, kukurūziniais viščiukais, Rubikių ežere pagautu keptu lynu, ėriuko blauzdelėmis bei karamelizuotais burokėliais. Nepamirštamą puotą vainikavo pačios dvaro valdytojos Rūtos gamintas desertas – orkaitėje virtas maskarponės sūrio pyragas.

REKLAMA

„Pas mus atvykstančių žmonių klientais nevadinu. Jie visi yra mano svečiai. Darbo grafiką turime aiškų, tačiau esame labai lankstūs – jei jūs paklydote ir nuvažiavote ne į tą Burbiškio dvarą, mes maloniai jūsų sulauksime ir be vargo pratęsime darbo laiką keliomis valandomis“, – prie gausaus vaišių stalo pasakos dvaro valdytoja Rūta.

Vėliau Ilona, Bilas ir Dilanas atvyks į išskirtinį maisto pramonės objektą – žuvininkystės ūkį „Vasaknos“, kur jų lauks pažintis su žuvies keliu nuo ikrų iki mūsų stalo.

REKLAMA

Dar 1949 metais buvusio Vasaknų dvaro tvenkinių plote buvo įkurtas „Valstybinis karpių ūkis“. Tarybiniais metais šis ūkis plėtėsi ir galiausiai, atgavus nepriklausomybę, 1993 metais buvo privatizuotas bei įkurta UAB „Vasaknos“.

Metai iš metų bendrovė augo, buvo modernizuojama, didinamos jos gamybos apimtys, kol galiausiai įmonė pasistatė žuvies perdirbimo cechą bei specialų kompleksą upėtakiams ir eršketams auginti.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės vadovas Algirdas Šiukščius komandą ne tik supažindino su visomis žuvies auginimo subtilybėmis, bet pavaišino šviežia ir labai gardžia įmonės gaminama produkcija – šalto rūkymo eršketu, upėtakiu ir kitomis žuvimis. „Bilai, Dilanai, gal jūs toliau važiuokit be manęs, o aš dar čia pabūsiu...“, – vaišindamasi aromatinga žuvimi šypsosis Ilona.

Nauja kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ žiūrovus kviečia atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų laukia ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai. „Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.

„Maisto kelias“ – šeštadieniais 9.30 val. tik per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų