Sueina dvidešimt metų, kai Europoje pradėti gaminti pieno produktai su pieno rūgšties bakterijomis, vėliau pradėtomis vadinti probiotikais. Tai pakeitė žmonių valgymo įpročius ir supratimą, kad maisto produktai gali būti ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.
1990 m. kovą pieno perdirbimo kompanija „Valio“ Suomijoje buvo pirmoji, sukūrusi ir pradėjusi gaminti jogurtus „Valio Gefilus“ su teigiamą poveikį turinčiomis probiotinėmis bakterijomis. Kaip rodo moksliniai tyrimai, pieno rūgšties bakterijos stiprina žmogaus imunitetą, apsaugo ir atstato žarnyno mikrobiotą vartojant antibiotikus, apsaugo nuo virškinimo trakto susirgimų.
Pieno produktų su pieno rūgšties bakterijomis bumas Vakarų Europoje kilo dar po ketverių metų, kai pasirodė kitų kompanijų gaminiai su probiotikais: Nyderlanduose pradėti gaminti jogurtai „Vifit“, Europoje pasirodė pasaulio fermentuotų pieno produktų lyderės Japonijos kompanijos „Yakult“ produktai. Lietuvoje pirmieji „Valio Gefilus“ atsirado prieš septynerius metus.
Pieno produktai su probiotikais paskatino funkcinio maisto atsiradimą ir plėtrą. Funkcinis maistas – tai tokie maisto produktai, kurie be tradicinių maisto sudėtyje esančių medžiagų duoda ir papildomą naudą sveikatai.
„Pieno produktų su probiotikais istorija Europoje prasidėjo nuo to, kad maždaug prieš dvidešimt penkerius metus „Valio“ tyrimų ir plėtros (R&D) padalinys išsikėlė tikslą – sukurti naują pieno produktų grupę su pieno rūgšties bakterijomis, kurios buvo neseniai atrastos ir gauti pirmieji moksliniai įrodymai apie jų naudą žmogaus sveikatai“, – sako „Valio“ atstovybės Lietuvoje vadovė Laima Padegimienė.
Siekdama užsibrėžto tikslo 1987 m. „Valio“ įsigijo pasaulinę licenciją pieno rūgšties bakterijų Lactobacillus GG (ATCC 53103) štamui iš Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkų Sherwood‘o Gorbach‘o ir Barry Goldin‘o. Jie Lactobacillus GG (LGG®) bakterijų šeimą buvo atradę, ištyrę ir užpatentavę dar prieš dvejus metus.
Nuo to laiko prasidėjo ilgas tyrimų ir ieškojimų kelias daugelyje pasaulio universitetų ir laboratorijų. Šiuo metu Lactobacillus rhamnosus GG yra daugiausia ištirta pieno rūgšties bakterija pasaulyje, mokslo žurnaluose jau publikuota daugiau kaip 500 studijų.
Tačiau vien mokslininkų pastangų neužteko, kad pieno produktai su naudingomis pieno rūgšties bakterijomis atsidurtų ant žmonių stalo – reikėjo sukurti patrauklius, skanius produktus, patogius vartoti kasdien.
Taip atsirado „Valio Gefilus“ pieno produktų linija, kurią sudaro skirtingų skonių, taip pat jogurto gėrimai, tradiciniai fermentuoti pieno produktai, kefyras ar tiesiog gerosiomis bakterijomis papildytas pienas. Daugiausia šios linijos jogurtų ir kitų pieno produktų iki šiol suvartoja suomiai.
Per dvidešimt metų licenciją naudoti Lactobacillus rhamnosus GG bakterijas gaminant pieno produktus iš „Valio“ įsigijo keletas kitų pieno perdirbimo kompanijų. Viena iš jų – tarptautinis koncernas „Danone“, su Lactobacillus rhamnosus GG gaminantis vaikiškus produktus Amerikos rinkai.
Šiuo metu pieno produktų su Lactobacillus rhamnosus GG galima įsigyti daugiau kaip 50 šalių.