• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pieną mes perkame beveik kasdien. Pilame į kavą ar arbatą, košę ir tiesiog geriame. Dabar parduotuvių lentynose galima rasti dešimtis šio gėrimo rūšių. Ir beveik tiek pat pieno pakaitalų. Trečiadienio vakarą Pirmojo Baltijos kanalo žiūrovai įsitikins, koks pienas nekelia grėsmės gyvybei, o kurio derėtų vengti.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad pienas būtų riebesnis, kai kurie gamintojai į jį deda krakmolą, miltus, kreidą ir net actą. Riebus pienas žmonių sveikatai grėsmės nekelia. Tačiau kai kuriuose pieno produktuose neretai aptinkama antibiotikų. Deja, tai nėra retenybė: karvės dažnai serga mastitu. Pagal įstatymą tokių karvių pieno vartoti negalima. Bet ne visi ūkiai paiso įstatymų. Todėl ant mūsų stalo patenka pienas su antibiotikais. Blogiausia, kad antibiotikai išlieka net ir verdant pieną.

REKLAMA

Rasti pelę pieno pakelyje, pasirodo, galima ne tik Lietuvoje. Pensininkė Anna Kobeleva iš Baškirijos tokį radinį aptiko pasterizuoto pieno pakuotėje. Kita Ufos miesto gyventoja Marija Majorova nusipirko pieną, kuris pagamintas – ateityje... Ant pieno pakelio juodai ant balto buvo parašyta pagaminimo data, kuri dar nesuėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Esmė tame, kad pasterizuoto pieno galiojimo laikas – tik penkios dienos. Per šį laikotarpį jo dažnai nespėjama realizuoti, ir apsukrūs gamintojai gudrauja: pažymi pieno pakelius vėlesnėmis datomis tam, kad turėtų keletą papildomų dienų.

2, 3, 5 ir net 8 litai už litrą. Kodėl taip skiriasi to paties pieno kaina? Litras pieno ar kilogramas pieno? Kur pieno daugiau? Laidos kūrėjai nunešė į barą kelėtą įvairių pieno pakuočių, kad sužinotų, į kokias talpas gamintojai pieno įpila mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar galima apsinuodyti grietine, kurios galiojimo laikas dar nepasibaigė? „Galima“, - atsako dar vieno laidos „Gyvenamoji aplinka“ siužeto herojai. Visos gamyklos kolektyvo apsinuodijimo priežastis buvo saugojimo taisyklių nepaisymas ir antisanitarinės sąlygos gaminant pieno produktus. Ekspertai papasakos, kaip išsirinkti gerą grietinę.

Visą tiesą apie pieną ir pieno produktus žiūrovai sužinos dokumentiniame filme „Kas nugrėbia grietinėlę?“ iš ciklo „Gyvenamoji aplinka“ trečiadienio vidurnaktį per Pirmąjį Baltijos kanalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų