Kiekviena kulinarinių kelionių projekto „Maisto kelias“ laida – tai ne tik unikalių maršrutų rekomendacijos, leidžiančios geriau pažinti gimtąjį kraštą ir pamatyti gražiausias vietas, bet ir platus sąrašas geriausių gastronominių vietų, kuriose galima atrasti naujų skonių.
Kaip visuomet, Norvilų šeimyna pradės savo vasaros rezidencijoje, alsuojančia poilsiu bei sveikata – „Eglės sanatorijoje“. Būtent iš čia Renata, Deivis, Emilis ir Rėjus leisis į dar vieną neeilinę kelionę, kurios metu pažins geriausias Birštono bei Kauno rajono vietas.
Birštonas – jau daugybę metų garsus kurortas, o atostogauti čia galima bet kokiu metų laiku. Mieste gausu pasivaikščiojimo takų, įvairiausių lankytinų vietų, sanatorijų ir restoranų. Tačiau bene svarbiausias dalykas – šio miesto geografinė padėtis.
Čia gydytis ir stiprinti sveikatos žmonės važiuoja ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio. Sūrūs Birštono šaltiniai minimi dar XV amžiuje, kai gydytojai čia padėdavo išgyti tiems pacientams, kuriems nepavykdavo išgyti kitur.
„Dar tik pradėjome keliauti, bet jau tiek daug pamatėme, patyrėme bei atradome, kad net nebūtume pagalvoję. Mūsų mažasis dabar kiekvieną dieną prašo nuvykti į vieną kelionėje aplankytą žaidimų kambarį. Vis sulaukiame klausimo, kada ten sugrįšime pažaisti“, – juokiasi Renata.
Laidos „Maisto kelias“ herojai dalinasi savo rekomendacijomis, ką nuveikti Birštone bei Kauno apylinkėse. O daugiau jų nuotykių kiekvienoje iš vietų bus galima pamatyti jau šio šeštadienio laidoje.
Ką nuveikti Birštone?
1. „Nemuno kilpų centras“. Pirmojoje stotelėje Birštono istoriją galina sužinoti tarsi klausant pasakos – čia susipažinsite su ekspozicija „Didžiosios Nemuno kilpos“, sužinosite apie lankomus objektus. Šis centras ypatingas tuo, jog viską galima liesti, stebėti vizualiai ir taip vienoje vietoje susipažinti su kurortu. Be to, čia lankytojus pasitinka vaizdingų pasakojimų bei istorijų nestokojanti gidė, kuri sudomins tiek didelius, tiek mažus.
2. Birštono apžvalgos bokštas. Norėdami visą Birštono pamatyti gyvai, Norvilai rekomenduoja aplankyti aukščiausią apžvalgos bokštą Lietuvoje. 55 metrų aukščio bokšto metalinė konstrukcija „apvilkta“ maumedžio plokštėmis su trikampio formos langeliais, suteikia koplytstulpio įvaizdį, o kartu simbolizuoja žvaigždynus dangaus skliaute. „Įspūdinga vieta! O kylant į bokštą, įrengtos net šešios atokvėpio vietos, kadangi įveikti tokį aukštį be poilsio – išties sunkoka...“, – pastebės keliautojai.
3. Atsinaujinęs „Ese“ viešbutis ir restoranas. Perėmę tėvų verslą, Vytenis ir Rūta Zalagos rūpinasi „Ese“ viešbučio ir restorano veiklomis. Kaip patys sako, šią vietą jie stengiasi nuolat atnaujinti taip, kad ji būtų patraukli kiekvienam miesto svečiui ir kad kiekvienas čia jaustųsi lyg namuose. Norvilai įsitikino, jog čia viešnage džiaugtųsi kiekvienas, mat viešbutyje galima rasite ne tik išskirtinio interjero kambarius, bet ir itin smagių vaikų kambarių, SPA zoną, kurioje – ir baseinas, ir sauna, ir kiti malonumai kūnui bei sielai.
4. Pasiplaukiojimas Nemunu. Pramoga, kurios metu žadą atims įspūdingi Nemuno vingiai, istoriniai piliakalniai bei kurorto augmenija, o kelionė tikrai neprailgs klausant užburiančių kapitono pasakojimų.
Kuo nustebins Kauno rajonas?
1. Zapyškis. Pamatę Birštoną iš įvairių kampų ir pažadėję čia dar ne kartą sugrįžti, Norvilos atvyko į vieną gražiausių Kauno rajono miestelių, galinčiu didžiuotis paupiu besidriekiančiais dviračių takais bei nuostabia Nemuno pakrante – Zapyškį. Tarpukariu Zapyškis buvo tikras valsčiaus centras. Čia veikė lentpjūvė, malūnas, lietuvių ir žydų mokyklos. Miestelis turėjo savo vaistinę ir netgi Žalgirio rinktinės partizanus. Šiandien Zapyškį taip pat verta aplankyti ir pasigrožėti jo gamta, tvarkingomis gatvelėmis bei dviračių takais.
2. Restoranas „Scena“. Ką tik naujai atvėręs duris restoranas pristato išties gardžius ir įsimintinus grilio patiekalus. Prie Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios įsikūrusiame restorane svečius čia pasitiks ne tik neeiliniai patiekalai, bet ir ypatinga atmosfera, labai skoningas interjeras, lietuviškos gamtos prieglobstis.
3. Švento Jono Krikštytojo bažnyčia. Vadinama visų bažnyčių motina Lietuvoje, gotikinio stiliaus bažnyčia pastaraisiais metais tapo vienu iš kultūrinio ir muzikinio
gyvenimo centrų. Kadaise iki jos žmonės plaukdavo valtelėmis, čia vykdavo pamaldos ir kitos religinės apeigos. Dabar stipriai atrestauruota bažnyčia tikrai stebina, o išlikę bažnyčios pamatai saugo anuometinę pastato istoriją ir dvasią.
4. Keltas „Vilkynė“. Norvilai siūlo išbandyti ir seniausią automobilių keltą Lietuvoje, kuris reguliariai perkėlinėja keleivius ir transporto priemones tarp Vilkijos ir Pavilkijo. Tai – vienintelis per Nemuno upę keliantis keltas Lietuvoje.
5. „Miško takas“ – Europos ilgų atstumų pėsčiųjų maršruto dalis Baltijos šalyse, einanti per gražiausius Latvijos, Lietuvos ir Estijos miškus bei nacionalinius parkus. Visas takas suskirstytas į atkarpas, su nurodytomis maisto, nakvynės ir lankytinų vietų objektais. „Maisto kelio“ herojai nusprendė išbandyti bent šiek tiek naujojo maršruto!
6. Gastrobaras „Kiemaitis“. Dar viena Norvilų šeimos rekomenduojama gastronominė patirtis. Mėsainių gastrobaras, įsikūręs Jonavoje, išsiskiria iš kitų kavinių ir savo aplinka, ir meniu. „Kiemaityje“ galima rasti intriguojančių patiekalų – vegetariškų valgių, salotų blondinėms ir draugų vardais pavadintų mėsainių. Ne tik pavadinimai, bet ir skoniai maloniai nustebins.
7. Jonavos krašto muziejus ir turizmo informavimo centras. Šioje vietoje galima ne tik įsigilinti į miesto istoriją, išbandyti įvairias edukacijas, bet ir sužinoti, ką dar nuveikti Jonavoje. O ką pamatyti bei patirti čia – apstu! Jonavoje yra gausybė atnaujintų dviračių takų, kurie driekiasi kone po visą miestelį. Galima mėgautis grynu oru vaikščiojant paupiu ar lengvai pasiekti kitą upės krantą itin fotogenišku pėsčiųjų tiltu. Miesto centras – tai tikra jaunimo susibūrimo vieta. Čia įrengtos trasos dviračių sporto mėgėjams, paplūdimiai, maudymosi vietos ir tramplinai. Miestelis išties stengiasi išpildyti ne tik vietinių gyventojų, tačiau ir miestelio svečių lūkesčius.
„Maisto kelias“ – tai Renatos, Deivio, Emilio ir Rėjaus Norvilų vasaros kelionių dienoraštis, iš kurio bus galima pasisemti daugybę kelionių ir laisvalaikio idėjų.
Nesuvaidinta realybė keliaujant su vaikais, kulinarinis paveldas, smagios pramogos, Lietuvos istorija bei kultūra, geriausi restoranai, naudingi patarimai ir daug kitos informacijos – tik laidoje „Maisto kelias“ – šeštadieniais, 9.30 valandą per TV3.