Žalgirio arenoje įsikūrusiame restorane „Sala“ renginio metu maisto improvizacijų pristatymus rengė patyrę kulinarijos profesionalai – skonio detektyvas Ruslanas Bolgovas, visame pasaulyje pripažintų itališkų makaronų kūrėjų „Surgital“ šefai, virtuvės mitų griovėjas ir kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas.
Kulinarijos meistrai dalinosi patiekalų gamybos ir pateikimo idėjomis bei kvietė pasimėgauti naujai atrastais skoniais. Į kasmetinį renginį HORECA sektoriaus ekspertus sukvietė duonos, užkandžių ir šaldytų duonos gaminių įmonė „Mantinga“, šiemet švenčianti savo veiklos dvidešimtmetį.
Nebijokite improvizuoti
Renginyje viešėję garsūs virtuvės šefai skatino į kasdienius, lietuviams gerai pažįstamus produktus pažvelgti naujomis akimis ir nebijoti kulinarinių improvizacijų. Renginio pradžia buvo dedikuota tradiciniam lietuviško stalo produktui – duonai. Ruslano Bolgovo rankose duona atgimė nauju pavidalu, virtuvės šefas pristatė išskirtinių lietuviškų duonos gaminių „Domipan“ interpretacijas. „Maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas“, – mintimis dalijosi R. Bolgovas.
Iš Italijos atvykę makaronų meistrų „Surgital“ šefai pristatė, kaip bandant skirtingas padažų ar įdarų variacijas kasdienį produktą paversti puikiu patiekalu. 2018-ųjų kulinarines tendencijas ir naujus receptus pristatė tikras maisto magas, VMG lyderis A. Ivanauskas. Jo pasirodymo pagrindine ašimi tapo saldėsiai – sluoksniuoti gaminiai, spurgos ir tortai. „Kai žinai tikrai gerų triukų, tai kaskart improvizuoti net su paprasčiausiu desertu visai nesudėtinga“, – apie skanumynų pateikimo subtilybes kalbėjo A. Ivanauskas.
35 šalyse Lietuvos vardą garsinantys duonos gaminių inovatoriai renginyje prisistatė kaip Sous Chef (šefų pagalbininkai). „Džiaugiamės, kad lietuviški gaminiai tarptautinėse maisto parodose ne kartą buvo pastebėti ir pripažinti kaip rinkos inovacijos. Kulinarijos mėgėjams iš viso pasaulio kuriame produktus, padedančius sutaupyti laiko ir palengvinti gamybos procesą. Pagalbininkais tampame ir siūlydami idėjas, kaip net paprasčiausius, kasdieniškiausius produktus pateikti naujoje šviesoje“, – sakė „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Užbaigdamas renginį, „Mantinga“ įkūrėjas Klemencas Agentas dėkojo susirinkusiems svečiams, maisto technologams ir virtuvės šefams, pabrėždamas, kad kulinarijoje svarbiausia drąsiai improvizuoti, tuomet gimsta tikri gastronomijos šedevrai. „Mums svarbu kurti ne tik gaminius, bet ir pasidalinti idėjomis bei skatinti maisto, be kurio negalėtume išgyventi, gamybos kūrybiškumą. Į geriausių receptų sudėtį įeina nesibaigiančios improvizacijos, dėl kurių gaminiai įgauna naujas formas bei skonius ir virsta meno kūriniais“, – kalbėjo K. Agentas.
Jis prisiminė, kad prieš 20 metų šaldyti produktai Lietuvoje atrodė visiška naujovė. Žmonėms pažįstama buvo tik tradicinė „duonininkystė“. Vos pradėję veiklą, šaldytų gaminių Lietuvoje pradininkai išgirsdavo pašaipių klausimų, ar pardavinėdami duonos akmenis, jie tikisi išvystyti sėkmingą verslą. Daugelis sunkiai įsivaizdavo, jog šaldytas produktas gali būti šviežias, o dabar tai tapo visiškai įprasta mūsų kasdienio stalo dalimi.