Laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas šiai gražiai iniciatyvai paruošė gardžių idėjų. Gian Luca siūlo iškepti sotų bulvių pyragą su jautiena. Kaip jis pats juokauja, kas gali būti geriau už bulves su mėsa? Su šiuo pyragu tikrai pataikysite į dešimtuką.
Ali pasiūlymas – rudeniškas, taip pat daugelio skoniui tiksiantis, trupininis vyšnių pyragas. Jį tikrai verta kepti didesnį, nes norinčių paragauti netrūks.
Prisijunkite prie „Pyragų dienos“ – kepkite, skanaukite ir dalinkitės gerumu!
O pyragų idėjos – šeštadienį 9.00 val. laidoje „Gardu Gardu“ per žiūrimiausią TV3 televiziją!
Bulvių pyragas su jautiena
Jums reikės:
600 g bulvių
2-3 vnt. mocarelos sūrio
50 g parmezano sūrio
400 g smulkintos jautienos
1 svogūno
300 ml grietinėlės
3 didelių kiaušinių
Balzaminio acto
Prieskonių mišinio bulvėms
Druskos
Pipirų
Bulves nuskusti, nuplauti ir sutarkuoti stambia („burokine“) tarka. Tuomet gerai nusausinti ir dėti į kepimo indą (geriausia apvalų), kuriame masę paskleisti tolygiai ant dugno ir kraštų. Turi atrodyti, kaip tartaletė. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje grilio režimu apie 10-15 min., kol lengvai paruduos.
Svogūną supjaustyti pusžiedžiais ir apkepti su alyvuogių aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tuomet sudėti smulkintą jautieną ir kepti, kol šiek tiek apskrus. Pagardinti druska, pipirais ir šlakeliu balzaminio acto.
Keptą jautieną sumaišyti su parmezano sūriu, grietinėle, kiaušiniais ir šiek tiek mocarelos sūrio. Gautą įdarą supilti ant apkeptų bulvių, ant viršaus sudėti pjaustytą mocarelos sūrį bei užberti šiek tiek parmezano sūrio.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje konvekciniu režimu apie 30 min.
Trupininis vyšnių pyragas
Trapiai tešlai reikės:
260 g sviesto
260 g cukraus
600 g miltų
2 kiaušinių
Įdarui reikės:
95 g sviesto
160 g cukraus
50 g rudojo cukraus
2 kiaušinių
250 g miltų
0,5 arb.š. kepimo miltelių
0,5 arb.š. druskos
95 g grietinės
160 g pieno
+ 400 g vyšnių be kauliukų
2 valg.š. cukraus
1 valg. š. krakmolo
Pyragą pradedame gaminti nuo tešlos. Sviestą, cukrų ir miltus maišyti iki trupinių masės. Tuomet įmušti kiaušinius ir dar lengvai permaišyti. Masė neturi gautis vientisa, o likti atskiri gabaliukai.
Tešlą atskirti pusiau ir įvyniojus į maistinę plėvelę palikti šaldytuve atvėsti ir sutvirtėti. Viena tešlos dalis bus skirta papuošimui, taigi tešlos stengtis nespausti, kad išliktų trupiniai. O kitą tešlos dalį šiek tiek paminkyti rankomis, kad būtų vientisa, ji bus skirta pyrago pagrindui.
Sviestą plakti kartu su cukrumi ir ruduoju cukrumi bei druska, kol gausis puri masė. Plakant, po vieną įmušti kiaušinius. Plakti, kol masė taps vientisa ir puri. Tuomet įmaišyti miltus su kepimo milteliais ir pieną su grietine. Viską maišyti iki vientisos masės.
Tešlą, skirtą pagrindui, iškočioti iki 0,5 cm storio ir iškloti kepimo formos pagrindą bei šonus.
Įdarą reikia sluoksniuoti. Supilti dalį įdaro ir ant viršaus sudėti pusę vyšnių, sumaišytų su cukrumi ir krakmolu. Vėl užpilti įdaro, užberti likusią dalį vyšnių ir ant viršaus visą likusį įdarą. Ant viršaus gausiai užberti trupinių.
Kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje apie 90 min..
Skanaus!