Pirmoji keliautojų stotelė – Kirkilų apžvalgos bokštas, kurio aukštis beveik 32 metrai. Daugelis šį bokštą žino labiau kaip Biržų apžvalgos bokštą. Šio bokšto forma primena grimztančią valtį. „Aplink Lietuvą“ vedėjus tiesiog pakerės vaizdai, kurie atsiveria užlipus į bokštą. Iš apžvalgos aikštelės matyti Kirkilų draustinyje esantys įvairių formų ežerėliai.
M. Starkus ir V. Radzevičius užsuk ir į unikaliąją „Karvės olą“ – karstinę smegduobę su ola, esančią Karajimiškio kaime. Vėliau laidos vedėjai patrauks į Biržų dvarą. „Labai daug žmonių, daug turistų. Jie atvažiuoja, leidžia laiką. Tokie pastatai ir suklesti, kada yra lankomi“, – įsitikinęs M. Starkus. Labiausiai V. Radzevičių sužavės pilies legenda apie įmūrytą jaunavedžių porą. Sakoma, kad dėl šios priežasties pilis taip gerai išsilaikė.
„Vaikščiodamas po pilį bandai įsivaizduoti, kaip tai atrodo, kai namuose yra 100 tarnų. Kiekvienas žino, ką turi padaryti. Žino savo kelius, nesipainioja šeimininkams po kojomis“, – vaikščiodamas po Biržų dvarą kalbės M. Starkus. Labiausiai keliautoją nustebins Radvilų menė, padėjusi įsivaizduoti, kaip gyvenimas atrodė senovėje.
V. Radzevičius Biržų pilies rūsiuose kartu su kulinare gamins kaplūną – kastruotą trijų mėnesių gaidį. Jo ypač riebi, sultinga, nedidelėje temperatūroje troškinta mėsa žavėdavo didikus. „Vos tik atidarius indą, aš prisiminiau Portugaliją. Skonis, žinoma, nesugadino to gerojo pirmojo įspūdžio. Mikšta, sultinga mėsa“, – sakys M. Starkus.
Istorijos mokslų daktarė Neringa Dambrauskaitė žiūrovus supažindins su Ilzenbergo dvaru. XVI a. šį dvarą įkūrė vokiečių giminė. Vėliau jį nusipirko inžinierius N.N.Fuchsas. Atvykęs į dvarą, jis nusprendė jį pakeisti. 1870 m. dvaras buvo perstatytas ir padidintas. Ilzenbergo dvaro puošmena – Meilės sala. Laidos metu bus atskleista šios salos legenda, kuri žavi visus atvykusios svečius. Istorinė nepraleis progos pasižiūrėti, kaip šaudo Ilzenbergo dvaro patrankos.
Ilzenbergo dvaras yra vienintelis dvaras Lietuvoje, kuriame yra natūralios žemdirbystės ūkis. Laidos vedėjai nepraleis progos padegustuoti dvare pagamintų produktų: sūrių, duonos, sviesto, sūrio užtepėlių, jautienos kepenų pašteto, vištienos ir jautienos suktinukų, raugintų agurkų, marinuotų cukinijų.
„Dvaro istorija – sena, jis visiškai atrestauruotas, yra, ką pamatyti. Stebina investicijos, kurios įdėtos į dvarą. Visi pastatai atrestauruoti kokybiškai, tačiau išlaikant senovę, autentiką. Tai labai geras pavyzdys, kaip reikėtų išsaugoti Lietuvos dvarus ir ką iš jų reikėtų padaryti“, – sužavėtas dvaro grožio sakys V. Radzevičius.
Laida „Aplink Lietuvą“ šeštadieniais, 10 val., per TV3!
Laida „Aplink Lietuvą“ finansuojama pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.