„Lietuvoje kiek neįprasta ant Kūčių stalo matyti sušius ar pagal tailandietiškus receptus paruoštą žuvį. Visuomet siūlau šią dieną gaminti skanius patiekalus iš vietinių ar iš Europos Sąjungoje užaugintų kopūstų, burokų, grybų ar šaldytų produktų, negu per Kūčias ar Kalėdas valgyti egzotiškus patiekalus. Aš – už tradicijų saugojimą, tik gal šiek tiek galima būtų visuomet į kiekvieną patiekalą tiesiog kūrybiškai pažvelgti“, – teigia A. Ivanauskas.
Lengvi ir gaivūs patiekalai – į lietuviškų Kalėdų meniu
Pasak jo, svarbiausias didžiųjų švenčių stalo akcentas – tradicijos. Tai reiškia, kad kiekvienoje šeimoje turėtų būti tokie patiekalai, kurie gaminami tik kartą per metus, kurie nevalgomi kasdien ir dėl kurių norisi laukti Kalėdų, pavyzdžiui, kalėdinis kopūstų pyragas ar burokėlių salotos su kviečiais.
Vis dėlto, kai kurias kalėdines tradicijas virtuvės šefas rekomenduoja pakeisti ir atšviežinti.
„Kalėdų stalui dažniausiai kepamas didžiulis mėsos gabalas, ar tai būtų žąsis, ar tai būtų kalakutas, šalia kurio puikuojasi kalnai bulvių košės. Vietoj jos galima pateikti sveiką ir skanų keptų obuolių ir salierų šaknies garnyrą. Puikiai derėtų ir fantastiškos salotos iš obuolių, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta, ir džiovintų grybų.
Garnyro variacijų gali būti visokių. Tačiau svarbiausia, kad, jeigu pateikiame sunkų, riebų patiekalą, pateikite gaivias, lengvas salotas – taip Kalėdų stalas neatrodys „sunkus“ ir perkrautas“, – teigia A. Ivanauskas.
Idėjų salotoms ir garnyrui galimybę pasisemti suteikia neseniai Lietuvoje prasidėjusi kampanija „Penki per dieną“, raginanti kasdien suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves. Net ir Kalėdų laikotarpiu, reikėtų kasdien suvalgyti 400-600 gramų vaisių ir daržovių – taip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
Ant stalo – du patiekalai
Pasak kulinaro, per Kalėdas reikėtų nepersistengti ir su patiekalų skaičiumi – jų turėtų būti vos vienas ar du, o ne, kaip įprasta, kuo daugiau. Pakanka ir to, kad per Kūčias valgome 12 patiekalų, tad antrąją švenčių dieną nereikėtų prisigaminti marias maisto.
„Puikiai Kalėdų vakarienei tiks ir kepta žuvis, pateikta kartu su šakninių daržovių salotomis. Paskui – desertas iš šaldytų uogų ir trapios tešlos. Nors vasara – jau toli prisiminimuose, tačiau niekas nedraudžia pateikti ledus iš medaus, natūralių uogų ir vaisių, užaugintų Europos Sąjungos šalyse. Svarbiausia – desertui paruošti neturėtumėte užtrukti ilgiau minutės“, – rekomenduoja virtuvės šefas.
Kulinaras taip pat ragina nepamiršti ir tikrosios Kalėdų prasmės – praleisti laiką su artimiausiais žmonėmis. Pasak jo, užtenka į svečius pasikviesti draugus ir kartu pagaminti ką nors skanaus. Tad, jei norite pradžiuginti savo šeimą ir draugus skania kalėdine dovana, išbandykite A. Ivanausko siūlomą ledų receptą:
KALĖDINIAI AVIEČIŲ LEDAI SU MĖTOMIS
2–4 porcijoms:
200 g šaldytų aviečių
3 šaukštų cukraus pudros
50 ml (35 %) grietinėlės
5 šaukštai varškės
Žiupsnelio šviežių mėtų
1. Virtuvinio kombaino inde sutrinkite uogas su cukraus pudra.
2. Po truputį supilkite grietinėlę ir suberkite mėtas bei varškę.
3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
Receptui rekomenduojama rinktis Europos Sąjungoje užaugintas uogas ir prieskoninius augalus. ES šalyse auginamiems vaisiams ir daržovėms taikomi griežti reikalavimai, suformuluoti remiantis Europos maisto saugos tarnybos mokslininkų išvadomis, todėl galite būti tikri dėl jų kokybės.