Įmonei „öKlo“ ir jos partneriams kilo netradicinė ir drąsi idėja – pradėti gaminti alų naudojant perdirbtą šlapimą.
Drąsi idėja dėl tvaresnio rytojaus
Nors ši idėja gali pasirodyti neįprasta, jos tikslas – parodyti, kad organines medžiagas galima pakartotinai panaudoti ir taip padidinti alaus gamybos tvarumą.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad šlapimas nėra naudojamas kaip grynas ingredientas. Prieš jį panaudojant, jis yra perdirbamas.
„Pirmiausia iš šlapimo filtruojame maistinę medžiagą „Strovit“, o tada pašaline šlapime esantį azotą bei druskas.
Galiausiai lieka išgrynintas vanduo, kuris perduodamas alaus daryklai“, – paaiškino ‚öKlo‘ įkūrėjas Nikolaos Bogianzidis.
Taigi alaus gaminimo receptas iš esmės išlieka nepakitęs, todėl ir jo skonis nesiskiria.
Svarbiausias šlapimo utilizavimo akcentas
Iš šlapimo išgaunama medžiaga „Strovit“ jau kurį laiką yra panaudojama ir kitose srityse.
Kadangi tai yra junginys, kuriame gausu augalų augimui svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip fosforas ir azotas, todėl šis produktas yra naudojamas kaip mineralinių trąšų alternatyva ir parduodamas ūkininkams.
Todėl perdirbant šlapimą gaunama dviguba nauda – iš šlapimo išgaunamos trąšos, kurias naudoja ūkininkai bei išgryninamas vanduo, kuris šiuo atveju, panaudojamas alaus gamybai.
Įkvėpti ankstesnių bandymų
„öKlo“ įkvėpimo šiam projektui semiasi iš panašaus įgyvendinto Danijoje.
Dar 2015 m. viena alaus darykla Danijoje surinko 50 tūkst. litrų festivalių lankytojų šlapimo, iš kurio išgautos medžiagos buvo naudojamos miežiams tręšti.
Vėliau užaugusių miežių derlius buvo panaudotas būtent alaus gamyboje.
Visgi tokio alaus kaina neatskleidžiama, kadangi tokie produktai dažnai yra riboto leidimo ir dažniausiai skirti atkreipti dėmesį į tvarumo problemas, o ne masinei komercijai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!