• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komisijai Seime aiškinantis, kodėl Lietuvą galimai pasiekia prastesnės kokybės produktai, ima aiškėti, kad ši situacija, deja, bet nuo nieko nepriklauso. Prekybininkai aiškina, kad prekių sudėtis ne jų valioje, parlamentarai linkčioja galvomis pritardami, o maisto kokybės sargai skėsčioja rankomis, nes nieko negali pakeisti.

Komisijai Seime aiškinantis, kodėl Lietuvą galimai pasiekia prastesnės kokybės produktai, ima aiškėti, kad ši situacija, deja, bet nuo nieko nepriklauso. Prekybininkai aiškina, kad prekių sudėtis ne jų valioje, parlamentarai linkčioja galvomis pritardami, o maisto kokybės sargai skėsčioja rankomis, nes nieko negali pakeisti.

REKLAMA

Paskutiniame Seimo Laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų galimai žemesnės kokybės maisto produktų posėdyje lankėsi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika bei maisto produktų pardavėjų ir tiekėjų atstovai.

Komisijos nariams jie vieningai tvirtino, kad prekių sudėtis nuo platintojų ir pardavėjų nepriklauso. Dalis jų tikino, kad sudėties skirtumai atsirado dėl techninių klaidų – keičiant ar supainiojus produktų pakuotes, tobulinant receptūrą.

Seimas Laikinąją tyrimo komisiją yra įpareigojęs išanalizuoti, kodėl skiriasi Lietuvoje ir kitose ES šalyse parduodami to paties prekės ženklo maisto produktai, ar taip nėra pažeidžiamos vartotojų teisės, ar nėra nesąžiningos veiklos požymių, kodėl Maisto ir veterinarijos tarnyba produktų kokybės tyrimą atliko vėliau nei kitos Vidurio ir Rytų Europos šalys.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba vasaros pabaigoje paskelbė, kad kai kurių Vokietijoje ir Lietuvoje parduodamų maisto produktų sudėtis skiriasi.

REKLAMA

Prekybininkai įtikino

Po posėdžio komisijos pirmininkė, valstietė Guoda Burokienė žurnalistams kalbėjo, jog dabar jau aišku, kad prekybininkai neturi įtakos produktų sudėčiai.

„Jie tikrai įtikino, kad jie neprisideda. Bet tai, kad jie neieško, ar geresni produktai, ar blogesni, neišsiaiškina kokybės, tai yra truputėlį gaila. Gamintojai atsakė, kodėl pagrinde skiriasi, kadangi skirtingose gamyklose pakuotės, gamybos linijos, uogos kitokios, nes perka iš vietinių rinkų, saldikliai kitokie, nes perka iš vietinių rinkų. Tai tiesiog tiekėjai yra skirtingi, tai ir galutinė produkcija skirtinga“, - tv3.lt kalbėjo G. Burokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kodėl vis dėlto Lietuvą pasiekia prastesnės kokybės produktai, G. Burokienė teigė, jog, vieno gamintojo teigimu, „Belgijoje ir Vokietijoje gamyklose skiriasi gaminimo technologijos, nors receptūra yra tokia pati, tai visi gamintojai ir motyvuoja savo skirtingą produkciją“.

Padėti negali

Tuo tarpu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika mano, kad daugeliu atveju produktai buvo tokie patys, o skirtumai vartotojui būtų nepastebimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl tarnyba neprižiūri į Lietuvą importuojamų produktų kokybės, D. Remeika užtikrino, kad visi produktai saugūs į kokybiški, bet į klausimą neatsakė.

„Čia daugiau aspektas, mano supratimu, nesąžiningos komercinės veiklos, kur skirtingose rinkose yra produktai, kurių sudėtis skiriasi. Bet jie visi saugūs, kokybiški, dedama daug pastangų tai padaryti. Sudėties skirtumų yra ir mes matome, kad ne viskas aišku ir patiems importuotojams, atstovams. Labai gerai, kad yra diskutuojama, klausiama. To pasekoje taip ir bus, kad tie produktai bus tokie patys visose rinkose“, - tv3.lt kalbėjo D. Remeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų