• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustačiusi, kad prekinio ženklo „Grany“ sausainių su kokosų drožlėmis, kakavinių sausainių ir sausainių „Original“ ženklinimo etiketėje pateikta informacija neatitinka teisės aktų reikalavimų ir gali klaidinti vartotojus dėl šių produktų išskirtinumo, įspėjo Ispanijos gamintoją Lietuvoje atstovaujančią ir sausainius mūsų rinkoje platinančią įmonę UAB „Kraft Foods Lietuva“.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vertindami įvairių gamintojų tiekiamų maisto produktų ženklinimą nustatė, kad prekinio ženklo „Grany“ sausainių su kokosų drožlėmis, kakavinių sausainių ir sausainių „Original“ ženklinimo etiketėje pateikta informacija „100 % natūralios kilmės sudedamosios dalys“ neatitinka teisės aktais nustatytų reikalavimų.

REKLAMA

„Toks užrašas apie produkto gamyboje naudojamas tik natūralias žaliavas vartotojams gali sudaryti klaidinantį įspūdį, kad kitų gamintojų panašios sudėties sausainiai yra pagaminti iš nenatūralios kilmės ar sintetinių sudedamųjų dalių. Tačiau išanalizavus analogiškų produktų sudėtį, galima pastebėti, kad visų panašių sausainių gamyboje naudojamos tos pačios arba panašios sudėtinės dalys, ar jų pirminiai produktai. Tokios žaliavos, kaip kviečiai, cukranendrės, kiaušiniai, kokosai, pienas ir kt., yra užauginamos ūkiuose arba tiesiog surenkamos bei apdirbamos, o ne susintetinamos dirbtiniu būdu. Be to, teiginys „100 % natūralios kilmės sudedamosios dalys“ gali sukelti vartotojo lūkestį, kad gaminamame produkte nėra naudojama maisto priedų, nesvarbu, kokia jų kilmė,“ – aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Sužiedelytė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistės teigimu, gamintojai turėtų atkreipti dėmesį, kad termino „natūralus“, „natūraliai“ ir pan. vartojimas maisto produktų ženklinime yra labai ribotas. Teisės aktuose yra išskiriami tik 4 atvejai, kada maisto produktų ženklinime galima vartoti šį teiginį: kai maisto produktas natūraliai turi mažai kalorijų, jame natūraliai mažai riebalų ir cukrų, daug baltymų, kai ženklinime pažymimi natūralaus mineralinio vandens, natūralaus vaisių ir uogų vyno ar natūralių kvapiųjų medžiagų pavadinimai.

Teisės aktai nustato, kad ženklinimas ir jo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl maisto produkto charakteristikų, taip pat neturi duoti užuominų apie ypatingas kurio nors maisto produkto savybes, jeigu tokias pat turi visi panašūs gaminiai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų