• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešama, kad konditerijos gaminių gamintojams iššūkį kelia didėjančios žaliavų kainos, kurias daugiausia lemia klimato kaitos poveikis gamybos regionuose, pavyzdžiui, Dramblio Kaulo Krante (kakava) ir Brazilijoje (kava). Tačiau augant kavos ir šokolado kainoms pasaulinėse rinkose, kaip alternatyva auga ir grūdinių produktų paklausa, rašoma „Euractive“.

Pranešama, kad konditerijos gaminių gamintojams iššūkį kelia didėjančios žaliavų kainos, kurias daugiausia lemia klimato kaitos poveikis gamybos regionuose, pavyzdžiui, Dramblio Kaulo Krante (kakava) ir Brazilijoje (kava). Tačiau augant kavos ir šokolado kainoms pasaulinėse rinkose, kaip alternatyva auga ir grūdinių produktų paklausa, rašoma „Euractive“.

REKLAMA

Šių valstybių gamintojams padidėjo gamybos sąnaudos, todėl nors pastaraisiais metais kakavos kaina svyravo nuo 1920 iki 2880 eurų už toną, dabar ji šoktelėjo virš 10 tūkst. eurų.

Ta pati situacija vyksta ir su kavos kainomis. Jos vidutinė kaina šiuo metu yra 3,2 euro už 0,450 kg., tai yra beveik 70 proc. daugiau nei metų pradžioje.

Bendra kavos rinkos vertė siekia 46 mlrd. eurų, o kasmet pasaulyje jos pagaminama ne mažiau kaip 9,5 mln. tonų.

Nevyriausybinės organizacijos „Conservation International“ ataskaitoje teigiama, kad iki 2050 m. kavos paklausa gali patrigubėti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pasaulinė kavos pakaitalų rinka, kurios vertė 2023 m. siekė 13,6 mlrd. eurų, remiantis „Global Market Insight“ duomenimis, iki 2032 m. kasmet augs daugiau kaip 4,7 proc.

REKLAMA

Seni ir nauji pakaitalai

Kavos pakaitalai Europos Sąjungos rinkoje vyrauja jau kelerius metus. Pavyzdžiui, tirpūs miežiai yra žinoma alternatyva tiems, kurie nori sumažinti suvartojamo kofeino kiekį.

Be to, bendrovė „Vallée Torréfaction“ Prancūzijoje šokoladą gamina iš skrudintų salyklinių miežių miltelių, ir nors jo skonis nėra toks pat kaip tradicinio šokolado, jį galima naudoti gaminant pyragaičius ir įvairius šokoladinius gaminius.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis kainuoja kelis kartus mažiau nei kakava“, – sakė šios įmonės vadovas Paulas Vallée.

Vokietijos bendrovė „Choviva“, pirmaujanti Europoje kakavos pakaitalų gamintoja, kasmet jos pagamina 2 tūkst. tonas, naudodama saulėgrąžų sėklas arba skrudintas datules.

Reaguodama į didėjančią vartotojų paklausą, „Choviva“ neseniai investavo 30 mln. eurų, kad galėtų plėstis ir patekti į pasaulinę rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginimui, Europoje kasmet suvartojama 40 mln. tonų kakavos šokolado.

Sintetinė alternatyva

Šokolado skonis atsiranda fermentuojant ir skrudinant kakavos pupeles, panašiai kaip kavos, tačiau skrudinant grūdus, pavyzdžiui, miežius, pasiekti idealų skonį ir spalvą yra ganėtinai sudėtinga. Todėl drąsiausi investuotojai ieško sintetinių alternatyvų.

Kalbant apie šių maisto produktų pavadinimus, Europos Sąjungos taisyklės yra aiškios: produktuose, parduodamuose kaip kava, turi būti kavos pupelių, o šokolado sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 95 proc. kakavos sviesto.

REKLAMA

Tai kontrastuoja su vykstančia teisine kova dėl to, ar augalinės kilmės mėsos pakaitalai gali būti ženklinami kaip mėsa, kai teisinės spragos suteikia didesnį lankstumą.

Todėl kavos ir kakavos pakaitalų pramonė jau kuria alternatyvas. Pavyzdžiui, „Vallée Torréfaction“ savo produktą pavadino „Choco Malt Replacer“ („Šokolado salyklo pakaitalas“).

Europoje tikrai taip nebrangsta, kaip Lietuvoje - Lietuvos didmenininkams yra tiesiog naujas pretekstas pūsti kainų burbulą.
Liberale eik n a x u i su savo brendžiu, tuo cukrum ir supelijusia kava. Turim geros ruginės naminukės, sūdytų laišinukų, agurkėlių. Įkali šimtą gramų naminukės, užkandi lašinukais su agurkėliu, liuks gyvenimėlis. Ir sušyli ir sotus ir zarazos nepuola.
Nenustebinot dėl brangimo
Nenustebinot dėl brangimo
Geriau parašykit ar kas nors atpigs šiais metais. Per eilę metų jau pripratom, kad kai keliama MMA ir pensijos, prekių ir paslaugų kainos irgi visos kyla. Todėl tas vadinamas algų ir pensijų pakėlimas duoda neigiamą rezultatą. Su kiekvienais metais vis biednėja pasčiokai, bet kaip grybai po lietaus dygsta milijonieriai
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų