• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto priedas karageninas (E407) gali būti atsakingas už lėtinių uždegiminių žarnyno ligų, opų ir padidėjusio cukraus kiekio kraujyje išsivystymą gyvūnams. Tačiau dabar vokiečių mokslininkai ištyrė karagenino poveikį ir žmogaus žarnynui bei jo cukraus apykaitai. Jie nustatė, jos plonoji žarna tampa daug labiau pralaidesnė ir panaši į uždegiminę, rašoma Vokietijos diabeto tyrimų centro ataskaitoje.

Maisto priedas karageninas (E407) gali būti atsakingas už lėtinių uždegiminių žarnyno ligų, opų ir padidėjusio cukraus kiekio kraujyje išsivystymą gyvūnams. Tačiau dabar vokiečių mokslininkai ištyrė karagenino poveikį ir žmogaus žarnynui bei jo cukraus apykaitai. Jie nustatė, jos plonoji žarna tampa daug labiau pralaidesnė ir panaši į uždegiminę, rašoma Vokietijos diabeto tyrimų centro ataskaitoje.

REKLAMA

Konservantas karageninas, gaunamas iš raudonųjų jūros dumblių, dar žinomas kaip E407, maisto pramonėje naudojamas kaip stabilizatorius ir tirštiklis daugelyje produktų: pieno produktuose, mėsos gaminiuose, padažuose, gyvūnų maiste, ar net papildų kapsulėse.

Tyrimai parodė, kad dėl šio priedo gyvūnams gali išsivystyti lėtinės uždegiminės žarnyno ligos, opos ir padidėti cukraus kiekis kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kol kas nežinoma, kokį poveikį karageninas turi 2 tipo diabeto išsivystymo rizikai žmonėms. Šis klausimas buvo nagrinėjamas klinikiniame tyrime, kuriam vadovavo mokslininkai Robertas Wagneris ir Norbertas Stefanas.

REKLAMA

Didina plonosios žarnos pralaidumą

Tyrimo metu jauniems sveikiems vyrams, kurių KMI neviršijo 30 kg/m², prie įprastos mitybos jiems buvo duodama arba karagenino, kurio kiekis maždaug atitiko du ar tris kartus didesnę nei JAV suvartojamą paros dozę, arba placebo.

Abi grupės buvo stebimos dvi savaites. Rezultatai parodė, kad padidėjo plonosios žarnos pralaidumas, greičiausiai dėl žarnyno uždegimo.

„Mūsų tyrimas rodo, kad karagenino vartojimas, panašiai kaip buvo pastebėta tyrimuose su gyvūnais, gali sutrikdyti žarnyno barjerinę funkciją“, – aiškino profesorius R. Wagneris.

REKLAMA
REKLAMA

Ir pridūrė: „Tai gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai ir padidinti uždegiminių ligų riziką.“

Didesnio kūno svorio dalyviams sumažėjo jautrumas insulinui

Pagrindinis tyrimo galutinis tikslas buvo jautrumas insulinui – cukraus kiekį kraujyje mažinančio hormono insulino veiksmingumas, kuris sumažėja anksti prieš prasidedant 2 tipo diabetui.

Nors 20 tyrimo dalyvių karageninas insulino poveikio reikšmingai nepakeitė, duomenys parodė, kad dalyviams, kurių kūno svoris didesnis, padidėjus karagenino vartojimui, insulino veiksmingumas, ypač kepenyse, sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, daugiau antsvorio turintiems vyrams buvo linkę padidėti uždegimo žymenų kiekis kraujyje ir atsirasti uždegimo požymių smegenų srityje, atsakingoje už cukraus apykaitą ir apetitą.

Būtina atlikti tolesnius karagenino poveikio sveikatai tyrimus

„Mūsų tiriamieji buvo vidutiniškai dar per daug sveiki, kad karageninas turėtų reikšmingą poveikį medžiagų apykaitai“, – sako profesorius N. Stefanas.

REKLAMA

„Tačiau vyresnio amžiaus ar antsvorio turintiems asmenims poveikis gali būti stipresnis. Norint tai patvirtinti, būtina atlikti tolesnius tyrimus su šiomis žmonių grupėmis“, – tikino jis.

Mokslininkai pabrėžia, kad svarbu ir toliau tirti karagenino poveikį žmogaus organizmui. „Atsižvelgiant į tai, kad karageninas plačiai naudojamas maisto produktuose, į galimą pavojų sveikatai reikėtų žiūrėti rimtai“, – daro išvadą profesorius R. Wagneris.

„Svarbu suprasti, kaip maisto priedai gali paveikti mūsų sveikatą, kad galėtume teikti visuomenei pagrįstas rekomendacijas“, – pridūrė jis.

Visur chemija ir net nebežinai ką pirkt, ką suvalgyt. Užteršta žemė viskuo.. Bijojom Černobilio, o dabar jis, galimai, ant kiekvieno stalo, šaldytuvuose, vaistinėj... Tai jau tragėdija. Paimu į rankas Kuršėnų vyniotinį ir skaitau.. Palmių, puspalmių + dar visko ko niekada nebuvo! Nėra, matomai, institucijų kurios tikrintų, nėra pagarbos žmonėms, o noras turėt daug pinigų ir apgaudinėt visus.
Kodėl vėžys tampa epidemija? Nes maisto pramonė be saiko naudoja chemiją,kuri net neištirta kokį poveikį daro žmonių organizmams. Pirma pradeda naudoti - tada tik pradeda tirti. Visi esame bandomieji triušiai.
va kada istyre ir kaip toliau dejo taip des ,o jus saugokites...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų