Konservantas karageninas, gaunamas iš raudonųjų jūros dumblių, dar žinomas kaip E407, maisto pramonėje naudojamas kaip stabilizatorius ir tirštiklis daugelyje produktų: pieno produktuose, mėsos gaminiuose, padažuose, gyvūnų maiste, ar net papildų kapsulėse.
Tyrimai parodė, kad dėl šio priedo gyvūnams gali išsivystyti lėtinės uždegiminės žarnyno ligos, opos ir padidėti cukraus kiekis kraujyje.
Tačiau kol kas nežinoma, kokį poveikį karageninas turi 2 tipo diabeto išsivystymo rizikai žmonėms. Šis klausimas buvo nagrinėjamas klinikiniame tyrime, kuriam vadovavo mokslininkai Robertas Wagneris ir Norbertas Stefanas.
Didina plonosios žarnos pralaidumą
Tyrimo metu jauniems sveikiems vyrams, kurių KMI neviršijo 30 kg/m², prie įprastos mitybos jiems buvo duodama arba karagenino, kurio kiekis maždaug atitiko du ar tris kartus didesnę nei JAV suvartojamą paros dozę, arba placebo.
Abi grupės buvo stebimos dvi savaites. Rezultatai parodė, kad padidėjo plonosios žarnos pralaidumas, greičiausiai dėl žarnyno uždegimo.
„Mūsų tyrimas rodo, kad karagenino vartojimas, panašiai kaip buvo pastebėta tyrimuose su gyvūnais, gali sutrikdyti žarnyno barjerinę funkciją“, – aiškino profesorius R. Wagneris.
Ir pridūrė: „Tai gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai ir padidinti uždegiminių ligų riziką.“
Didesnio kūno svorio dalyviams sumažėjo jautrumas insulinui
Pagrindinis tyrimo galutinis tikslas buvo jautrumas insulinui – cukraus kiekį kraujyje mažinančio hormono insulino veiksmingumas, kuris sumažėja anksti prieš prasidedant 2 tipo diabetui.
Nors 20 tyrimo dalyvių karageninas insulino poveikio reikšmingai nepakeitė, duomenys parodė, kad dalyviams, kurių kūno svoris didesnis, padidėjus karagenino vartojimui, insulino veiksmingumas, ypač kepenyse, sumažėjo.
Be to, daugiau antsvorio turintiems vyrams buvo linkę padidėti uždegimo žymenų kiekis kraujyje ir atsirasti uždegimo požymių smegenų srityje, atsakingoje už cukraus apykaitą ir apetitą.
Būtina atlikti tolesnius karagenino poveikio sveikatai tyrimus
„Mūsų tiriamieji buvo vidutiniškai dar per daug sveiki, kad karageninas turėtų reikšmingą poveikį medžiagų apykaitai“, – sako profesorius N. Stefanas.
„Tačiau vyresnio amžiaus ar antsvorio turintiems asmenims poveikis gali būti stipresnis. Norint tai patvirtinti, būtina atlikti tolesnius tyrimus su šiomis žmonių grupėmis“, – tikino jis.
Mokslininkai pabrėžia, kad svarbu ir toliau tirti karagenino poveikį žmogaus organizmui. „Atsižvelgiant į tai, kad karageninas plačiai naudojamas maisto produktuose, į galimą pavojų sveikatai reikėtų žiūrėti rimtai“, – daro išvadą profesorius R. Wagneris.
„Svarbu suprasti, kaip maisto priedai gali paveikti mūsų sveikatą, kad galėtume teikti visuomenei pagrįstas rekomendacijas“, – pridūrė jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!