Pavyzdžiui, iš parduotuvių lentynų šluoja kombučią, tačiau dažnas pamiršta jos „sesę“ – Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse gerai žinomą girą, kuri pasižymi neprastesnėmis maistinėmis savybėmis.
Gira – nuo seno Rytų Europoje, Lietuvoje ir Latvijoje populiarus gėrimas, gaminamas iš ruginių duonos gabalėlių, cukraus, mielių bei vandens. Gira pasižymi itin naudingomis savybėmis – ne tik gausiu natūralių probiotikų, bet ir vitaminų kiekiu, rašoma pranešime spaudai.
„Gira yra „gyvas“ bei labai sveikas produktas – joje itin gausu kalcio, magnio, bei B grupės vitaminų. Giros gydomosios savybės buvo žinomos jau gilioje senovėje, ją vartodavo įvairių ligų gydymui.
Dėl savybės gerai atstatyti skysčių santykį organizme, gira yra itin tinkama gerti po pirties. Taip pat itin naudinga sergant virškinamojo trakto ligomis, kadangi papildo organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, mažina rūgštingumą, valo kepenis bei inkstus“, – sako įmonės „Kontėna“ direktorė ir įkūrėja Sandra Riepšienė.
Kuo skiriasi gira ir kombučia?
Nors tiek gira, tiek populiarioji kombučia – itin sveikatai naudingi fermentuoti gėrimai, tačiau jų gamybos procesai skiriasi.
Gira gaminama fermentuojant ruginės duonos gabalėlius, cukrų ir mieles. Visas procesas trunka apie porą dienų, priklausomai nuo temperatūros, kol mielių pagalba cukrus fermentuojasi į alkoholį ir anglies dioksidą.
Štai kombučia – fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas naudojant arbatos, cukraus ir gyvą simbiotinę bakterijų ir mielių koloniją, dar vadinama „grybu“. Fermentacijos procesas taip pat gali užtrukti nuo kelių dienų iki keleto savaičių.
Pasak minėtos įmonės įkūrėjos, būtent gira tapo pirmuoju įmonės produktu. Net ir po 13 įmonės gyvavimo metų gira – vis dar vienas perkamiausių produktų vasaros sezonu.
„Viena pagrindinių mūsų verslo vertybių – norime perduoti žmonėms žinutę, kad maistas gali būti ne tik gražus ar skanus, bet ir natūralus, o bėgant metams šeimos verslo gaminama gira tapo sertifikuotu tautinio paveldo produktu“, – pasakoja S. Riepšienė.
Pasigaminkite girą namuose
Natūrali naminė gira itin skiriasi nuo parduotuvių lentynose esančių gėrimų – pradedant skoniu, baigiant maistinėmis savybėmis bei cukraus kiekiu. Taip pat naminei girai itin svarbus rauginimo procesas bei laikymo ir tinkama transportavimo temperatūra.
Tradicinės naminės giros skonis – saldus, su lengvu rūgštumu, kuris ne visiems gali būti priimtinas. Todėl ją pagardinti galima natūraliais papildomais skoniais, kurie taip pat gėrimą praturtins ir naudingomis medžiagomis. Citrina, razinomis, mėtos, imbieras, cinamonas, rozmarinas, čiobrelis – puikiai tinkami priedai ne tik atsigaivinimui, bet ir imuniteto stiprinimui.
Pasak S. Riepšienės, pasigaminti naminę girą patiems nėra sudėtinga, tačiau tam reikia specialių sąlygų: „Visas procesas yra gana paprastas, tačiau svarbiausia – užtikrinti reikalingą temperatūrą ir ją palaikyti rūgimo procesu.“
S. Riepšienė kviečia išbandyti girą pasigaminti patiems ir dalijasi laiko patvirtintu giros receptu:
Reikės:
- 1 l vandens
- 2-3 riekės džiovintos juodos duonos
- 100 g cukraus (jei norite saldesnės giros, cukraus kiekį galite didinti)
- 2 g mielių
- Razinų ar kitų norimų priedų (pasirinktinai)
Gaminimas:
Pirmiausia, svarbu žinoti, kad ingredientų kiekiai priklauso nuo to, kiek giros norite pagaminti.
- Pradedant gamybos procesą jums reikės natūralios duonos, kurią reikėtų orkaitėje paskrudinti iki tamsios spalvos. Labai svarbu šiam žingsnyje nenaudoti jokio aliejaus ar prieskonių.
- Paskrudintą duoną apipilkite virintu vandeniu, kuris būtų atvėsintas iki kambario temperatūros. Užpylus, palikti, kad skrudintos duonos džiūvėsiai išbrinktų.
- Išbrinkusią duoną perkošti. Likęs skystis nuo išbrinkusios duonos yra vadinamas „misa“, kurios mums ir reikės giros gamybos procesui. Taigi, pasigaminus „misą“ pradedame raugti girą – cukrų sumaišome su paruošta „misa“ ir pilame vandens, kol bus pasiekta 38-40 laipsnių temperatūra. Jeigu temperatūra per aukšta, naudokite šaltą virintą vandenį.
- Viską paruošus, sausas arba šlapias mieles sumaišome su paruoštu pagrindu, pridedame razinų ar kitų norimų pagardų ir padedame šiltoje patalpoje rūgimui bei paliekama 18-24 valandoms. Praėjus šiam laikotarpiui, girą galima atvėsinti ir mėgautis.