Ekspertė Katherine Hall, miego psichologė, kalbėjo apie šventinius patiekalus, kurie gali sutrikdyti mūsų poilsį.
Ji patarė Kalėdų laikotarpiu vengti maisto produktų ir gėrimų, ypač vakare, kurie yra rūgštūs, turi daug druskos ar prieskonių.
Sūrus maistas
Kalbant apie sūrų maistą, psichologė atkreipė dėmesį, kad neramias naktis gali lemti didelis natrio kiekis. Vartojant maistą ir užkandžius, kuriuose yra daug druskos, gali kauptis skysčiai ir padidėti kraujospūdis, o tai gali trukdyti organizmui tinkamai atsipalaiduoti.
Tai gali reikšti, kad užkandžiai, tokie kaip traškučiai ar sūdyti riešutai, taip pat pagrindiniai patiekalai, gali būti miego trūkumo priežastis.
„Rūkytuose kumpiuose, tokiuose kaip lašiniai ir šoninė, yra daug druskos, todėl venkite šių maisto produktų, jei norite gerai išsimiegoti“, – rekomendavo ji.
Rūgštūs maisto produktai
Ekspertė įspėjo, kad naktį reikėtų vengti tiramino – aminorūgšties, kuri, kaip žinoma, stimuliuoja smegenų veiklą.
Tarp maisto produktų, kuriuose gausu tiramino, yra pomidorai, baklažanai, sojų padažas, raudonasis vynas ir sūriai.
Taigi, jei Kalėdų dienos proga mėgstate išgerti taurę raudono vyno ir valgyti sūrį, persivalgius, jūsų smegenyse gali prasidėti „kovos“ reakcija, išsiskirti adrenalinas ir noradrenalinas, todėl visą likusią naktį galite jaustis neramūs.
Be to, ji paaiškino, kad aštriame maiste esanti cheminė medžiaga kapsaicinas gali sukelti rėmenį, virškinimo sutrikimus ir staigų kūno temperatūros pakilimą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!