Sveika mityba – raktas į pergales
M. Comparinas, „Milanello“ virėjas, jau daug metų yra atsakingas už vieno iš sėkmingiausių visų laikų futbolo klubų, „AC Milan“ futbolininkų mitybą. Būtent jis sprendžia kada, kiek ir koks maistas turi būti patiektas žaidėjams, kad jų fizinė būklė būtų maksimizuota. Su M. Comparinu susitikome legendiniame Milano San Siro stadione, kur žiniasklaidai buvo pristatytas „AC Milan“ futbolo klubo ir „Amway“ kompanijos maisto papildų „Nutrilite“ bendradarbiavimo koncepcija. Pasak Italijos futbolo čempionų gydytojų ir ekspertų, „AC Milan“ yra pirmas futbolo klubas pasaulyje, prieš dešimt metų įkūręs specialią tyrimų laboratoriją „MilanLab“, kurioje yra giliai analizuojama kiekvieno „AC Milan“ futbolininko fizinė būklė, stebima, kokių medžiagų ir vitaminų trūksta žaidėjams. Laboratorija savo duomenis perduoda „Milanello“ ekspertams, kurie juos pritaiko virtuvėje. Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad komandos žaidėjams nieko netruktų, ir kad aikštėje jie galėtų pasiekti pačius geriausius rezultatus. Esminė šio proceso dalis – sveika mityba, apie kurią ir kalbėjome su M. Comparinu.
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
Svarbu ne tik futbolininkams
Pasak M. Comparino, sveika ir subalansuota mityba yra fundamentalus kiekvieno žmogaus gyvenimo pamatas: „Tai svarbu ne tik futbolininkams. Kiekvienas žmogus turėtų sveikai maitintis ir turėti kuo daugiau fizinės veiklos. Sportininkai siekia tikslų aikštelėje, kiti žmonės – kitose savo veiklos srityse. Tačiau principai čia galioja tie patys.“ Kaip ir „AC Milan“ laboratorijos specialistai bei „Nutrilite“ ekspertai, M. Comparinas atskleidžia labai paprastą tiesą – svarbiausią vietą mityboje turi užimti vaisiai ir daržovės: „Natūralūs produktai, natūralus maistas, tai yra vaisiai ir daržovės, yra pats svarbiausias dalykas. Žinoma, padėti gali ir papildai, kai tokio natūralaus maisto trūksta, juk nėra lengva suvalgyti tiek, kad būtų gautos visos žmogui reikalingos medžiagos. Papildai gali padėti, tačiau jie jokiu būdu negali visiškai pakeisti natūralių produktų. Pakartosiu, kad sveikos mitybos pagrindas – vaisiai ir daržovės.“
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
Perimti nesunku
Kaip teigia M. Comparinas, kiekvienas iš mūsų galėtų lengvai vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis kaip „AC Milan“ žaidėjai: „Kiekvienas žmogus galėtų pakankamai nesunkiai perimti „AC Milan“ futbolininkų mitybą, nes meniu yra išties paprastas. Štai, pavyzdžiui, per pietus iš pradžių jie visada valgo makaronus arba ryžius tik su aliejumi arba pomidorų padažu. Vėliau – šiek tiek mėsos arba žuvies – visada pagamintos ant grilio.“ Pasak „AC Milan“ virėjo, mėsa futbolininkams niekada nėra kepama keptuvėje, ir jai pagardinti nėra naudojami jokie riebūs padažai. Po sotaus maisto pirmoje dienos pusėje pereinama prie vaisių ir daržovių: „Po intensyvių treniruočių dieną jie valgo daug vaisių ir daržovių, daromi specialūs kokteiliai, o vaisius stengiamės parūpinti ne tik sezoninius – kuo daugiau įvairovės. Panašiai ir po varžybų – į rūbines nešame trintų vaisių kokteilius, kuriuos žaidėjai išties pamėgo. Na o prieš miegą jie suvalgo riešutų. Tačiau pagrindinis skirtumas nuo daugumos žmonių gyvenimo yra nuolatiniai fiziniai pratimai, kurių žmonėms išties trūksta.“
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
Prisivalgo ir restorane
Dieną, kurią kalbėjome su M. Comparinu, „AC Milan“ futbolininkai žaidė svarbias Italijos čempionato varžybas su „Atalanta“ komanda. Pasidomėjome, ką gi futbolininkai valgė šiandien. M. Comparinas papasakojo: „Dešimtą valandą ryto – pusryčiai su šiek tiek kumpio ir sūrio. Vėliau tryliktą valandą jie turėjo priešpiečius – makaronus su mėsa arba žuvimi. Na o pusė keturių jie užkando vaisių ir daržovių.“
Pasidomėjome ir apie tai, ką futbolininkai valgo po varžybų: „Anksčiau nešdavome makaronus net į persirengimo kambarius, nes pavalgius makaronų 15 minučių po fizinių pratimų jiems lengviau atstatyti prarastą energiją kitai dienai. Tačiau dabar mes kiek pakeitėme šią praktiką. Po varžybų jiems atnešama vaisių ir Parmezano sūrio.“
Pasak M. Comparino, nėra taip paprasta padaryti, kad sveikas maistas visada būtų ir labai skanus maistas. Pašnekovas juokauja, kad dauguma žaidėjų spėja pavalgyti ir papildomai, nes 24 valandas per parą visus sukontroliuoti yra neįmanoma: „Jie turbūt po varžybų 12 valandą nueina ir į kokį restoraną ir prisivalgo. Tačiau aš jų nesmerkiu. Per varžybas jie praranda daugybę kalorijų.“ Kad žaidėjams nepabostų jo gaminamas maistas, jis stengiasi nuolatos keisti ir paįvairinti meniu – gaminami patys įvairiausi patiekalai iš vištienos ar kalakutienos, įvairių žuvies rūšių. Tokiu būdu tikimasi įtikti kiekvienam.
„AC Milan“ futbolininkų mityba (nuotr. Organizatorių)
Makaronai, žuvis ir arbūzų sultys
„Milanello“ centre kabo ir speciali lenta, ant kurios žaidėjai gali surašyti savo pageidavimus. Nors ir stengiamasi, kad visų „AC Milan“ žaidėjų mityba būtų suvienodinta, vis dėlto skirtingi žaidėjai turi ir savo pamėgtų patiekalų. Štai, pavyzdžiui, Z. Ibrahimovičius labiausiai mėgsta tik šviežius makaronus su specialiai iš šviežių pomidorų vietoje pagaminto padažo. Jis jų prašo nuolatos. Filippo Inzaghi yra didelis žuvies mėgėjas, o brazilai Pato ir Robinho visada papildomai paprašo arbūzų sulčių. Pasak M. Comparino, jis jaučia, kad visumoje „AC Milan“ žaidėjai jiems tiekiamu maistu yra patenkinti. Paklaustas apie tai, kiek kainuoja maitinti visą „AC Milan“ komandą, M. Comparinas tik nusišypso ir teigia, kad šito jis nežino. Pasak jo, futbolininkų maitinimui pinigų klubas negaili, nes supranta, kad tinkama mityba yra raktas į puikią fizinę būklę, kuri atneša pergales. Kita vertus, pasak M. Comparino, sveika dieta tikrai nėra brangi, ir tam nebūtina skirti labai daug lėšų.
S. Muntari (nuotr. SCANPIX)
Savo sėkmę „AC Milan“ futbolininkai tą patį vakarą įrodė ir futbolo aikštelėje. Triukšmingame San Siro stadione stebėjome, kaip „AC Milan“ 2-0 įveikė „Atalanta“ komandą ir Italijos čempionate sumažino atsilikimą nuo Turino „Juventus“ klubo iki vieno taško, tokiu būdu pratęsdamas kovą dėl čempiono titulo. Paprašytas vienu sakiniu įvardinti, kaip eiliniam žmogui savo mitybą paversti čempiono mityba, M. Comparinas teigia: „Mėsos valgykite ne per daug, daugiau valgykite vaisių ir daržovių bei bėgiokite ir prakaituokite.“