Dietistė Laura Pušinskienė sako, kad vienas akivaizdžiausių sutrikusios žarnyno veiklos požymių – nuolatinės virškinimo problemos.
„Tai apima tokius simptomus, kaip pilvo pūtimas, dujos, pilvo spazmai, vidurių užkietėjimas ir (arba) viduriavimas, pykinimas ir vėmimas, nesuvirškintas maistas išmatose.
Atsiradęs maisto produktų, kuriuos anksčiau valgėte be problemų, netoleravimas, pvz., pieno produktų, kiaušinių, riešutų ir pan., alergijos yra aiškus žarnyno sutrikimo požymis“, – sako dietistė.
Specialistės teigimu, tokie žarnyno veiklos sutrikimai gali atsirasti dėl padidėjusio žarnyno pralaidumo.
„Kai žarnyno barjeras pažeistas, nesuvirškintos maisto dalelės gali patekti į kraujotaką ir potencialiai sukelti imunines reakcijas ar uždegimą. Pašalinus dirgiklius ir atstačius žarnyno barjerą, atkuriama tolerancija.
Maisto alergijai būdingas odos uždegimas. Daugelį lėtinių odos ligų, tokių kaip aknė, egzema, psoriazė ir rožinė, lemia žarnyno veiklos sutrikimai. Išgydžius žarnyną ir sumažinus uždegimą bei į kraują patenkančių antigenų kiekį, gali pagerėti šios varginančios odos būklės, pavyzdžiui, Hašimoto tiroiditas, reumatoidinis artritas, vilkligė“, – teigia ji.
Valgykite tai – žarnynas jums padėkos
L. Pušinskienė teigia, kad norint, kad virškinimo sistema veiktų puikiai, svarbu valgyti sveikai ir subalansuotai bei vartoti maisto produktus, kurie yra lengvai virškinami.
„Į savo racioną įtraukti daugiau skaidulingo maisto: daržovių, vaisių. Tiesa, pastarųjų nevertėtų padauginti. Fermentuoti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai, yra turtingi probiotikais, kurie padeda palaikyti sveiką žarnyno florą ir gerina virškinimą.
Virškinimo procesui labai svarbūs ir baltymai, tokiuose produktuose kaip mėsa, žuvis, tofu, pupelės ir riešutai bei sveikieji riebalai, tokiuose produktuose kaip avokadai, sėklos, alyvuogių aliejus“, – sako ji.
Dietistė įspėja, kad derėtų vengti per daug riebaus, aštraus ir konservuoto maisto bei gerti pakankamai vandens, kad išlaikytumėte sveiką virškinimo sistemą.
„Taip pat reguliarus fizinis aktyvumas gali padėti pagerinti virškinimą ir palaikyti sveiką svorį. Jei turite kokių nors virškinimo problemų, geriausia kreiptis į specialistą, kad būtų galima nustatyti tinkamiausią gydymą ir gyvensenos pasirinkimą.
Jei jaučiate bet kokius prastos žarnyno sveikatos požymius, jau šiandien imkitės veiksmų ir atkurkite optimalią virškinimo funkciją. Priešuždegiminė mityba, streso valdymas, papildų vartojimas ir žarnyną gydančių maisto produktų vartojimas – visa tai gali padėti atkurti normalią žarnyno veiklą“, – sako L. Pušinskienė.
Šie šimptomai – svarbus įspėjimas
Dietistė L. Pušinskienė teigia, kad visame pasaulyje sparčiai auga maisto priedų naudojimas ir manoma, kad ateityje jų naudojimas dar labiau padidės.
„Vis daugiau tyrimų rodo, kad dirbtinių saldiklių, įskaitant acesulfamą K, aspartamą, sachariną, sukralozę, ciklamatą ir neotamą, vartojimas yra susijęs su žarnyno veiklos sutrikimais, disbakterioze.
Nekaloringų dirbtinių saldiklių daugiausia randama gaiviuosiuose gėrimuose, užkandžiuose, saldainiuose be cukraus ir pieno produktuose. Jų vartojimas turi didelę reikšmę žmogaus žarnyno bei medžiagų apykaitos ligų išsivystymui.
Prasta žarnyno sveikata blogina gebėjimą tinkamai įsisavinti maistines medžiagas. Dėl to gali trūkti vitaminų, mineralų, baltymų, riebalų rūgščių ir kitų medžiagų, o tai sukelia tokius simptomus, kaip lėtinis nuovargis, „smegenų rūkas“.
Manoma, kad nereguliarūs mitybos įpročiai, tokie kaip pusryčių praleidimas, vakarienė vėlai ir vėlyvas valgymas, prisideda prie nutukimo ir kitų medžiagų apykaitos sutrikimų“, – komentuoja dietistė.