• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje priskaičiuojama apie 130 vyšnių veislių. Viena iš seniausių laikoma kiniška vyšnia, kuri ir dabar yra auginama Japonijoje ir Kinijoje kaip dekoratyvusis augalas. Lietuvoje vyšnios auginamos labai seniai, tačiau kada tiksliai jos atkeliavo į mūsų kraštą ir čia paplito, nežinoma. Istorinėje literatūroje yra faktų, kad vyšnių kauliukų buvo rasta piliakalniuose. Senojoje lietuvių religijoje ir mitologijoje vyšnių sodas turėjo šventumo aurą.

Pasaulyje priskaičiuojama apie 130 vyšnių veislių. Viena iš seniausių laikoma kiniška vyšnia, kuri ir dabar yra auginama Japonijoje ir Kinijoje kaip dekoratyvusis augalas. Lietuvoje vyšnios auginamos labai seniai, tačiau kada tiksliai jos atkeliavo į mūsų kraštą ir čia paplito, nežinoma. Istorinėje literatūroje yra faktų, kad vyšnių kauliukų buvo rasta piliakalniuose. Senojoje lietuvių religijoje ir mitologijoje vyšnių sodas turėjo šventumo aurą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, lietuviai turėjo ir savą pagonišką vyšnių dievą Kirnį — senovės lietuvių mitologijoje globojusį vyšnias ir vyšnių medžius.  Šiuo metu mums geriausiai žinoma paprastoji vyšnia. Žydi gegužės pirmojoje pusėje ir būna ateinančio pavasario pranašės. Uogos sunoksta vidurvasarį ir džiugina mus iki rugpjūčio.

REKLAMA

Vyšnių sezonas - neilgas, tad dabar pats metas pasimėgauti šių uogų skoniu ir gauti naudos: jose daug organinių rūgščių, karotino, vitamino C, folio rūgšties, o raudonasis uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t.y. stiprina imunitetą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Tačiau pagrindinis šių uogų turtas - kumarinai, medžiagos reikalingos organizmo tonusui palaikyti. Šių medžiagų kiekiu vyšnios nusileidžia tik raudoniesiems serbentams, avietėms ir granatams. Būtent todėl šių uogų turėtų valgyti nusilpę arba po ligos sveikstantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Vyšnių uogos - tikras džiaugsmas gurmanams. Jos tinka ne tik desertams ar pyragams gardinti. Jų sultys laikomos vienu geriausių padažų, tinkančių prie šašlyko, avienos ar kitos riebios mėsos patiekalų. Vyšnios valgomos šviežios, džiovintos, konservuotos. Iš jų daromi kompotai, uogienė, sirupai, ekstraktai, saldainiai, trauktinė, užpilai, vynai, vaisvandeniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsargos žiemai

Štai keletas receptų, pagal kuriuos galėsite pasigaminti įvairiausias uogienes ir kompotus žiemai.

Marinuotos vyšnios

2 l vyšnių su koteliais, 6 kvapieji pipirai, 6 gvazdikėliai, 4 gabalėliai cinamono žievės.

Marinatui: 300 ml vandens, 50 ml 9 proc. acto, 150 g cukraus.

Į 0,5 l talpos stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu ir pravėsusiu marinatu. Kaitinkite 85°C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite.

REKLAMA

Vyšnios savo sultyse be cukraus

Vyšnias be kauliukų talpiai, šiek tiek paslėgdami sudėkite į stiklainius. Kaitinkite 85°C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 25 min., o 1 l - 30 min. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Trintos vyšnios su cukrumi

3 kg vyšnių be kauliukų.

Sirupui: 2 l vandens, 1,5 kg cukraus.

Išėmę kauliukus vyšnias pertrinkite per tinklelį. Išvirkite sirupą ir jį supilkite į sutrintas vyšnias. Šią masę pilkite į 1 l stiklainius ir pridengę dangteliais kaitinkite apie 40 min. Iš karto sandariai uždarykite.

REKLAMA

Vyšnių uogienė

2 kg vyšnių, 2,5 kg cukraus.

Išėmę kauliukus vyšnias apibarstykite cukrumi ir palaikykite 4-6 val. Tada uogas užvirinkite ir nukėlę nuo ugnies palikite 4 val. Taip kartokite 4 kartus. Virdami paskutinį kartą nugraibykite putas. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyšnių uogienė su aviečių sultimis

4 l vyšnių be kauliukų, 2 l aviečių sulčių, 1,5 stiklinės vandens, 2 kg cukraus.

Iš sulčių, vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Suberkite vyšnias ir virkite, kol vyšnios taps skaidrios ir blizgančios. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

REKLAMA

Vyšnios meduje

1 kg vyšnių be kauliukų, 200 g medaus.

Išėmę kauliukus vyšnias sudėkite į paruoštus stiklainius ir užpilkite truputį pašildytu suskystėjusiu medumi. Kaitinkite 90°C temperatūroje apie 20 min. Tuoj pat sandariai uždarykite.

REKLAMA

Vyšnių uogienė su graikiniais riešutais ir medumi

1 kg vyšnių be kauliukų, 1 kg medaus, 1 stiklinė graikinių riešutų branduolių, 1 stiklinė vandens.

Pakaitinkite vandenį ir medų. Suberkite vyšnias ir virkite ant nedidelės ugnies, kol uogos nugrims į dugną. Baigdami virti suberkite riešutus. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir uždarykite.

Vyšnių kompotas

3 kg vyšnių, 700 g cukraus, 2 l vandens.

Nuplautas vyšnias suberkite į stiklainius. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir užpilkite jį ant vyšnių. Kaitinkite 1 l talpos stiklainius 85°C temperatūroje 25 min. Sandariai uždarykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų