Taip iš dalies yra dėl to, kad žmonės daugiau laiko praleidžiate viduje, būdami lauke naudoja kremus nuo saulės, o vakarietiškoje mityboje paprastai trūksta gerų šio vitamino šaltinių, rašoma healthline.com
Lašiša
Lašiša yra daugelio mėgstama riebi žuvis ir puikus vitamino D šaltinis. Remiantis JAV Žemės ūkio departamento Maisto sudėties duomenų baze, 100 gramų atlantinės lašišos iš veisyklos turi 526 vitamino D tarptautinius vienetus (IU), arba 66% rekomenduojamos dienos normos.
Silkė ir sardinės
Silkė – visame pasaulyje mėgstama žuvis. Ją galima valgyti žalią, konservuotą, rūkytą ar marinuotą. Šios smulkios žuvys taip pat yra puikus vitamino D šaltinis. Šviežia atlantinė silkė turi 216 IU vitamino D 100 gramų porcijoje, o tai – 27% rekomenduojamos dienos normos.
Kiaušinių tryniai
Žuvies nevalgantys žmonės dažniausiai žino, kad jūros gėrybės nėra vienintelis vitamino D šaltinis. Kiaušiniai taip pat turi nemažai šio vitamino, o taip pat ir kitų maistinių medžiagų. Nors didžioji dalis baltymų yra kiaušinių baltymuose, riebalai, vitaminai ir mineralai daugiausiai slepiasi tryniuose. Vidutinio dydžio kiaušinio trynyje yra 37 IU vitamino D, arba 5% rekomenduojamos dienos normos.
Grybai
Neskaitant maisto produktų su papildais, grybai yra vienintelis geras augalinis vitamino D šaltinis. Kaip ir žmonės, grybai šį vitaminą sintezuoja kontakte su UV spinduliais. Tačiau grybai gamina vitaminą D2, o gyvūnai – vitaminą D3. Nors vitaminas D2 padeda palaikyti reikiamą vitamino D kiekį kraujyje, jis gali nebūti toks efektyvus, kaip vitaminas D3.