Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės, žiūrint, kokiuose maisto produktuose yra daugiausia druskos, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į druskos kiekį, bet ir kiek to produkto mes suvartojame – taip pamatysime to produkto įtaką mums.
„Mes žinome, kad vytintoje mėsoje ar žuvyje yra labai daug druskos, bet jeigu jų suvalgome nedaug, to maisto produkto vaidmuo yra labai menkas. Kitas dalykas yra, pavyzdžiui, duona – ten druskos gali būti nelabai daug, bet pačios duonos mes suvartojame daug ir todėl su duona druskos gauni daug“, – nurodė I. Drulytė.
Daugiausia druskos – iš duonos
Ji išskyrė, kad daugiausia druskos turi vytinta, rūkyta mėsa ir žuvis, silkė, tačiau jos nemažai ir padažuose, majoneze, sūryje, druskos yra net ir sausuose pusryčiuose.
I. Drulytė nurodo, kad Lietuvoje analogiško tyrimo kol kas nėra, tačiau Olandijoje yra ištirta, iš kokių produktų žmogus gauna daugiausia druskos:
„Olandijoje pirmoje vietoje duona – tai nereiškia, kad ji sūriausia, tačiau jos daugiausia žmgus suvalgo – antroje vietoje yra sūris, o trečioje- ketvirtoje – mėsa ir mėsos gaminiai. Iš šių produktų žmogus ir gauna daugiausiai druskos“. – kalbėjo I. Drulytė.
Tad atkreipkime dėmesį, ką valgome ir kaip sūriai, o jeigu mums nuolat trūksta druskos ar jau yra padidėjęs kraujo spaudimas, druskytę geriau paslėpkime.
Tyrimas
100-ame gramų duonos (vidutiniškai, skirtingų rūšių duonoje druskos kiekis svyruoja) yra 1,3 gr. druskos. Duonos riekelė sveria apie 25 gr., tad vienoje riekelėje duonos yra 0,325 gr. druskos. Jeigu per dieną suvalgome keturias riekeles duonos, suvartojame 1,3 gr. druskos.
100 gr. vytintos dešros yra 3,8 gr. druskos. Griežinėlis tokios dešros sveria 15 gr., tad viename griežinėlyje yra 0,57 gr. druskos.
100-ame gramų fermentinio sūrio yra 1,5 gr. druskos. Riekelė sūrio sveria apie 38 gr., tad jame bus 0,57 gr. druskos.
100-ame gramų pieniškų dešrelių yra 2 gr. druskos. Dvi dešrelės sveria 42 gr., tad suvalgius dvi dešreles kartu suvartosite ir 0,84 gr. druskos.
Staigmenos
Nedaugelis susimąsto, kad sausuose pusryčiuose taip pat yra pakankamai daug druskos: 100-ame gramų sausų pusryčių – 1 gr. druskos. Tiek per pusryčius daugelis ir suvalgo.
Daugeliui staigmena gali būti ir tai, kad nemažai druskos yra alyvuogėse: 100-ame gramų alyvuogių – 4 gr. druskos. Viena alyvuogė sveria 5 gr. Suvalgius 10 alyvuogių, kartu gausime ir 2 gr. druskos.
Traškučiai, žuvys, padažai
Vienas sūriausių produktų, aptiktų parduotuvių lentynose – tai bulvių traškučiai. 100-ame gr. traškučių yra 6 gr. druskos. Suvalgius pakelį traškučių, jau viršijote dienos druskos kiekį.
Nemažai druskos yra ir žuvyje: 100-ame gramų silkės – 3 gr. druskos, šaltai rūkytos skumbrės – 4 gr., šaltai rūkytos lašišos – 4,5 gr. druskos.
Druskos pakankamai daug yra ir pomidorų padaže: 100-ame gr. padažo – 2 gr. druskos. Šaukštas pomidorų padažo sveria 25 gr., tad šaukšte padažo yra 0,5 gr. druskos.
100-ame gramų majonezo yra 1,5 gr. druskos, tad šaukšte majonezo – 0,4 gr. druskos.
100-ame gramų sūdytų riešutų yra 1,3 gr. druskos, marinuotuose agurkuose – 1,6 gr. druskos, raugintuose agurkuose – 1,7 gr. druskos. 100-ame gramų mėsos konservų yra 1,2 gr. druskos, koldūnuose – 1 gr., o grūdėtoje varškėje – 0,7 gr. druskos.
Sumuštiniai
Jeigu pasidarysite sumuštinį su dešra (100-ame gr. sviesto yra tik 0,04 gr. druskos, tad didelio skirtumo jis nesudaro) – riekelė duonos ir trys griežinėliai vytintos dešros – jame bus 2 gr. druskos. Jeigu suvalgote tris tokius sumuštinius, jau gavote dienos druskos normą su kaupu– ką tik suvalgėte 6 gr. druskos.
Sumuštinyje su duona ir dvejomis riekelėmis sūrio bus 1,5 gr. druskos. Suvalgius du tokius sumuštinius, jau viršysite pusę dienos druskos normos.
Jeigu perkate trikampį sumuštinį parduotuvėje (pakuotėje yra du vienetai), jūs iš karto gaunate ir 2,1 gr. druskos.
Kiek kam reikia druskos
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius, profesorius Rimantas Stukas tv3.lt sakė, kad druskos perteklius niekam nerekomenduojamas, nes pirmiausia tai kelia arterinį kraujospūdį. Žmogui, kuriam jau yra hipertenzija, R. Stuko teigimu, reikėtų griežtai riboti druską, tačiau ir sveikam suaugusiam žmogui yra rekomenduojama paros norma.
„Vaikams nuo 10 metų ir vyresniems rekomenduojama maždaug 5-6 gr. druskos per parą. 2-10-ies metų vaikams – ne daugiau 3-4 gr. per parą. Vaikams iki 2 metų – ne daugiau kaip 2 gr. per parą. Tokios yra nustatytos rekomenduojamos druskos normos, patvirtintos sveikatos apsaugos ministro. Tad reikėtų jų prisilaikyti, nes normos yra ne šiaip sau sugalvotos, o remiantis moksliniais tyrimais. Pavyzdžiui, jeigu žmogus serga hipertenzija, ženkliai sumažinus druskos vartojimą, galima normalizuoti arterinį kraujospūdį – tai yra faktas.
Visgi visiškas druskos eliminavimas (gali pasitaikyti kraštutinimų, kai žmogus, sužinojęs, jog reikia riboti druskos kiekį, gali iš viso jos atsisakyti) iš maisto raciono irgi yra blogai, nes natris žmogui yra reikalingas. Natris, kalis yra elektrolitai, kurie palaiko skysčių balansą organizme, tad rekomenduojama druskos norma turi būti gaunama“, – kalbėjo profesorius.
Patiekalų nesūdyti
Visgi R. Stukas nurodo, kad dažniausiai žmonės padaugina druskos, o ne kenčia dėl jos trūkumo. Ypač nesunku padauginti druskos dėl to, sako pašnekovas, kad maisto gamintojai į produktus jos deda daug. Todėl profesorius siūlo pagamintų patiekalų papildomai nesūdyti ir ant stalo iš viso neturėti druskinės:
„Maisto gamintojai mėgsta druskos įdėti daugiau, nes ji veikia kaip konservantas, prailgina produkto galiojimo laiką. Sveikatos apsaugos ministerija jau kėlė klausimą, kad reikia skatinti gamintojus mažinti druskos dėjimą į jau paruoštą gaminti maistą. Didelis druskos vartojimas siejamas su kraujagyslių sistemos ligomis, o maždaug 56 proc. lietuvių serga ir miršta būtent nuo šių ligų. Aišku, druska yra ne vienintelis faktorius, lemiantis šių ligų atsiradimų – čia prisideda ir riebus maistas, rūkymas, alkoholio vartojimas ir mažas judėjimas – bet savo indėlį padaro ir ji“, – kalba R. Stukas.
Profesorius sako, kad jaunam sveikam žmogui nieko nenutiktų, jei jis savaitę valgytų labai sūriai, tačiau R. Stukas pabrėžia, kad druskos pertekliaus sukeliamos ligos yra lėtinės, ir jos vystosi per daugelį metų.
„Kalba eina apie mitybos įpročius, nes prie druskos priprantama. Kada žmogus valgo sūriau, jis nebejaučia tos druskos ir po kurio laiko jis pajunta pasekmes“, – nurodė jis.
R. Stukas taip pat pažymėjo, kad, jeigu žmogus valgo per sūriai, jis gali jausti troškulį, pabusti su paburkusiais paakiais, o vyresniame amžiuje gali pradėti ir tinti kojos.
Viršijama norma dvigubai
Lietuvos dietologų draugijos tarybos narė, dietologė Rūta Petereit sako, kad tyrimų duomenimis, lietuviai per dieną suvartoja 10-12 gr. druskos, tad normą viršija kelis kartus.
„Mitybos klaidos neateina čia ir dabar, o per 10 gyvenimo metų. Tad per sūrus maistas galiausiai nulemia širdies kraujagyslių ligas ir padidėjusį kraujo spaudimą, tai kenkia ir inkstų funkcijai. Ypač turi atkreipti dėmesį tie, kam jau yra padidintas kraujo spaudimas – jie turi suvartoti tik 2 gr. druskos per dieną. Tai reiškia, verdant košę, sriubą ar kitus patiekalus, jų reikėtų tokiems žmonėms nesūdyti. Jiems druską reikia keisti žoliniais prieskoniais“, – kalbėjo dietologė.
Sveikam žmogui, pasak jos, verdant pusnatros stiklinės košės, reikėtų vos vieno gramo druskos – tai yra mažytis žiubsnelis tarp pirštų. Taip per pusryčius, pietus ir vakarienę gaminant maistą jį siūlo įdėti po 1 gr. druskos.
R. Petereit sako, kad ypač daug druskos yra konservuotuose gaminiuose, nes druska yra natūralus konservantas.
„Ne tik alyvuogėse yra daug druskos, bet ir tuose pačiuose konservuotuose agurkėliuose, pomidoriukuose iš parduotuvės – ten irgi nemažas druskos kiekis. Tai arba jų reikėtų privengti, arba, jeigu dedame alyvuoges į salotas, tų salotų tada iš viso nebesūdome. Net jei ir mirkysime alyvuoges ar agurkėlius vandenyje prieš vartojant, druska vis tiek nepasišalins.
(...) Aš pati renkuosi tik natūralius produktus, neperku konservuotų produktų, kumpį darausi pati. Alyvuogių į salotas įdedu, tačiau papildomai salotų niekada nebesūdau.
Liežuvyje yra skonio receptoriai ir jie yra per laiką išugdomi. Tie, kas valgo rūkytas dešras, kumpelius, jų skonio receptoriai yra pažeisti, tada žmogui trūksta druskos, jam norisi maistą vis pasidruskinti. Visgi reiktų nepamiršti, kad yra puikių prieskonių, kaip bazilikai, petražolės, krapai, kur puikiai gali išgauti skonį, ir tada tos druskos galima papildomai nevartoti – geriau jau į salotas alyvuogių įdėti“, – nurodė dietologė.