Į svogūnus, bulves ir kitas daržoves įsmeigto aparačiuko su raudonais skaičiais nuotraukos socialiniuose tinkluose pasėjo baimę, kad valgome daržoves, kurios pavojingai užterštos nitratais. Nuotraukų ir tyrimo autorius – istorijos mokytojo išsilavinimą turintis politikas Linas Karpavičius.
Sako, maisto kokybe domėjęsis visą gyvenimą, o pavasarį iš Vokietijos parsisiuntė apie pusantro šimto eurų kainavusį nitratų matuoklį ir pradėjo tikrinti, kas tik ant stalo papuolė. Tikrą nitratų bombą Linas sako radęs parduotuviniame kopūste – ji apie dešimt kartų viršija normą.
Nitratų perviršį aparatas rodė įvairiose daržovėse ir vaisiuose: bulvėse, agurkuose, arbūze. Linas sutiko atlikti eksperimentą – patikrinti nitratus mūsų žalumynuose, kuriuos pirkome skirtinguose prekybos tinkluose. Pirmiausia tikrina kelių skirtingų prekybos centrų svogūnus – visų jų nitratų kiekis neviršija normos.
Banano tyrimas ne toks geras – norma viršyta 45 procentais. Kito prekybos tinklo bananas tai pat turi, kaip rodo aparatas, per daug nitratų – viršija apie 30 proc.
Lino atsineštas arbūzas penkiolika kartų viršijo normą. O kopūstas, beje, ekologiškas, tampa nitratų rekordininku.
„Aš galiu šimtą gramų, šimtą dvidešimt gramų suvalgyt kopūsto. Vaikas gali 20 gramų į dieną ir daugiau nieko 20 kg 6 metų vaikas“, – teigia L. Karpavičius.
Linui paskelbus, kiek jo matuoklis parodė nitratų pirktose daržovėse, viena internetinė parduotuvė pastebėjo, kad vietoj įprastų dviejų nitratų matuoklių per mėnesį, žmonės per savaitę apie dešimt nupirko.
Kalbintų prekybos tinklų atstovai tikina, kad jų daržovės ir vaisiai yra saugūs.
„Vaisių ir daržovių asortimentą mes periodiškai tikriname akredituotose laboratorijose. Iš kur gauname rezultatus, kurie atitinka visus teisės aktus“, – teigia „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.
„Valstybinės institucijos mus nuolat tikrina akredituotais ir patikimais metodais“, – tikina „RIMI“ atstovė Eglė Krasauskienė.
20 tyrimų kontrolieriai dėl nitratų per metus padaro ne vienoje parduotuvėje, o visoje Lietuvoje. Bet neištyrė dėl nitratų nė vienos bulvės, kopūsto ar morkos – nitratų ieško tik keliose daržovėse, kuriose Europos Komisija nustatė leistinas ribas.
„Tose augalų grupėse, kuriose nustatytos didžiausios leistinos koncentracijos, tai yra lapinėse, gūžinėse salotose, garžgarstėse, špinatuose ir taip pat jautriausioje grupėje – kūdikių maiste“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Raimonda Grigaitė.
Saugus nitratų kiekis per parą – 3,7 mg/kg. Specialistai sako, kad žmonės nesuvalgo tiek daržovių, kad gautų pavojingą nitratų kiekį, o ir daržovės jų kažin kiek nesukaupia.
„Jei labai didelis kiekis nitratų patenka į daržovę, tiesiog augalas žūsta ir jau toks nepateks ant mūsų stalo“, – sako VU Visuomenės sveikatos katedros vedėjas Rimantas Stukas.
Skirtingi rezultatai
TV3 Žinios bandė išsiaiškinti, ar aparatas išties nemeluoja – tas pačias daržoves, kurias tyrė politikas, ištyrė akredituotoje laboratorijoje.
Ištirti dėl nitratų laboratorijai reikia ne kelių sekundžių, kaip politiko matuokliui, o visos dienos. Daržoves darbuotoja pjausto, tarkuoja ir tai tik pasiruošimas ilgam tyrimui. Po kiek ilgiau nei parą trukusios ekspertizės gaunami rezultatai.
„Visi mėginiai atitinka reikalavimus, nėra viršijusių nitratų kiekių“, – sako Maisto veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Išvadose matyti, kad nitratų tirtuose bananuose šiek tiek mažiau nei rodė Lino aparatas. Svogūnuose atvirkščiai – laboratorijoje rado nitratų iki 4 kartų daugiau nei rodė Lino aparatas. O kopūste, kaip parodė laboratorija, nitratų yra apie 18 kartus mažiau nei rodė Lino matuoklis. Paradoksas, nors buitinis prietaisas parodė, kad svogūnuose nitratų mažai, o arbūze daug, laboratorija nustatė, kad yra atvirkščiai – svogūnuose jų iki 3 kartų daugiau nei arbūze.
„Iš to ką mes galime teigti, tai yra klaidinimas žmonių, vartotojų“, – sako A. Išarienė.
Politiko netirtose, bet papildomai pirktose bulvėse, agurkuose ir pomidoruose nitratų buvo nedaug – iki poros šimtų miligramų kilograme. O štai salotose nitratų laboratorija rado nemažai – vienose apie 800 miligramų, kitose per du tūkstančius miligramų kilograme.
Beje, pavojingi ne nitratai, o jų junginiai, kurie susidaro kūne. Nitratų sumažėja žalumynus plaunant, smulkinant, mirkant sūriame ar rūgščiame vandenyje.
Daugiau detalių iš tyrimo – vaizdo įraše straipsnio pradžioje.