Pasta Bolognese (arba ragù alla bolognese) kilusi iš Bolonijos miesto Italijoje. Įdomu tai, kad originaliame recepte nebuvo pomidorų – padažas gardintas sultiniu. Tik vėliau pomidorai tapo neatsiejama šio padažo dalimi.
Tuo tarpu lazanija yra vienas seniausių makaronų patiekalų, kurio ištakos siekia viduramžių Italiją. Nors originalusis receptas nuo šiandieninės lazanijos skiriasi, pagrindinė idėja išliko ta pati – sluoksniuoti makaronų lakštai su įvairiais įdarais.
O kad galėtumėte lengvai ir pigiai pasigaminti šiuos itališkus patiekalus namuose, laidos viešnios Gytė ir Rugilė dalijasi savo receptais.

Rose Bolognese su grikių makaronais
Reikės:
- 250 g grikių makaronų;
- 400 g maltos mėsos;
- 2-3 v. š. susmulkintos šaltai rūkytos šoninės;
- 1 svogūno;
- 1 morkos;
- 2 v. š. pomidorų pastos;
- 400-500 ml trintų pomidorų;
- 2-3 skiltelių česnako;
- Grietinėlės;
- Alyvuogių aliejaus;
- Druskos;
- Pipirų.
Gaminimo eiga:
Susmulkiname svogūnus ir apkepiname įkaitintoje keptuvėje. Beriame česnaką ir dedame smulkiai pjaustytą šoninę. Pagardiname druska ir pipirais, gerai išmaišome.
Į keptuvę dedame jautieną, morkų šiaudelius ir pilame pomidorų tyrę. Leidžiame gerai pasitroškinti. Išverdame grikių makaronus ir sudedame į mėsos padažą.
Viską išmaišome, pagardiname sūriu ir patiekiame su žalumynais.
Naminė lazanija
Mėsos padažui:
- Saliero;
- Kelių svogūnų;
- 2 vnt. morkų;
- 600 g maltos jautienos su kiauliena;
- 800 g konservuotų pomidorų;
- Jautienos sultinio;
- 100 ml raudonojo vyno.
Bešamelio padažui:
- 500 ml pieno;
- 50 g miltų;
- 50 g sviesto;
- Malto muskato;
- Druskos;
- Pipirų.
Taip pat reikės:
- Lazanijos lakštų;
- Sūrio;
- Prieskoninių žolelių.
Smulkiai pjaustytas morkas, svogūnus, salierą ir petražoles beriame į puodą, pakepiname. Pagardiname druska, pipirais, gerai išmaišome.
Sudedame smulkintą mėsą ir konservuotus pomidorus, pilame raudoną vyną, sultinį ir verdame apie valandą.
Gaminame bešamelio padažą: išlydome sviestą, beriame miltus ir gerai išmaišome. Iš lėto pilame pieną ir viską maišome su šluotele, kol gaunasi vientisa masė.
Formuojame lazaniją: ant dugno pilame mėsos padažą, ant jo – bešamelio padažą, sūrį ir klojame lazanijos lakštus. Viską sluoksniuojame ir užklojame sūriu.
Patiekiame su mėgstamais žalumynais. Kepame apie 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































