Ji gaminama iš paprastų ingredientų ir yra vegetariškas patiekalas, pažodžiui reiškiantis mišinį. Tradicinės šakšukos versijos pagrindą sudaro pomidorai, svogūnai ir prieskoniai, ant kurių viršaus užpilami kiaušiniai, tad ją pasigaminti namuose visai nesudėtinga.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė paneigia populiarius mitus ir siūlo kiaušinius kiekvienam įtraukti į savo mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip šeimą pusryčiams nustebinti gardžiai kvepiančia šakšuka.
Kiaušiniai – organizmui būtinų amino rūgščių šaltinis
Sakoma, kad šakšuka buvo Osmanų imperijos karalių delikatesas, todėl šis patiekalas toks populiarus Šiaurės Afrikoje. Jis greitai paplito ir po aplinkines teritorijas, o vėliau juo mėgavosi tiek izraeliečiai, tiek turkai. Šiandien galima rasti daugybę šakšukos receptų, pavyzdžiui, su briuselio kopūstais ir špinatais arba su sviestiniais moliūgais. Būtent dėl įvairių variacijų šis patiekalas iš kiaušinių iki šiol yra toks mėgstamas daugelyje pasaulio šalių.
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaušinius svarbu įtraukti į kasdienį racioną dėl didelės biologinės vertės baltymo, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių, bei žmogui svarbių riebalų rūgščių.
Vienas kiaušinis, gali suteikti apie 70 miligramų omega-3 riebalų rūgščių. Kiaušinio sudėtyje yra didžioji dauguma žinomų mikroelementų, taip pat tiek vandenyje, tiek riebaluose tirpių vitaminų. Net iki 97 procentų kiaušinių sudėtinių dalių yra įsisavinama.
„Kiaušiniai – puikus įvairių maistinių medžiagų. Juose randama ir visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų bei mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Taip pat gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D ir visų grupių vitamino B.
Nors dažnai girdime, kad kiaušinių vartojimas didina cholesterolio kiekį kraujyje, jei valgome įvairų ir subalansuotą maistą, kiaušiniai cholesterolio lygiui įtakos neturi“, – mitą paneigia dr. E. Gavelienė.
Kiaušiniuose gausu maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti, todėl juos būtina įtraukti į mitybos racioną tiek vaikams, tiek suaugusiems. Anot specialistės, griežtai vengti kiaušinių reikėtų nebent jiems alergiškiems žmonėms:
„Suvalgyti po vieną kiaušinį per dieną suaugusio žmogaus racione yra normalu. Tai, kiek kiaušinių galima suvalgyti, vertinama pagal suvartojamų baltymų kiekį. Dar turi likti vietos kitiems baltymų šaltiniams: žuviai, mėsai, ankštinėms daržovėms, kruopoms, pieno produktams.“
Pirmenybė – laisvėje užaugintų vištų kiaušiniams
Minėto prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog daugėja pirkėjų, kurie rinkdamiesi kiaušinius atsižvelgia į ant pakuotės nurodytą prekės kategoriją, o pirmenybę teikia lietuviškiems, laisvėje užaugintų vištų arba ekologiškiems kiaušiniams. Nuo 2025 m. minėtas prekybos tinklas nebeprekiaus narvuose laikomų vištų kiaušiniais, pažymėtais 3 numeriu, tad išsirinkti bus dar paprasčiau.
„Renkantis kiaušinius parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką ir šviežumą. Tinkamas kiaušinių galiojimo laikas yra maždaug 28 dienos nuo tada, kai kiaušinis buvo padėtas, o išvirtą reikėtų suvartoti per tris paras. Taip pat, prieš vartojimą būtina patikrinti ar kiaušiniai nėra sugedę ir juos nuplauti. Šviežio kiaušinio spalva turėtų būti nepakitusi, jis neturėtų skleisti jokio kvapo“, – pranešime spaudai sako ekspertė.
Galimas veganiškas patiekalo variantas
Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, šakšuka gaminama iš troškintų pomidorų, prieskonių ir kiaušinių, tačiau bet kuriuos šio patiekalo ingredientus galite keisti savo mėgstamais ar randamais šaldytuve: „Pavyzdžiui, žaliosiomis paprikomis, morkomis, moliūgais, porais ar kitais prieskoniais, o jei norite 100 proc. veganiško patiekalo, kiaušinius galite pakeisti tofu sūriu.“
Nors originalus izraelietiškas receptas paprastai būna gana aštrus, kulinarijos technologė siūlo aštrumą pasirinkti pagal savo skonį.
„Paprastai šakšuka ruošiama iš kiaušinių, pomidorų, svogūnų, česnakų ir prieskonių (dažnai kmynų, ciberžolės ir aitriosios paprikos) bei patiekiama su pita duona, ją šiek tiek pamerkiant į kiaušinio trynį, o paskui į padažą, kuris susidaro iš daržovių. Tačiau gaminant namuose visai šeimai prieskonių galima dėti mažiau, o aitriąją papriką pakeisti saldžiąja. Taip patiekalas bus tinkamas valgyti ir vaikams.“
Receptas
Šakšukai reikės: 2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 6 didelių kiaušinių; 1 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto kubeliais; 1 raudonosios paprikos, be sėklų ir supjaustytos kubeliais; 4 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių; 2 arbatinių šaukštelių paprikos; 1 arbatinio šaukštelio kmynų; ¼ arbatinio šaukštelio čili miltelių; 1 skardinės neluptų pomidorų; druskos ir pipirų pagal skonį; 1 nedidelio ryšulėlio šviežių, susmulkintų kalendrų; 1 nedidelio ryšulėlio šviežių, susmulkintų petražolių.
Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite supjaustytą papriką ir svogūną ir kepkite 5 minutes arba kol svogūnas taps permatomas.
Įdėkite česnaką bei prieskonius ir kepkite dar minutę. Į keptuvę supilkite pomidorų skardinę su sultimis ir dideliu šaukštu sumaišykite pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais ir užvirinkite padažą.
Dideliu šaukštu padaže padarykite nedideles duobutes ir į kiekvieną jų įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę ir kepkite 5-8 minutes. Patarimas. Ant viršaus galima užberti trupintą fetos arba ožkos sūrio. Tradiciškai šakšuka yra patiekiama su pita. Skanaus!