Tiek vienose, tiek kitose gausu gliukozės, sacharozės, fruktozės, organinių rūgščių: chinino (suteikiančio uogoms kartoką skonį), citrinos, obuolių, taip pat eterinių aliejų, vitaminų C, B1, B2, fenolkarbono rūgšties, flavanoidų, jodo, kalio druskų ir kitų medžiagų. Iš viso – 25 cheminiai elementai. Gardžiausios šios uogos – surinktos po pirmųjų rudens šalnų. Galima rinkti ir peržiemojusias – nuo to uogos bus tik saldesnės, tiesa, praras dalį maistingųjų medžiagų.
Spanguolės ir bruknės naudojamos kisieliams, sirupams, uogienėms. Jomis gardinami pyragai, plikoma arbata, kaip prieskonio dedama į raugintus kopūstus.
Svarbiausia, kad šios uogos ne tik gardžios, bet ir naudingos. Morsus, kisielius ir uogienes iš šių uogų patariama vartoti sergantiems gastritu ir besiskundžiantiems sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu. Šios uogos turi šlapimą skatinančių savybių, stabdo akmenų susidarymą inkstuose, mažina kraujospūdį, karščiavimą. Medumi gardintų spanguolių sulčių geriama susirgus angina, bronchitu ar tiesiog kosint. Šios sultys išsiskiria baktericidiniu poveikiu, veikia kaip natūralūs antibiotikai. Spanguolių sultimis galima įtrinti spuogais išbertą odą. Nuo jose esančių organinių junginių pagerėja kraujotaka, širdies, kepenų veikla. Tinka tiems, kurie vartoja labai daug antibiotikų, padeda atkurti žarnyno mikroflorą, stiprina organizmą sergant mažakraujyste. Beje, tiek spanguolių, tiek bruknių sultys stiprina antibiotikų poveikį, taigi padeda sveikti
greičiau.
Spanguolės cukruje
Uogas sumalkite mėsmale, užpilkite dideliu kiekiu cukraus ir sudėkite į stiklainius.
Spanguolės gali gana ilgai išsilaikyti šaldytuve, jas paprasta užšaldyti. Tačiau yra ir kitokių būdų užtikrinti, kad uogos nesuges ilgai ir teiks būtinų vitaminų ne tik žiemą, bet ir pavasarį, kai jų reikia labiausiai.
„Grūdintos“ uogos
Suberkite uogas į stiklainius, pastatykite į orkaitę ir neilgai pakaitinkite, kad uogas šiek tiek „pritrauktų“. Tada stiklainius uždenkite dangteliais ir padėkite šaltai (pavyzdžiui, balkone). Taip apdorotos ir bruknės, ir spanguolės sėkmingai sulauks pavasario.
Receptai ir šventiniam, ir kasdieniam stalui
Kisielius su spanguolėmis
Tradiciškai tai – Kūčių stalo patiekalas, tačiau kodėl nepasilepinus juo tiesiog dabar?
Sutrinkite stiklinę uogų, užpilkite puse stiklinės šalto vandens, pavirinkite 10 minučių ir nukoškite.
Įmaišykite šaukštelį krakmolo, dar kartą užkaitinkite iki virimo (nuolat maišydami), įpilkite cukraus sirupo, įmaišykite šaukštą medaus. Toks kisielius – ne tik stiprybės teikiantis gėrimas, bet ir puikus
pagrindas desertams ar užpilas vaisių salotoms, kepiniams. Pamėginkite užpilti keletą šaukštų tokio kisieliaus ant šilto obuolių pyrago arba ant kriaušių ir salotų su pelėsiniu sūriu – patirsite tikrą
gurmanišką palaimą!
Saldžiarūgštis traškėsis
Reikės:
150 g minkšto sviesto stiklinės avižinių dribsnių stiklinės rudojo
cukraus stiklinės smulkintų riešutų
1/2 stiklinės rupių kvietinių miltų
šaukštelio cinamono 8 vidutinio dydžio obuolių 1/2 citrinos sulčių
puodelio šviežių spanguolių (jei naudosite šaldytas – prieš ruošdami šį desertą atitirpinkite)
6 šaukštų baltojo cukraus
Visų pirma paruoškite obuolius: nulupkite, užpilkite citrinų sultimis, pabarstykite 2 šaukštais baltojo cukraus, šaukštu cinamono, išmaišykite ir palikite pastovėti. Tada metas gaminti trupinius: išmaišykite dribsnius, miltus, rudąjį cukrų ir likusį cinamoną, sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą ir viską gerai ištrinkite tarp pirštų, kol dubenyje nebeliks sausos masės, tik trupiniai. Obuolius nusunkite ir sudėkite į
kepimo formą. Ant jų užberkite spanguolių, pabarstykite likusiais 4 šaukštais baltojo cukraus. Ant viršaus užkrėskite trupinių masę, palyginkite ją, kad uždengtų obuolius. Desertą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Paruoštą kabinkite šaukštu, sudėkite į nedidelius dubenėlius, galima pagardinti
ledų rutulėliu.
Padažas prie mėsos
Reikės:
450 g bruknių 2 šaukštų alyvuogių aliejaus smulkiai pjaustyto svogūno
3 šaukštų medaus
Svogūnus 5 minutes apkepinkite, sumaišykite su medumi ir išspaustomis bruknių sultimis. Keptuvę uždenkite dangčiu ir pavirinkite 20 minučių.
Padažas idealiai tinka prie paukštienos, veršienos, kiaulienos patiekalų.