• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Gardi duona – tai neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Nuo senų laikų šviežia duona namuose rūpindavosi namų šeimininkė – maišydavo tešlą ir rūpindavosi jos kepimu. Tačiau šiandien situacija kiek kitokia. Greitas gyvenimo ritmas, laiko stoka ir milžiniškas maisto produktų pasirinkimas parduotuvėse duonos kepimą namuose buvo išstūmęs lauk, tačiau pastaruoju metu tai vėl sugrįžta.

14

Gardi duona – tai neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Nuo senų laikų šviežia duona namuose rūpindavosi namų šeimininkė – maišydavo tešlą ir rūpindavosi jos kepimu. Tačiau šiandien situacija kiek kitokia. Greitas gyvenimo ritmas, laiko stoka ir milžiniškas maisto produktų pasirinkimas parduotuvėse duonos kepimą namuose buvo išstūmęs lauk, tačiau pastaruoju metu tai vėl sugrįžta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio duonos kepimas gali pasirodyti sunkus, ilgas ir varginantis procesas, tačiau į pagalbą pasitelkus šiuolaikinį duonos kepimo įrenginį, viskas tampa daug paprasčiau.

REKLAMA

Kodėl verta investuoti į duonkepę?

Duonos pasirinkimas prekybos centruose – be galo didelis. Pirkėjų akis vilioja ne tik didžiulė įvairovė, bet ir margaspalvės pakuotės bei akcijos. Tačiau duonos, nusipirktos parduotuvėje ir šviežios naminės duonos skoniai bei maistinė vertė gerokai skiriasi. Naminė duona ne tik skanesnė, bet ir sveikesnė, o receptą galima pasirinkti pagal asmeninius poreikius.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo duonkepės skiriasi?

Duonkepių pasirinkimas tikrai platus. Galima įsigyti labai didelės talpos duonkepes, kurios gali iškepti stambius ir daug sveriančius duonos kepalus. Rinkoje yra ir tokių duonos kepimo įrenginių, kurie turi svorio reguliavimo funkciją, taigi, galima pasirinkti, kokio dydžio kepalą norite iškepti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats duonkepės prietaisas dažniausiai taip pat yra gana didelis. Standartiškai jos svoris siekia nuo 4 iki 7,5 kg, o galingumas – nuo 450 iki 860 W. Žinoma, kuo didesnis galingumas, tuo greičiau duonkepė veiks, tačiau taip pat sunaudos ir daugiau elektros energijos.

REKLAMA

Duonkepės skiriasi ir savo programine įranga. Galima įsigyti paprastų, keletą funkcijų turinčių duonkepių, arba prašmatnesnių, kurios kepa ne tik duoną, bet ir maišo džemą, kepa pyragus, keksus.

Priklausomai nuo duonkepės modelio, kepimo forma gali būti tefloninė, aliumininė arba pagamintos iš nerūdijančio plieno. Dažniausiai kepimo forma yra nelipni ir tinkamai prižiūrima, tarnauja ne vienerius metus.

REKLAMA

Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Visų pirma įvertinkite, kokio dydžio duonos kepalą jūsų šeima gali suvalgyti. Jei šeima maža – rinkitės mažesnės talpos duonkepę, o jei didelė – didesnės talpos. Taip pat patariama rinktis duonkepes su laikmačiu. Turint laikmačio funkciją jums nereikės stovėti prie duonkepės ir laukti, kol ši maišo tešlą ar kepa duoną. Tereikės sudėti ingredientus, nustatyti pageidaujamą iškepimo laiką ir šviežia duona jūsų lauks iš pat ryto ar grįžus vakare iš darbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkantis duonos kepimo įrenginį, atkreipkite dėmesį į atsiliepimus ir įrangos ilgaamžiškumą. Pavyzdžiui, „Panasonic“ duonkepė YR2550 turi daugiau nei 34 metų patirtį ir yra puikus pasirinkimas norintiems patikimo ir ilgai tarnaujančio įrenginio.

Mėgstantiems įvairesnę duoną, pagardintą sėklomis, riešutais ar vaisiais, reikėtų rinktis tokį įrenginį, kuris turi daugiau nustatymų ir funkcijų bei duoną gali pagardinti norimais priedais. Pavyzdžiui, „Panasonic“ YR2550 duonkepė turi ir mielių, ir razinų bei riešutų skirstytuvus. Prietaisas automatiškai už jus sudeda sudedamąsias dalis tinkamu laiku, o duona visada pagardinama pasirinktais priedais.

REKLAMA

Žmonėms, kuriuos vargina glitimo netoleravimas, rekomenduojama rinktis duonkepes, kurios turi tešlos be glitimo gaminimo programas. „Panasonic“ YR2550 duonkepė turi duonos, pyrago, picos ir makaronų tešlos be glitimo programas ir puikiai patenkina net įnoringiausius poreikius.

REKLAMA

Receptai, kuriuos verta išmėginti

Kad nestigtų įkvėpimo, o duonkepė nestovėtų kampe, atrinkome keletą puikiausių duonos receptų, kuriuos verta išmėginti kiekvienam.

Bananų duona

Sudedamosios dalys:

  • 2 dideli kambario temperatūros kiaušiniai
  • 1/3 puodelio nesūdyto kambario temperatūros sviesto,
  • 2 šaukštai kambario temperatūros pieno
  • 2 vidutiniškai prinokę sutrinti bananai
  • 1 1/3 puodelio duonos miltų
  • 2/3 puodelio cukraus
  • 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo sodos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/2 puodelio lengvai paskrudintų smulkintų riešutų, pavyzdžiui, graikinių arba migdolų

Sumaišykite kiaušinius, sviestą, pieną ir bananus. Gautą masę supilkite į duonkepę ir atidėkite į šalį. Vidutinio dydžio dubenyje gerai sumaišykite likusius sausus ingredientus (miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, druską ir riešutus) ir supilkite į duonkepę. Kai visi ingredientai sumaišyti, galite įjungti duonkepę, naudokite greitojo kepimo funkciją. Duonai iškepus, išimkite ją iš įrenginio ir leiskite 10 minučių pravėsti. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duona su spanguolėmis

Sudedamosios dalys:

  • 2 puodeliai miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis mielių
  • 3 šaukštai vandens
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 1-1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1-3/4 puodelio nebalintų miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai šviežio rozmarino - susmulkinti
  • ½ puodelio skrudintų riešutų (stambiai supjaustytų)
  • ¾ puodelio džiovintų spanguolių

Sumaišykite ingredientus ir sudėkite į duonkepę. Prieš kepant, keletą minučių palaukite, leiskite tešlai „pakvėpuoti“. Viršų apibarstykite miltais ir kepkite apie 30 minučių.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų