Tokio žiūrovo klausimo laidoje „Kviečiame daktarą“ sulaukė LSMU Vidaus ligų klinikos profesorius Alvydas Unikauskas.
Profesorius paaiškino, kad cukraus kiekį kraujyje gali padidinti net ir tie produktai, kuriuos daugelis laiko sveikais ir naudingais sveikatai.
Paaiškino, kas didina cukraus kiekį kraujyje
Neretai kalbama ir apie tai, kad vaisiuose esantis cukrus yra sveikesnis nei įprastas cukrus, tačiau A. Unikauskas pabrėžia, kad pamiršus saiką niekas neišeina į naudą.
„Pagrindinis dalykas, kuris kelia cukraus kiekį kraujyje, yra angliavandeniai – tai gali būti cukrus iš cukrinės, tai gali būti viskas, kas yra iš miltų.
Tai gali būti ir vaisiai, ten daug fruktozės – reikia tą turėti galvoje. Vieną vaisių, obuolį suvalgėte – viskas tvarkoje, bet jeigu jūs valgysite po 10 obuolių kasdien, tai nebus gerai.
Ir dar visą laiką akcentuoju – venkite vaisių sulčių, ten yra koncentruota dozė fruktozės – tai nėra gerai. Fruktozė yra daug blogiau nei gliukozė“, – laidoje kalbėjo profesorius.
Įdomu tai, kad ir medus, daugelio tituluojamas kaip vienas pačių sveikiausių medaus alternatyvų, vartojamas dideliais kiekiais neduoda jokios naudos.
„Medus yra sveika, bet tik tol, kol jis vartojamas praktiškai kaip vaistas, mažomis dozėmis, bet jeigu jūs medų pradėsite vartoti kaip maistą, ten taip pat yra didžiulės dozės fruktozės. Visur reikalingas saikas ir tada bus gerai“, – pridūrė A. Unikauskas.
Ką daryti suvalgius per daug cukraus?
A. Unikauskas laidoje, atsakydamas į klausimą, kokių veiksmų imtis suvalgius per daug cukraus, pajuokavo, kad organizmas turi vieną „bjaurią“ savybę – jis pats save gydo, jeigu patys tam neužkertame kelio.
„Jeigu mes jam netrukdome, jisai sveiksta, bet mes įsigudriname pastoviai jį žudyti kasdien ir viena iš tokių priemonių yra cukrus“, – paaiškino profesorius.
Tad ką iš tikrųjų daryti, jei pamiršome saiką ir suvartojome per daug cukraus? Pasak laidos vedėjo, tai – puikus klausimas ir tam yra paprastas sprendimas:
„Visų pirma, paskiau ilgesnį laiką nevalgyti visai. Ilgesnis laikas gali bent keliolika valandų užtrukti, bent 12, 15, 18 valandų leiskite organizmui pailsėti nuo buvusio didelio cukraus kiekio kraujyje, jis pamažu viską sureguliuos. Turi sumažėti insulino kiekis kraujyje ir pamažu, pamažu viskas susitvarkys.“
Anksčiau pasirodžiusioje laidoje A. Unikauskas taip pat pasakojo, kad japonų gyvenimo trukmė yra ilgiausia, pagal populiaciją joje gyvena daugiausiai šimtamečių visame pasaulyje, o pasidomėjus, kas lemia ilgą jų gyvenimo trukmę, paaiškėjo, kad japonai turi labai paprastą, bet neįtikėtinai sveikatą gerinančią tradiciją, kaip mažina cukraus kiekį kraujyje.
„Pavalgę tampate mieguisti? Yra mažas triukas, kuris po valgio automatiškai gali sumažinti jūsų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Šis triukas – ne kažkokia prielaida, o mokslu pagrįsta tiesa. Ir tai veikia, todėl dalinuosi su jumis“, – sakė A. Unikauskas.
Taigi, kas tai per triukas? Kada jį naudoti – prieš valgį ar po jo? Ir kodėl jis bus naudingas būtent jums? Visa paslaptis – judėjimas. Reikia daryti mažo intensyvumo treniruotes po valgio. Idealiai tinka vaikščiojimas. Tačiau kada geriausia eiti vaikščioti?
„Mokslininkai atliko trijų dienų tyrimą, kuriame dalyvavo grupė diabetu sergančių žmonių. Jų cukraus kiekis kraujyje buvo tikrinamas 4 val. po valgio. Pirmą dieną jie nėjo pasivaikščioti. Antrą dieną ėjo prieš valgį. O trečią – jau pavalgę.
Ką parodė tyrimas? Cukraus kiekio kraujyje rodikliai buvo geresni trečią dieną. Taigi, sergantiems II tipo diabetu vaikščiojimas po valgio glikeminį poveikį sumažina daug geriau, nei vaikščiojimas prieš vakarienę“, – paaiškino profesorius.
Visą laidą galite žiūrėti straipsnio pradžioje esančiame vaizdo įraše. Taip pat „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 11.30 val. per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!