„Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip vaikas pradeda dieną ir kokius valgo pusryčius. Vienas iš sveikiausių ir tinkamiausių pasirinkimų ryte yra sudėtiniai angliavandeniai, pavyzdžiui, įvairios košės, taip pat pusryčiams puikiai tinka baltymais praturtintas maistas, kaip pienas, rauginti pieno produktai, natūralus jogurtas.
Vis dėlto, jei vaikui šie maisto produktai ryte nepriimtini, jokiu būnu nederėtų jam to siūlyti per prievartą. Pusryčiams tiktų ir saldesnis maistas, pavyzdžiui, varškė su vaisiais, o taip pat ir sumuštinis, pagamintas iš pilno grūdo duonos, natūralios mėsos ar sūrio ir, žinoma, daržovių“, – kalba dietologė.
Jei ryte nėra apetito
Atsikėlus anksti ryte daugeliui nėra apetito valgyti sočius ir maistingus pusryčius. Vis dėlto, gerai ir energingai dienos pradžiai pusryčiai būtini, todėl gydytoja akcentuoja, jog pirmiausia, jei vaikas nenori valgyti ryte, reikėtų paanalizuoti viso to priežastis.
„Dažna apetito stokos ryte priežastis būna ta, kad vaikas per daug prisivalgo vėlai vakare, tuomet natūraliai atsikėlus dar jaučiasi sotus ir nenori pusryčiauti. Vis dėlto, gali būti ir taip, kad vaikas yra kitokio būdo, jam reikia daugiau laiko atsibusti. Pusryčius vertėtų pavalgyti per pirmas dvi valandas nuo atsikėlimo. Nespėjus papusryčiauti ar nesant apetitui, reikėtų vaikui pasiūlyti užkąsti ar įsidėti pusryčius į mokyklą“, – sako Žana Antonova.
Užkandžių dėžutė
Ar reikalinga į mokyklą iš namų pasiimti užkandžių dėžutę, priklauso nuo to, koks yra vaiko mokymosi ir valgymo režimas. Jei vaikas valgo sočius pusryčius, pietauja mokykloje ir neturi ilgų pertraukų tarp valgymų, tokiu atveju reikėtų pasirūpinti tik vandeniu, kad visada su savimi turėti atsigerti. Kitu atveju, kuomet vaiko po pamokų laukia įvairūs būreliai, užsiėmimai, nėra galimybės dažniau nueiti pavalgyti, užkandžių dėžutė yra reikalinga.
„Užkandžiai turėtų būti nedidelės energinės vertės bei ne per didelėmis porcijomis, kad vaikas nepersivalgytų ir sulauktų pagrindinių dienos valgymų, tačiau tuo pačiu apsirūpintų energija bei vitaminais, kas ypatingai svarbu besivystančiam organizmui.
Tai gali būti sumuštinis, jei jis, kaip minėjau, pagamintas sveikai ir nebuvo valgytas pusryčių metu, taip pat puikiai tiktų vaisiai, daržovės, saujelė riešutų. Retkarčiais užkandžiui galima pasirinkti ir kažką saldesnio, tačiau natūralesnio, pavyzdžiui, juodą šokoladą ar pilno grūdo sausainį. Visgi, užkandžių pasirinkimas labiausiai priklauso nuo to, ką vaikas jau valgė dienos eigoje, tačiau niekada nesuklysite savo atžalai pasiūlę užkandžiauti vaisiais arba daržovėmis“, – teigia pašnekovė.
Pietūs mokykloje
Įprasta, jog valgant pietus, dažniausiai renkamasi du patiekalus – sriubą bei antrąjį pagrindinį valgį. Visgi, dietologės Žanos Antonovos teigimu, vaikams pakankama tik vieno patiekalo.
„Valgant pietus mokykloje, sriuba yra nebūtina, tai priklauso nuo vaiko kūno svorio ir jei jis yra nevalgus, vertėtų rinktis didesnę maistinę vertė turintį valgį – antrąjį patiekalą. Kita vertus, vaikams, kurie turi polinkį į antsvorį ar yra nutukę, reikėtų rinktis sriubą ir, pavyzdžiui, salotas arba vėlgi, tik antrąjį patiekalą. Taip pat mėgstantys sriubą, ją gali rinktis užkandžiui – priešpiečiams.
Svarbu atsiminti ir paaiškinti vaikams, kad renkantis maistą pagrindiniam dienos valgymui, pusę lėkštės turi užimti daržovės, trečdalį baltyminis maistas ir kitą trečdalį – angliavandenių turintis garnyras. Taip pat maistas turėtų būti kuo mažiau keptas riebaluose ir nebūti gamintas miltuose ar džiūvėsėliuose“, – patarimais dalinasi gydytoja dietologė Žana Antonova.