„Bright Side“ turi kelis patarimus ir rekomendacijas, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį, jei norite pasirinkti kvapnius, naudingus vaisius ir daržoves jūsų būsimiems kulinariniams šedevrams.
Pomidorai
Daugelis žmonių mano, kad pomidorai su šakelėmis yra šviežesni, todėl juos pasirenka. Iš tiesų, stiebas nėra šviežumo ir pomidorų žalumo rodiklis. Sunokę pamidorai patys nukrenta nuo šakų, o pamidorai su šakelėmis yra nuskinami dar jiems nespėjus subręsti. Tokiuose pomidoruose yra labai nedaug vitaminų ir naudingų elementų.
Gera pomidorų spalva turėtų būti vienspalvė ir be žalių zonų. Be to, jo kvapas turėtų būti malonus. Nesunku pastebėti parduotuvėje esančius nitratų prisotintus pomidorus – jie elastingi, bet ne tvirti. Jei paspausite pomidorus nematysite savo pirštų atspaudų pėdsakų. Geri pomidorai spaudžiant būna minkšti ir ant jų pirštų žymės.
Arbūzai
Skaniausi ir saldžiausi arbūzai subręsta nuo rugpjūčio antrosios pusės iki rugsėjo pabaigos. Kai kurie gamintojai purškia arbūzą su azoto trąšomis ir augimo stimuliatoriais, kad pagreitintų augimą ir greičiau surinktų derlių. Dažnai arbūzai ir melionai yra pardavinėjami šalikėlese. Visi melionai ir arbūzai sugeria pavojingas medžiagas, automobilių teršalus iš aplinkos, todėl jūs neturėtumėte jų pirkti nuo kelio. Lygiai tokia pati priežastis, kodėl nereikėtų pirkti arbūzų, kurie jau buvo supjaustyti – jie gali turėti daug mikrobų.
Parduotuvėje rinkitės vidutinio dydžio arbūzą. Ryškios, kontrastingos juostos ir blizgi pluta geriausiai parodo, kiek subrendęs yra arbūzas. Viena arbūzo pusė turėtų būti geltonos spalvos, jos dydis turėtų būti 4-8 centimetrų. Spragtelėjus į arbūzą turi pasigirsti duslus garsas.
Paprikos
Yra mažai žmonių, kurie žino, kad paprikos yra 2 rūšių – vyriškos ir moteriškos, o skoniai taip pat skiriasi. Norėdami sužinoti paprikos rūšį – paskaičiuokite kiek iškilimų ji turi. Jei ji turi 4 iškilimus – tai moteriškos rūšies, jei ji turi 3 iškilimus, tai yra vyriškos rūšies paprika. Vyriškos rūšies forma yra ilgesnė, o moteriškas – trumpesnė ir platesnė. Moteriškos rūšies paprikos yra daug saldesnės ir gali būti valgomos žalios.
Vyriškojo tipo paprikos yra labiau rūgščios ir kietos. Šios paprikos puikiai tinka kepimui ir virimui. Kuo sunkesnė papriką, tuo ji saldesnė. Jos uodega turėtų būti žalia ir tvirta. Taip pat ieškokite paprikų be oranžinių dėmių – jos rodo, kad daržovės tapo vabzdžių auka.
Obuoliai
Obuolys turėtų būti sunkus ir tvirtas. Nepirkite blizgių obuolių, norint, kad vaisiai atrodytų gerai, gamintojai juos dengia vašku ar natūraliomis dervomis.
Pirkdami žalią obuolį, atkreipkite dėmesį į pilką tinklą prie stiebo – jei jis ten, tai reiškia, kad obuolys natūraliai prinoko. Geriau pirkti obuolius sezono metu, kai jie skaniausi ir turtingiausi vitaminais. Kitais mėnesiais obuoliai mažiau maistingi.
Vyšnios
Pirkite vyšnias sezono metu – birželio ar liepos mėnesiais, uogos būna maistingesnės, skanesnės ir pigesnės. Prieš pirkdami patikrinkite vyšnias paliesdami jas – jos neturėtų būti per daug kietos arba per minkštos, taip pat jos neturi būti aprasojusios. Uogos turėtų būti blizgios ir ryškios. Kuo tamsesnės uoga, tuo naudingesnė ji yra.
Uogos visada turėtų būti parduodamos su stiebais. Šviežios vyšnios turi žalią ir stiprų stiebą. Jei uogos yra lipnios, tikėtina, kad jos nėra šviežios. Fermentacijos kvapas reiškia, kad uogos yra sugadintos – jų nepirkite.
Slyvos
Perkant slyvas, rinkitės tik vienspalves. Be to, venkite pirkti susmulkintas slyvas, taip pat slyvas su įtrūkimais, dėmėmis ir kitais pažeidimais. Slyva turėtų būti sunki ir malonaus kvapo. Jei vaisiaus oda turi ploną baltą sluoksnį, tai reiškia, kad šios slyvos buvo neseniai nuskintos. Atkreipkite dėmesį į stiebą – brandintoje slyvoje turi būti prinokęs stiebas.
Agurkai
Skirkite dėmesį ryškiai žalios spalvos agurkams, jie turėtų būti tvirti ir kvapnūs. Jei agurkas yra šviežias, jo odos spalva turi būti ryškiai žalia, be jokių blizgesių. Švelni žievė gali signalizuoti, kad agurkuose yra nitratų arba jie padengti vašku.
Atkreipkite dėmesį į uodegą – jei ji suvytusi ir sausa, tai yra pernokusių agurkų ženklas. Pirkite agurkus, kurie yra vidutinio dydžio, apie 6-8 centimetrų ilgio. Pernokusios daržovės turi vandeningą skonį ir nemalonų kartumą. Taip pat agurkai au dėmelėmis, įtrūkimais ant paviršiaus nėra tinkami valgyti.
Bananai
Ieškokite bananų, kurie yra ryškiai geltonos spalvos. Maži taškeliai ant jų žievelės rodo, kad bananai yra prinokę ir tinkami valgyti. Tačiau neturėtumėte laikyti šios rūšies bananų ilgiau nei 2 dienas, nes jie pernoks.
Taip pat nepirkite bananų su didelėmis juodomis dėmemis – viduje jis pūva. Perkant vaisiaus dydis nėra svarbus.
Kriaušės
Gerą kriaušę lengvai galima atpažinti pagal stiprų aromatą. Pats vaisius neturėtų būti nei labai tvirtas, nei per daug minkštas, o jo žievėje neturėtų būti jokios žalos ar įbrėžimų. Rudos dėmės šalia uodegos rodo, kad vaisius nėra šviežias. Yra kriaušių, kurios nusidažiusios ryškia spalva, tačiau dažniausiai nedidelis „paraudimas“ yra geras vaisiaus prinokimo rodiklis.
Citrinos
Subrendusi citrina turi blizgančią žievelę, atrodytų, lyg poliruota. Taip pat atkreipkite dėmesį į žievės lygumą – pirmą kartą citrinmedžio medžio nurinktos citrinos yra lygios žievelės, jų naudingųjų elementų koncentracija yra didesnė nei vėliau nurinktų. Ploną žievelę turintys vaisiai turi mažiau sėklų.
Avokadai
Renkantis avokadą, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jo spalvą. Nuskinti avokadai paprastai yra daug tamsesni. Avokado oda turi būti šiek tiek grublėta, tačiau neturėtų būti didelių ir gilių įdubimų, kurie dažniausiai rodo sumušimus. Patikrinkite stiebą, jei plotas apatinė dalis žalia arba geltona, tai vaisius yra tinkamas. Jei yra ruda spalva, avokadas yra pernokęs.