Rudenėjant sodai prisipildo obuoliais, uogomis, pilnomis vitaminų, kurie ruošia organizmą žiemai. Gydytoja sako, kad imunitetui stiprinti puikiai tinka šviežiai spaustos daržovių ar vaisių sultys bei vitaminas C, kurio gausu česnakuose, svogūnuose, imbieruose bei citrinoje.
„Reikėtų valgyti daržoves, vaisius, rudenėjant labai gerai gerti obuolių sultis. Česnakas, svogūnas, imbieras, citrina labai geri produktai kovojant su nemaloniomis bakterijomis. Šie produktai turi labai daug vitamino C, kuris saugo mus nuo infekcijų, stiprina imunitetą. Labai geras produktas yra medus.
Visus šiuos ingredientus geriausia vartoti termiškai neapdorotus, nes apdorojant juos žūsta vitaminai, ypač vitaminas C – labai daug jo netenkama verdant arba kepant. Geriausia pagamintą patiekalą iškart valgyti“, – sako klinikos „InMedica“ gydytoja.
Česnakas – imuniteto draugas
Česnakas turbūt yra žymiausias liaudies medicinos vaistas. Jame gausu ne tik vitamino C, bet ir cheminių medžiagų, vadinamų fitoncidais. Jie puikiai stabdo infekcijas, parazitus, naikina bakterijas ar net grybelį.
„Česnakai turi labai daug fitoncidų, kurie užmuša bakterijas, imbieras gerina medžiagų apykaitą ir stiprina organizmą.
Tiesa, česnako vartoti daug irgi nėra gerai, nes jis gali dirginti kepenis. Viskam yra ribos, saikas, ir jei žmogui nepatinka kuris nors produktas, jis visada gali pasirinkti kažką kita. Tas pats ir su citrina – jei labai daug ir dažnai ją vartosite, tai galite turėti ir gastritą. Citriną reikia vartoti pavalgius, į arbatą lašinti.
Vaikams reikėtų mažiau česnako valgyti, kadangi jis dirgina skrandį ir varo tulžį, taip pat ir imbiero, kadangi jis yra gan aštrus produktas. Vaikui galima, bet mažais kiekiais ir turi būti taip patiekta, kad vaikas norėtų valgyti ir jam būtų skanu“, – įspėja gydytoja.
Gerti ne karštą, o šiltą arbatą
Net kai lauke saulutė nelepina, o pučia žvarbus vėjas, grįžus namo patartina nepersistengti šildantis verdančia arbata. D. Stanislovaitienė teigia, kad organizmui geriau šilti, o ne karšti skysčiai:
„Atėjus iš lauko, kai oras jau atvėsęs, reikėtų gerti ne karštą, bet šiltą arbatą. Jei norime dėti medaus, tai dedame tik į jau pravėsusią arbatą, kadangi medaus veikliosios medžiagos žūsta karštame skystyje.“
Ar žinojote, kad mūsų organizme knibžda 10 kartų daugiau bakterijų nei gyvųjų ląstelių? Bakterijos taip pat labai svarbios mūsų gerovei, todėl jų balansą palaikyti būtina.
Vienos iš tokių bakterijų – probiotikai, kurie veikia kaip skydas prieš virusus bei blogąsias bakterijas.
„Probiotikai yra žarnyno bakterijos, kurios padeda virškinimui, padeda organizmui ir gamina tam tikrus vitaminus, kurie stiprina imunitetą. Jei turime virškinimo sutrikimų ar po gydymo trūksta vitaminų, reikėtų pavartoti probiotikus.
Gan daug jų yra jogurte, raugintuose produktuose, todėl manau, kad sveikam žmogui daug jų vartoti papildomai nereikėtų“, – pataria specialistė.
Saldumynai – peilis imuninei sistemai
Jei nuolat jaučiatės pavargę, sunku susikaupti ir sutelkti dėmesį, kamuoja nemiga ar sunku gerai išsimiegoti, dažnai kimba peršalimo ligos ir virusai, tai įspėja, kad jūsų imunitetas yra nusilpęs. Nors angliavandeniai – energijos pagrindas, jais piknaudžiauti nereikėtų.
Specialistė pažymi, kad saldumynuose esantys angliavandeniai šaltuoju metų laiku turėtų būti apriboti:
„Angliavandeniai, kurių gausu saldumynuose, skatina uždegimą ir skysčių kaupimąsi organizme, tad per daug jų vartoti nėra gerai. Kaip aš sakau, saldumynai yra ne maistas, o tik gyvenimo malonumas.
Tas pats ir su alkoholiu. Jis imunitetui vis dėlto kenkia. Geriau jau išgerti šiltos juodosios, žaliosios, liepžiedžių ar aviečių arbatos su medumi ir imbieru. Tikrai organizmas padėkos.“