• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausias dviejų didžiulių mokslininkų grupių atliktas tyrimas vėl susiejo perdirbtą mėsą, įskaitant ir visų labai mėgstamą rūkytą šoninę, su vėžiu, rašo businessinsider.com.

Naujausias dviejų didžiulių mokslininkų grupių atliktas tyrimas vėl susiejo perdirbtą mėsą, įskaitant ir visų labai mėgstamą rūkytą šoninę, su vėžiu, rašo businessinsider.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad istorija jau kažkur girdėta – ir jūs tikrai neklystate. Praėjusių metų spalį Pasaulio sveikatos organizacija paviešino tyrimų rezultatus, kuriuose nurodoma, jog perdirbtos mėsos vartojimas yra siejamas su didesne rizika susirgti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu.

REKLAMA

Naujojo tyrimo rezultatai kelia dar daugiau nerimo. Amerikos vėžio tyrimų institutas ir Pasaulio vėžio tyrimų centras nustatė ryšį tarp perdirbtos mėsos vartojimo ir skrandžio vėžio. Ir gauti duomenys labai primena tuos, kurios paviešino Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

„Kiekvieną dieną suvalgant 50 gramų perdirbtos mėsos, rizika susirgti skrandžio vėžiu padidėja 18 procentų“, - praneša tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE: 

Mėsos perdirbėjai netiki, kad jų mėsa gali sukelti vėžį

Šokas: PSO paskelbė, kad mėsa sukelia vėžį


Galutinio verdikto dar nėra

Pasak gydytojos Susan Higginbotham, atsakingos už tyrimą, gauti rezultatai vis tik neparodo, kad perdirbtos mėsos vartojimas yra vienintelis svarbus faktorius ir kaip viskas vyksta žmogaus organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėžys yra labai sudėtinga liga. Matome, kad dėl tam tikrų dalykų padidėja rizika ir mes turime spėjimų, kodėl taip yra. Tačiau mes dar nesame 100 procentų tikri“, - sako ji.

S. Higginbotham tvirtina, kad kol kas nėra galimybės kalbėti apie perdirbtos mėsos produktų uždraudimą. Tyrimų metu gauti skaičiai tikrai yra labai gąsdinantys, bet įrodymų ir skaičiavimų reikia kur kas daugiau.

REKLAMA

Nepalyginamas blogis

Projektas „Pasaulinė ligos našta“, vykdomas tarptautinės tyrėjų grupės, nurodo, kad per metus 34 tūkstančiai mirčių nuo vėžio gali būti siejamos su prasta mityba (kai vartojama daug perdirbtos mėsos).

Tačiau maždaug net vienas milijonas žmonių per metus miršta nuo rūkymo sukelto vėžio. Dar 600 tūkstančių žmonių kiekvienais metais miršta dėl vėžio, susijusio su alkoholio vartojimu. 

„Manau, kad šio tyrimo rezultatai tiesiog skatina susimąstyti apie suvartojamų perdirbtos mėsos kiekių mažinimą“, - sako gydytoja Susan Higginbotham.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų