Atrodo, kad istorija jau kažkur girdėta – ir jūs tikrai neklystate. Praėjusių metų spalį Pasaulio sveikatos organizacija paviešino tyrimų rezultatus, kuriuose nurodoma, jog perdirbtos mėsos vartojimas yra siejamas su didesne rizika susirgti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu.
Naujojo tyrimo rezultatai kelia dar daugiau nerimo. Amerikos vėžio tyrimų institutas ir Pasaulio vėžio tyrimų centras nustatė ryšį tarp perdirbtos mėsos vartojimo ir skrandžio vėžio. Ir gauti duomenys labai primena tuos, kurios paviešino Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
„Kiekvieną dieną suvalgant 50 gramų perdirbtos mėsos, rizika susirgti skrandžio vėžiu padidėja 18 procentų“, - praneša tyrėjai.
TAIP PAT SKAITYKITE:
Mėsos perdirbėjai netiki, kad jų mėsa gali sukelti vėžį
Šokas: PSO paskelbė, kad mėsa sukelia vėžį
Galutinio verdikto dar nėra
Pasak gydytojos Susan Higginbotham, atsakingos už tyrimą, gauti rezultatai vis tik neparodo, kad perdirbtos mėsos vartojimas yra vienintelis svarbus faktorius ir kaip viskas vyksta žmogaus organizme.
„Vėžys yra labai sudėtinga liga. Matome, kad dėl tam tikrų dalykų padidėja rizika ir mes turime spėjimų, kodėl taip yra. Tačiau mes dar nesame 100 procentų tikri“, - sako ji.
S. Higginbotham tvirtina, kad kol kas nėra galimybės kalbėti apie perdirbtos mėsos produktų uždraudimą. Tyrimų metu gauti skaičiai tikrai yra labai gąsdinantys, bet įrodymų ir skaičiavimų reikia kur kas daugiau.
Nepalyginamas blogis
Projektas „Pasaulinė ligos našta“, vykdomas tarptautinės tyrėjų grupės, nurodo, kad per metus 34 tūkstančiai mirčių nuo vėžio gali būti siejamos su prasta mityba (kai vartojama daug perdirbtos mėsos).
Tačiau maždaug net vienas milijonas žmonių per metus miršta nuo rūkymo sukelto vėžio. Dar 600 tūkstančių žmonių kiekvienais metais miršta dėl vėžio, susijusio su alkoholio vartojimu.
„Manau, kad šio tyrimo rezultatai tiesiog skatina susimąstyti apie suvartojamų perdirbtos mėsos kiekių mažinimą“, - sako gydytoja Susan Higginbotham.