• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant šalčiausiam metų laikui svarbu prisiminti, kad jo metu šviežių vaisių bei daržovių užaugintų Lietuvoje, galime ir nerasti arba rasti mažiau. Jelena Tulčina teigia, kad yra būdų, kaip sveiką ir naudingą maistą galime valgyti bet kuriuo metų laiku.

Artėjant šalčiausiam metų laikui svarbu prisiminti, kad jo metu šviežių vaisių bei daržovių užaugintų Lietuvoje, galime ir nerasti arba rasti mažiau. Jelena Tulčina teigia, kad yra būdų, kaip sveiką ir naudingą maistą galime valgyti bet kuriuo metų laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgyti sveikai galima net ir nesiruošiant žiemai Gydytoja J. Tulčina teigia, kad ir prekybos centruose žiemą parduodamos daržovės yra puikus vitaminų šaltinis. „Net ankstesniais laikais mūsų protėviai prisitaikydavo prie besikeičiančio oro ir pilnavertiškai maitindavosi nederlingu periodu.

REKLAMA

Šiais laikais, kuomet retas kuris auginasi sau daržoves, nervintis dėl tokių dalykų tiesiog neverta — parduotuvių lentynos ištisus metus lyg vaivorykštė spindi nuo įvairiausių vaisių ir daržovių. Nors jos ir užaugintos ne mūsų krašte, tačiau vis tiek pilnos vitaminų bei maistingųjų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, norintys maitintis ekologiškai, turėtų atsigręžti į praeitį ir pasisemti išminties iš močiučių receptų knygų,“ — teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Šaldymo kameroje išlieka visi vitaminai

J. Tulčina kiekvienam norinčiam maitintis sveikai siūlo net keletą būdų.

Pirmasis jų — šaldymas. „Mūsų šalyje, skirtingai, nei Vakarų Europoje, yra itin gausu ekologiškų ūkių. Nemažai žmonių net patys augina gėrybes sode ar parsiveža jų iš mamų bei močiučių daržų. Nepamirškite, kad šaldymo kameroje vitaminai neprapuola, todėl ištisus metus galite džiaugtis krapais ar petražolėmis, taip pat rekomenduoju užsišaldyti moliūgų, cukinijų, aguročių, uogų, šparaginių bei šviežių pupelių, žirnių bei brokolių. Pati visuomet taip darau, todėl net viduržiemį galiu daržovių kokteilį paskaninti mėlynėmis, o patiekalus — kvepiančiais krapais,“ — pasakoja kardiologė bei mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservavimas bei marinavimas

Natūralios medicinos centrų Vilniuje bei Kaune vadovė perspėja, kad konservuoto ir marinuoto maisto poveikis mūsų organizmui labai skiriasi.

„Kartais žmonės mano, kad jei stiklainyje, tai stiklainyje — nėra skirtumo. Noriu perspėti, kad produktai, marinuoti acte, gali stipriai pakenkti inkstams — jų membrana pabrinksta ir tuomet organizmas pasidaro sunkiai valomu. Patarčiau rinktis raugintą maistą, nes fermentai, kurie gaminasi rauginimo metu, yra naudingi mūsų virškinimui ir yra naudojami net onkologinių ligų profilaktikai. Taip pat puiku, jei valgote pasterizavimo būdu, nenaudojant jokių konservantų, užkonservuotą maistą,“ — žiniomis dalinasi medikė. Ji siūlo rauginti kopūstus, agurkus, pomidorus bei moliūgus, o konservuoti agurkus, pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, žirnelius bei pupas.

REKLAMA

Svarbiausia — mitybos įpročiai

Gydytojos teigimu, vienas patiekalas didelės reikšmės neturi. „Net aš sau kartais leidžiu suvalgyti torto gabaliuką. Tai, kaip pasiruošite žiemai neturi didelės reikšmės. Svarbiausia, kad nuo pat mažumės vaikams būtų formuojami teisingos mitybos įpročiai. Tik šeimoje išmokstama teisingai ir taisyklingai maitintis. Jei taisyklių laikotės, tuomet retkarčiais galima joms ir nusižengti, tačiau privalu išmokti į maistą žiūrėti rimtai. Daugelis tiek už žiemos peršalimo ligas, tiek vaikų alergijas ar dermatitą, kaltina silpną imunitetą. Paklauskite savęs, kaip galite jį stiprinti. Atsakymas — sveikas, subalansuotas ir kiekvieno organizmui tinkantis maistas, nesukeliantis uždelstos alergijos,“ — perspėja mitybos specialistė Jelena Tulčina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų