Biskvitui reikės: 200 g sviesto; 200 g saldinto kondensuoto pieno; 200 g grietinės; 1,5 stiklinės miltų; 2/3 stiklinės cukraus; 3 kiaušinių trynių; 3 kiaušinių baltymų; 1 arb. š. sodos; 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus; žiupsnio druskos.
Užpilui reikės: 150-200 g sviesto; 200 g kondensuoto saldinto pieno.
Kondensuoto pieno pyrago receptas
Grietinę sumaišome su soda, paliekame, kad suputotų. Sviestą ištirpdome mikrobangėje, paliekame, kad pravėstų. Įkaitiname orkaitę iki 180o C.
Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi ir vanilės ekstraktu iki baltos masės. Įmaišome pravėsusį sviestą, kondensuotą pieną, grietinę, po to sumaišome masę su miltais.
Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsniu druskos. Plakame, kol baltymai suputoja, bet nereikia išplakti iki standžių putų. Tuomet lėtai šaukštu įmaišome į biskvito masę.
Tešlą supilame į stačiakampę ar apvalią kepimo formą (jei kepsite didelėje formoje – išeis plonesnis, bet geriau susigers užpilas, jei kepsite mažesnėje formoje – tuomet gausite storesnį pyragą, bet reikės papilstyti užpilą ant viršaus, kol susigers). Aš kepiau stiklinėje kepimo formoje (35 cm x 23 cm).
Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje ~30-40 min (priklauso nuo formos dydžio). Pabaigoje kepimo pyragą patikriname dantų krapštuku, ar iškepęs. Pyragas turi parusti ir atšokti nuo formos kraštų.
Užpilas – sviestą išlydome keptuvėje ar prikaistuvyje, įmaišome kondensuotą pieną ir vis pamaišant kaitiname kelias minutes. Jei naudosite 150 g sviesto – gausite tirštesnį užpilą, jei naudosite 200 g sviesto – gausite skystesnį užpilą (geriau įsigers į pyragą).
Kai biskvitas iškeps – išimkite iš orkaitės, palikite šiek tiek pravėsti, subadykite visą biskvito paviršių dantų krapštuku ir užpilkite dar šiltu užpilu, palikite, kad įsigertų. Skanaus!