Į šiuos klausimus atsako prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rassmusen, kuri taip pat dalinasi šventinio vaišių stalo receptais, ant kurio garbingiausią vietą užimą – žuvies ir mėsos patiekalai.
Šventinio stalo įvairovė – kalakutai, omarai ir keptas kumpis
Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad net 55 proc. apklaustųjų kaip pagrindinį Kalėdų stalo patiekalą nurodė keptą paukštieną. Antroje vietoje liko kepta arba įdaryta žuvis, kurią per šventes gamina kiek daugiau nei 22 proc. gyventojų. Trečioje vietoje 19 proc. tyrimo dalyvių įvardijo keptos mėsos (kiaulienos, avienos, žvėrienos) patiekalus, kurie būna ant jų švenčių stalo.
„Pagrindinis mūsų pirkėjų Kalėdinio stalo patiekalas yra kepta paukštiena – žąsis, antis, višta ir kalakutas. Pastarasis, be jokios abejonės, turi išskirtinį statusą virtuvėje, todėl nenuostabu, kad dėl savo dydžio, elegancijos ir skonio jis dažnai būna gaminamas tik ypatingomis progomis. Pastebime, kad dažniausiai vartojama yra vištiena, tačiau vis dažniau ant vaišių stalo atsiduria ir egzotiškesni mėsos produktai – antiena ar žąsiena. Bendrai per šventinį periodą šviežios mėsos pardavimai išauga 20–30 proc. nei įprastai“, – pasakoja prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.
Daugelyje šalių vienas pagrindinių patiekalų per šv. Kalėdas – kepta mėsa. D. Britanijos gyventojai švenčių metu suvalgo vidutiniškai 10 milijonų kalakutų, norvegai savo šventinio stalo neįsivaizduoja be ėrienos ar kiaulienos šonkaulių, o prancūzai per Kalėdinius pietus mėgsta patiekti žąsies ar anties kepenėles, rūkytą lašišą, omarus ir net austres.
Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, ant lietuvių šventinio stalo dažnai karaliauja kepta antis, tačiau žmonės noriai gaminasi ir kitus, rečiau išbandomus receptus. Vienas jų – karamelizuotas keptas kumpis, kurio gamyba užtrunka, tačiau rezultatas nudžiugina visus.
Karamelizuotas keptas kumpis
Jums reikės
2 kg kiaulienos kumpio 300 ml abrikosų džemo 400 ml konservuotų persikų 2 v. š. garstyčių 2 v. š. smulkinto imbiero 2 skiltelių česnako 3 v. š. skysto medaus 2 a. š. džiovinto rozmarino 4 vnt. lauro lapų 1 citrinos Saujos gvazdikėlių Druskos Pipirų Cukraus
Gaminimas
Kiaulienos kumpį ištrinkite druska, maltais pipirais, susmulkinto česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais. Kumpį suriškite, kad jis gautųsi apvalus ir gerai susispaustų. Jį dėkite į kepimo plėvelę ir virkite pasūdytame vandenyje apie valandą. Paruošto kumpio viršutinę dalį įpjaukite ir prismaigstykite ten gvazdikėlių. Tuomet pradėkite ruošti karamelinį glaistą. Į puodą sudėkite abrikosų džemą ir supilkite sultis nuo konservuotų persikų. Susmulkintus persikus sudėkite į garstyčias kartu su imbieru ir cukrumi bei išspauskite citrinos sultis. Viską sumaišykite su puode esančiu abrikosų džemų ir persikų sulčių mišiniu.
Gautą masę palengva maišydami virkite apie 20 minučių, kol glaistas sutirštės. Paruoštu karameliniu glaistu aptekite kumpį, tačiau naudokite tik pusę viso paruošto kiekio. Tuomet kumpį dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūroje. Paruoštą kumpį užtepkite likusia glazūra ir tuomet kepkite dar apie valandą. Prie paruošto kiaulienos kumpio tinka apkepti saldūs vaisiai – figos, kriaušės, mangai. Skanaus!
Žuvis – sveikatos ir energijos šaltinis
Paprastai žuvies patiekalų gaminimas šventiniu laikotarpiu šeimininkėms nėra naujiena, tačiau gaminant tradiciniais ir jau daug kartų išbandytais būdais kartais dingsta fantazija, valgiai pabosta ir norisi įvairovės. Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, puikus pasirinkimas šventiniam stalui – patiekalai su upėtakiu, nes ši žuvis nereikalauja daug vargo, o rezultatas išeina išties puikus.
„Jei norite paruošti upėtakį sveikai, rekomenduoju gaminti garuose arba kepti orkaitėje. Patartina vengti aliejuje kepto upėtakio. Šios žuvies paruošimas – vienas malonumas, nes nuo jos nereikia nuimti žvynų, kurie padeda išlaikyti natūralią upėtakio drėgmę jo gamybos procese“, – sako A. Rasmussen.
Upėtakis špinatų padaže
Jums reikės
2 vnt. upėtakių (maždaug po 500 g) Druskos Pipirų Padažo gamybai reikės: 50 g sviesto 100 ml žuvies sultinio 100 ml grietinėlės Saujos smulkintų špinatų lapelių
Gaminimas
Upėtakius išvalykite, tačiau palikite odą ir galvą. Ištrinkite žuvį druska ir maltais pipirais, suvyniokite į foliją ir dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Žuvį orkaitėje kepkite apie 30 minučių. Per tą laiką nuplaukite ir susmulkinkite špinatus, o keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į ją supilkite sultinį, sudėkite špinatus ir kelias minutes patroškinkite. Tuomet supilkite grietinėlę ir palengva maišydami kaitinkite tol, kol padažas sutirštės. Gautą padažą supilkite į lėkštę kartu su nedideliais upėtakio filė gabaliukais. Garnyrui puikiai tiks bulvės arba daržovės. Skanaus!
Visuomenės nuomonės tyrimą prekybos tinklo IKI užsakymu šių metų lapkričio mėnesį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Tyrimo metu apklausta 1000 visos Lietuvos gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 74 metų.