Padidėjęs cholesterolio kiekis reiškia, kad jūsų kraujyje yra per daug riebalinės medžiagos, vadinamos cholesteroliu. Bėgant laikui, jis gali pradėti kauptis kraujagyslėse ir negydant gali užkimšti kraujagysles. Užsikimšus kraujagyslėms, gali kilti sveikatai pavojingos būklės, tokios kaip širdies smūgis ar insultas.
Cholesterolio kiekio padidėjimą lemia daugybė veiksnių, įskaitant per mažą fizinį aktyvumą, rūkymą ir alkoholio vartojimą.
Į mitybą įtraukite sezamo sėklas
Vis dėlto, tai dažnai yra glaudžiai susiję su mityba ir per gausiu sočiųjų riebalų rūgščių vartojimu. Tačiau kaip vieni produktai gali padidinti cholesterolio kiekį, kiti gali padėti jį sumažinti.
Mitybos ekspertas Luke Hughes express.co.uk išdavė, kad vienos rūšies sėklos, kuriose yra daug „gerųjų“ riebalų, itin naudingos tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį.
Jis sakė: „Sezamo sėklomis galima pagardinti daugybę sveikų patiekalų. Vos iš vieno šaukšto sezamų sėklų gaunama 14 gramų rekomenduojamo riebalų kiekio. Jose gausu tiek mononesočiųjų, tiek polinesočiųjų riebalų, taip pat mažai sočiųjų riebalų.“
Jis paaiškino: „Tyrimai rodo, kad polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų vartojant daugiau, nei sočiųjų riebalų, gali sumažėti „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje. Sezamo sėklose taip pat yra augalinių junginių – lignanų ir fitosterolių, kurie, kaip nustatyta, taip pat mažina cholesterolio kiekį.“
Tyrimai taip pat rodo, kad reguliarus sezamo sėklų vartojimas gali ne tik padėti sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį, taip pat mažėja ir trigliceridų (kraujo riebalų).
Didelio tankio lipoproteinų, „gerasis“, cholesterolis padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį jį sugerdamas ir pernešdamas į kepenis, kurios jį pašalina iš organizmo.
Kita vertus, mažo tankio lipoproteinų, „blogasis“, cholesterolis yra tai, kas kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir bėgant laikui lemia kraujagyslių susiaurėjimą.